Άνοιξε ο δρόμος για το Ελληνικό! Ξεπεράστηκαν τα δύο «εμπόδια», το … δασικό και το … αρχαιολογικό και αφού έχει ολοκληρωθεί και το τεχνικό κομμάτι, αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση και να κλείσει το οικονομικό μέρος της ιδιωτικοποίησης. Κάτι που θα αρχίσει με την πρώτη δόση των 300 εκατ. που θα καταβάλει ο επενδυτής στο Δημόσιο, από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ. Μία επένδυση που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 8 δις ευρώ!
Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), βρέθηκαν λύσεις στα «αγκάθια» της συμφωνίας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι πρωταγωνιστές του πρόξεκτ, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε., αλλά και γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών και Πολιτισμού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν παρόντες και συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος είχε εκτιμήσει πριν από μερικές ημέρες, ότι στόχος είναι τα έργα στο Ελληνικό να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ο δρόμος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Το πρώτο θέμα, αυτό της δασικής υπηρεσίας, ξεπεράστηκε με το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικό ΑΕ να καταθέτουν ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά. Με αυτόν τον τρόπο «παγώνει» ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως «δασικής». Ένας τρόπος που ικανοποιεί όλες τις πλευρές καθώς αποτελεί μία ανέξοδη και γρήγορη λύση.
Το δεύτερο σημαντικό «αγκάθι» είναι αυτό της αρχαιολογίας. Δηλαδή τα «αρχαία» της περιοχής τα οποία υπάρχουν, δεν υπάρχουν, δεν φαίνεται να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού τονίστηκε ότι προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί αίτημα για να ανοίξει φάκελος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Με αυτόν τον τρόπο η κήρυξη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε αρχαιολογικό χώρο.
Ακόμα περισσότερο συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρείας ελληνικό, που προσδιορίζει το πώς ακριβώς θα εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία στα έργα που θα γίνουν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Όπως έγινε γνωστό, η υπογραφή του μνημονίου ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), με το οποίο θα πολεοδομηθεί και αναπτυχθεί το έργο από τον επενδυτή στην «Ελληνικό Α.Ε.». Στη συνέχεια, το ΣΟΑ θα υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο να προωθεί τα σχέδια αυτά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατόπιν στην Προεδρία για να υπογραφούν τα σχετικά διατάγματα.
Από την πλευρά του υπουργείου, θεωρούν ότι καλύπτονται από το μνημόνιο (MoU) που θα υπογράψουν με την Ελληνικό Α.Ε.. Με αυτή τη λύση συμφωνεί και η Lamda Development.
Από την διοίκηση της Lamda, συμφώνησαν ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου θα καταθέσει επισήμως το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) στην Ελληνικό ΑΕ. Πριν εγκριθεί το ΣΟΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται, με βάση τον νόμο, η γνωμοδότηση ειδικής πενταμελούς επιτροπής από πρόσωπα διεθνούς κύρους.
Μόλις γίνει αυτό το σημαντικό βήμα, η επιτροπή αυτή, έχει προθεσμία δύο μήνες για να δώσει την γνωμοδότησή τους στον αρμόδιο υπουργό, ενώ θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα για ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Τα δύο τελευταία (ΣΟΑ και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) θα ενταχθούν σε προεδρικό διάταγμα, το οποίο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αφού προηγηθεί η διαβούλευση που ορίζει ο νόμος.
Τέλος, μετά το πέρας της διαδικασίας, θα θεωρείται ολοκληρωμένη και η συμφωνία και θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος από το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda.
Με την ελληνική Οικονομία να έχει ανάγκη από επενδύσεις και το πρόξεκτ να υπόσχεται την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, τόσο για τη δημιουργία του έργου, όσο και στη συνέχεια για την εργασία στο χώρο, θεωρείται προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε την περασμένη Παρασκευή και η απομάκρυνση των μεταναστών από τους καταυλισμούς της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου.