Γράφει η Ελένη Τσερεζόλε
Από σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Ήδη όμως η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, ήταν αποκαλυπτική. Από τη μια τα επιχειρήματα τόσο του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γ. Κατρούγκαλου όσο και όλων των βουλευτών που υποστηρίζουν τη συμφωνία. Από την άλλη η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης: έωλη, καταστροφολογική, για στενά «εσωτερική κατανάλωση», με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες και στην αποκόμιση ψήφων, μέσα από την εκμετάλλευση της συναισθηματικής φόρτισης μιας μερίδας της κοινής γνώμης. «Πονηροί πολιτευτές» περιορισμένων δυνατοτήτων τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να μην ψηφιστεί η Συμφωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον, θα κάνει κάθε ευκαιριακή συμμαχία, δίνοντας γη και ύδωρ σε κάθε άρτι ανεξαρτητοποιημένο βουλευτή, θα ασπαστεί κάθε εθνικιστικό σύνθημα, θα καλύψει την ακροδεξιά, θα κάνει κάθε ακροβασία, για να πετύχει το στόχο του. Τον πρωθυπουργικό θώκο. Και γαία πυρί μειχθήτω. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πλέον ο δημόσιος λόγος της ΝΔ θυμίζει τις εμφυλιοπολεμικές εποχές των «προδοτών συμμοριτών» και των «εθνικών μειοδοτών». Θυμίζει μαύρες σελίδες εθνικού διχασμού. Θυμίζει το σκοτάδι του χθες σε μια περίοδο που ο τόπος σχεδιάζει το αύριο, χωρίς τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος.
Σε αυτές τις κραυγές απάντησε στην πρωτολογία της προχθές, προφανώς σε ώτα μη ακουόντων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου, που αφού ανέλυσε επιστημονικά τα οφέλη που προκύπτουν από τη Συμφωνία για τον τόπο, θύμισε την σύγχρονη ιστορία μας: «Η αριστερά σε αυτό τον τόπο δεν πρόδωσε ποτέ αυτό το λαό. Η αριστερά σε αυτό τον τόπο έφτιαξε το ΕΑΜ. Αυτή ήταν που αντιστάθηκε και μαζί με την εθνική ανεξαρτησία συνδύασε την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Είναι το ΕΑΜ που συνομίλησε με όλη την Ευρώπη και έφτιαξε ευρωπαϊκό μέτωπο». Και η ίδια συνέχισε συνδέοντας την ιστορική παρακαταθήκη του ΕΑΜ με τη συμφωνία των Πρεσπών και τους νέους ορίζοντες που ανοίγει: «Είναι αυτή η αριστερά, η δική μας, που παίρνει τη συνέχεια από εκείνη την περίοδο και για αυτό εντάσσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτή τη μεγάλη ιστορία που έχουμε διανύσει».
Κάτι τέτοια ακούνε οι Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης και επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να αποκλειστεί, θεσμικά (και αντισυνταγματικά) η Αριστερά μια και καλή από την εξουσία… Αν ποτέ βέβαια γίνει ο Κυριάκος πρωθυπουργός – κάτι που μάλλον θα αργήσει γιατί οι πολίτες έχουν και νου και κρίση.