Ιφιγένεια για την Μενδώνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης
Η ΒΑΘΙΑ κρίση που προκαλούν στην κυβέρνηση το σκάνδαλο Λιγνάδη, η αποτυχημένη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας και η κατάσταση της Οικονομίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επίσπευση των εκλογών.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο, πριν η φθορά της κυβέρνησης πάρει χαρακτήρα ελεύθερης πτώσης.
Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνουν ότι, πολύ σύντομα, στα προβλήματα τα οποία έχουν σωρευτεί θα προστεθούν το πολιτικό κόστος από την απόλυτη καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί κρίσεις όπως αυτή που ξέσπασε με τις πολιτικές ευθύνες της Λίνας Μενδώνη, δεν μπορεί να περιμένει κανείς θεαματικά αποτελέσματα όταν η κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση στραφεί εναντίον της.
Πάντως στο Μαξίμου μπορεί να δείχνουν ανεπάρκεια στη διαχείριση κρίσεων αλλά είναι αποτελεσματικοί στην παραγωγή κρίσεων.
Η παραίτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρ. Ταραντίλη, που θεωρείται από τα σοβαρά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προκαλεί αναβρασμό στη βάση του κόμματος και τους βουλευτές.
Το γεγονός και μόνο ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θυσιάστηκε για τη Μενδώνη, εξοργίζει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 42% όσων ψήφισαν τη ΝΔ απαιτούσαν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού.
Όλος αυτός ο κόσμος υπέστη πολιτικό σοκ όταν πληροφορήθηκε χθες ότι αντί για τη Λίνα Μενδώνη παραίτησαν τον Χρ. Ταραντίλη.
Γιατί τα περί οικογενειακών λόγων που επικαλείται ο Χρ. Ταραντίλης στην παραίτησή του, δεν πείθουν κανέναν.
Αυτό που πλήρωσε τελικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι το μπάχαλο που δημιούργησε η ίδια η Λίνα Μενδώνη, η οποία τη μία δήλωνε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον Δημήτρη Λιγνάδη και δυο ημέρες μετά τον χαρακτήριζε τον πλέον επικίνδυνο άνθρωπο που κυκλοφορεί.
Στο Μαξίμου προκαλούν νευρική κρίση και η στάση των περισσότερων υπουργών, οι οποίοι αρνήθηκαν να στηρίξουν δημόσια τη Λίνα Μενδώνη.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι υπουργοί της ΝΔ παρά τις οδηγίες που είχαν πάρει, απέφυγαν να εκτεθούν σε τοξικές δηλώσεις στήριξης στα κανάλια.
Είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη που οι υπουργοί δεν ταυτίζονται με την γραμμή του Μαξίμου.
Προφανώς αντιλαμβάνονται ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη γραμμή του Μαξίμου και γι’ αυτό αποφεύγουν να υποστηρίξουν ένα πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να παρέμεινε για λόγους επικοινωνιακούς στην κυβέρνηση, αλλά θεωρείται καμένο από χέρι.
Η παραίτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έρχεται μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης που παρουσίασε το KONTRA, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης καταδικάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη και απαιτεί την αποπομπή της Μενδώνη.
Το σκάνδαλο Μενδώνη εξελίσσεται σε Βατερλό για την κυβέρνηση, γιατί διχάζει στην κυριολεξία τον κόσμο της ΝΔ και δυσκολεύει τις όποιες πρωτοβουλίες που κινούνται προς την κατεύθυνση διαχείρισης του προβλήματος.
Η επιστολή Ταραντίλη
Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου υπέβαλε πριν από λίγο ο Χρήστος Ταραντίλης. Σε επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλείται οικογενειακούς λόγους. Χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου θα εκπληρώνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Η επιστολή του Χρήστου Ταραντίλη: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Με τιμή, Χρήστος Ταραντίλης».
ΣΥΡΙΖΑ: Ας ακολουθήσει και η Μενδώνη
«Αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, του αξίζουν συγχαρητήρια. Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν. Και μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει. Το απαιτεί η κοινή λογική» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Στάχτη στα μάτια…
Μετά την καυστική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Χρήστος Ταραντίλης επανήλθε και με νέα ανάρτηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μεταξύ άλλων, επιμένει ότι η παραίτησή του οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους και ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι. Ωστόσο, πρόκειται για προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια καθώς η παραίτηση οφείλεται στα πολλαπλά αδειάσματα που του επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Αναλυτικά η ανάρτηση του Χρήστου Ταραντίλη: Διαπιστώνοντας, δυστυχώς, ότι η αντιπολίτευση επιμένει να ερμηνεύει αυθαίρετα την ανακοίνωσή μου, επιχειρώντας να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, επανέρχομαι για δεύτερη φορά -ελπίζω και τελευταία: Η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Μένω πιστός στις αρχές της Ν.Δ. και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζοντας, άλλωστε, να υπηρετώ την παράταξη και τον πρόεδρο ως βουλευτής Επικρατείας και να εργάζομαι για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Και επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι θέλησα να παραιτηθώ από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκλειστικά για οικογενειακούς λόγους. Παρακαλώ όλους να σεβαστούν τους λόγους αυτούς. Είναι καλό κάποτε όλοι να αντιληφθούμε ότι η πολιτική δράση εξελίσσεται ταυτόχρονα και παράλληλα με την οικογενειακή μας ζωή. Και συχνά, οι δυσκολίες στο ένα πεδίο επηρεάζουν δυσμενώς το άλλο. Η διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων εναπόκειται στις επιλογές κάθε ατόμου, οι οποίες όμως οφείλουν να γίνονται σεβαστές απ’ τους υπολοίπους. Γιατί, διαφορετικά, η πολιτική μετατρέπεται σε ισοπεδωτικό εισβολέα στον ιδιωτικό χώρο κάθε πολίτη. Και αυτό δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό που έχουμε χρέος να οικοδομούμε ημέρα με την ημέρα.