Eπί δεκαετίες τιμωρούνται φορολογικά οι ελληνικές οικογένειες με παιδιά και η ανάπτυξη!!!

Η νέα διαπίστωση του διεθνούς οργανισμού είναι ότι κατά την περίοδο 2009 – 2014 η Ελλάδα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αφού κατά την παραπάνω περίοδο η φορολογία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ. Μάλιστα, όπως έχουμε καταδείξει στη στήλη αυτή, η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται, αφού σε όλη αυτή την περίοδο σημειώθηκε βαθιά ύφεση.
Μα, δεν είναι μόνον αυτή η μελαγχολική διαπίστωση του διεθνούς  αυτού οργανισμού για την εναγή  ελληνική φορολογική πραγματικότητα. Υπενθυμίζω την πριν από πολλά χρόνια επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος είσπραξης και διαχείρισης φόρων, όπερ σημαίνει ότι συρρικνώνεται σημαντικά το «καθαρό» όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη, με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω μερικές ακόμη διαπιστώσεις τη έκθεσης του ίδιου διεθνούς οργανισμούς τον περασμένο Απρίλιο. Παραθέτω μερικές από αυτές με τη απογοητευτική επισήμανση ότι συνεχώς και επί  δεκάδες χρόνια απευθύνεται εις ώτα μη ακοούντων
-Πρώτον, οι οικογένειες με παιδιά τιμωρούνται στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη φορολογία σε οικογένεια στην οποία εργάζεται ο ένας γονιός με δύο παιδιά, όπου διαπιστώνονται οι υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού. Αυτή η διαπίστωση ισχύει ήδη από το 1992!
Δεύτερον, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, όπου η φορολογική επιβάρυνση μιας οικογένειας με παιδιά είναι υψηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα φορολογικά βάρη που επωμίζεται ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ, όπου η φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών με δύο παιδιά είναι κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τον άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά.
Τρίτον, από την ίδια έκθεση προκύπτει επίσης ότι στην Ελλάδα, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων και εργοδοτών αντιπροσωπεύουν το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το 63% του συνολικού μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Αν με όλα αυτά περιμένουμε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και άμεση αντιμετώπιση του εφιαλτικού δημογραφικού προβλήματος, είμαστε βαθιά… νυχτωμένοι…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή