ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ
Εναντίον όλων ο Στουρνάρας στην Βουλή!
«Λάσπη» σε Προβόπουλο και Βαρουφάκη!
Στην κυβέρνηση Καραμανλή έριξε το φταίξιμο για τα μνημόνια ο Γ. Στουρνάρας!
Στο 45,1% τα κόκκινα δάνεια το 2016, από 5,4% το 2008!
1 στους 6 οφειλέτες στρατηγικός κακοπληρωτής!
Όλο το «φταίξιμο» για το μνημόνιο, το έριξε στην κυβέρνηση Καραμανλή ο Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας από την αρχή-αρχή της κατάθεσής του, στην ειδική επιτροπή της Βουλής ότι κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε στην κρίση χρέους. «Η χώρα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Καταφέραμε και το αποτρέψαμε χάρη στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά» δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ξεκάθαρα, ότι πριν από το 2010 δεν είχε γίνει τίποτα, παρά τον κίνδυνο που «καρτερούσε»! Με λίγα λόγια, ο κ. Στουρνάρας, αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την καταστροφή που έφεραν τα μνημόνια, στη χώρα, τα έριξε όλα στην διετία 2008-2010, με «φιτιλιές» για την κυβέρνηση Καραμανλή! Στους μόνους που δεν έριξε ευθύνες ήταν, στον εαυτό του και την κυβέρνηση Σημίτη!
«Επικίνδυνη αποστολή», ήταν για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, η κατάθεσή του στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Αφού είπε τα απίστευτα και άκουσε τα «εξ αμάξης» από τους βουλευτές, τελικά κατάφερε να πει αυτά που ήθελε, να ρίξει στάχτη στα λεγόμενα του προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου!
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα ενδιαφέροντος της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες που έπεσαν ή παραλίγο να «πέσουν έξω», τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
Σχετικά με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στοιχεία από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι και τον Ιούνιο του φετινού έτους, που δείχνουν πως τα κόκκινα ανοίγματα έκαναν άλμα, από το 5,4% ανέβηκε στο 45,1%. Είπε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στο ποσοστό των «κόκκινων δανείων», στο 6μηνο του 2016, για πρώτη φορά από το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, ένας στους έξι οφειλέτες, με συνολικό δανεισμό που φτάνει τα 18 δις ευρώ, είναι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές και θα κυνηγηθούν από τις τράπεζες άμεσα.
Σχετικά με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την αναγκαστική αποχώρηση των μετόχων οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εξυγίανση των εταιρειών! Δηλαδή ακόμα και αν είναι δική σου η εταιρία και είναι στην οικογένειά σου 100 χρόνια, αν δεν έχει να βάλεις τα απαραίτητα εκατομμύρια για να ρυθμίσεις τις οφειλές, τότε οι νέοι μέτοχοι, οι πιστωτές, θα σε πετάνε έξω!
Για τις νέες διοικήσεις των τραπεζών, είπε ότι στις «θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου δεν βλέπω να έρχεται ξένος». «Είναι καλό να μιλούν την ελληνική γλώσσα (…) στις επιτροπές δεν είναι κακό να υπάρχει ξένος, γιατί μεταφέρει τεχνογνωσία», συμπλήρωσε. Δεν υπάρχει «αφελληνισμός» των τραπεζών, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.
Τα δάνεια των ΜΜΕ
Ο ίδιος είπε ότι τα δάνεια των ΜΜΕ είναι 1,3 δισ. ευρώ και από αυτά, σε καθυστέρηση είναι μόνο τα 317 εκατ. ευρώ, από τα μικρότερα στις επιμέρους κατηγορίες. Αυτό δημιούργησε αντιδράσει από τα μέλη της επιτροπής που είπαν πως μόνο τα δάνεια ΔΟΛ, Πήγασου, Τηλέτυπου, Alter ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ!
«Τρελός» ο Προβόπουλος, «τρέλα» ο Βαρουφάκης!
Τα ρέστα του έδωσε ο κ. Στουρνάρας, σχετικά με το θέμα Προβόπουλου και τα όσα είχε υποστηρίξει ο προκάτοχος του, στην δική του κατάθεση, ότι είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα για τα προβλήματα της Τράπεζας Αττικής, αλλά ο τότε υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε. Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ στην θέση του θα πρόσεχα πάρα πολύ στο τι λέω»! Στην συνέχεια επέστρεψε στο θέμα λέγοντας ότι «ο κ. Προβόπουλος ας θυμηθεί για το δικό του πόρισμα που έκλεισε την Proton Bank. Εμένα, ο κ. Προβόπουλος, έψαξα όλο το αρχείο μου και δεν βρήκα καμία επιστολή να μου είχε στείλει ως υπουργό Οικονομικών και ουδέποτε μου έστειλε για το γεγονός ότι στην Τράπεζα Αττικής ότι το ίδιο πρόσωπο κατείχε την θέση του προέδρου και θέση στο ΔΣ. Άλλωστε εγώ ως υπουργός Οικονομικών όπως και ο νυν δεν έχει την εποπτική λειτουργία. Αλλού θα το έστειλε… Και αυτό που έκανα εγώ ως διοικητής της ΤτΕ δεν το έκανε εκείνος…Η τράπεζα Αττικής πρέπει να εξυγιανθεί και η τράπεζα εξυγιαίνεται…»
Από πάνω του έβγαλε τις ευθύνες στην δύσκολη περίοδο του 2015, όταν πρέσβευε την χώρα στην ΕΚΤ, η οποία την συνέχεια μας έκοψε την ρευστότητα. Ο κ. Στουρνάρας, υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε στην ΕΚΤ , είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας». «Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε: Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα: Μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν: είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!».
Λάθος η πορεία της Τράπεζας Αττικής
Για την Τράπεζα Αττικής υποστήριξε ότι η πορεία της «ήταν λάθος». «Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης». Εύρημα που δημιουργεί ζημία από υποτιμολόγηση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Αν και υπήρχε σύστημα τιμολόγησης, δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης να δανείζονται ως να είναι η Microsoft.
Πάνω από 5 δις ευρώ επέστρεψαν στα «γκισέ» από το «στρώμα»!
Μετά τη συμφωνία του Μαΐου με τους δανειστές, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ενισχύονται υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι επέστρεψαν καταθέσεις 5 δισ. ευρώ. Ο ίδιος διαφώνησε με την εκτίμηση που είχε κάνει κατά την κατάθεσή του ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος ότι θα πληρώνουμε τα capital controls για 15 χρόνια. Ο κ. Στουρνάρας, είπε ότι υπάρχει το παράδειγμα της Κύπρου. Με τις σωστές πολιτικές, μπορούν να αρθούν πολύ γρήγορα.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης έγραψε στο Twitter τα εξής:
