Εμφύλιος δικαστών για τη Novartis

Μετά την αναφορά του Εισαγγελέα Αγγελή που ζητάει να βγουν από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου – Βραχυκυκλώνει η έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο

 

Ο εμφύλιος που ξέσπασε ανάμεσα στους Δικαστές τινάζει στον αέρα την έρευνα για το σκάνδαλο της NOVARTIS δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις για σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η ανάκληση των μηνύσεων που είχαν καταθέσει οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, προκαλεί σεισμικές δονήσεις στη Δικαιοσύνη και επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες.

Οι εξελίξεις οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία στη νέα Βουλή καθώς και στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών και δικαστικών λειτουργών στο σκάνδαλο της NOVARTIS.

 

Νέα αναφορά Αγγελή

Νέα αναφορά, δια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, ο οποίος παραιτήθηκε από επόπτης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς τον περασμένο Ιανουάριο καταγγέλλοντας στοχευμένη έρευνα κατά πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες καθώς ο κ. Αγγελής ήδη προχώρησε σε δύο ενέργειες:

-Πρώτον, ανακάλεσε την αρχειοθέτηση των μηνύσεων των Αντώνη Σαμαρά, Δημ. Αβραμόπουλου και Ευαγγ. Βενιζέλου, τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει θεωρώντας πως υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία συνηγορούν στην άποψη  ότι πρέπει να ερευνηθούν από εισαγγελέα Εφετών.

Οι μηνύσεις στρέφονταν κατά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, των προστατευομένων μαρτύρων και πολιτικών προσώπων (για τα πολιτικά πρόσωπα ασχολείται η Βουλή και μόνον).

Εκεί επικαλείται σειρά 18 λόγων, κυρίως από τις αναφορές του, ενώ αποκαλύπτει και έγγραφο της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη «προέβη στην άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές, μέλη του μικτού κλιμακίου ελέγχου για την άμεση υποβολή πορίσματος.

Επίσης προέβη (η Τουλουπάκη) στην εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου».

Το έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 12/12 /18, εστάλη λίγες μέρες μετά το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη, όπου έγινε συνάντηση με των εισαγγελέων με το FBI (5/12) και επιβεβαιώνει κατά τον κ. Αγγελή τον ισχυρισμό του ότι «είχε ληφθεί απόφαση αν ασκηθούν διώξεις μέχρι τις 20/12, κατά των πολιτών Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Σαλμά, χωρίς επιπλέον στοιχεία».

-Δεύτερον, μετά την πράξη ανάκλησης της αρχειοθέτησης υπέβαλε, όπως προκύπτει από τη δεύτερη αναφορά – αίτηση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να αποφασίσει η ίδια αν θεωρεί πως δεν ακολουθήθηκε η σωστή νομική οδός, για την ανάκληση της αρχειοθέτησης των μηνύσεων των πολιτικών προσώπων με βάση τα νέα στοιχεία.

Ουσιαστικά δηλαδή «ρίχνει» το μπαλάκι στην κα Δημητρίου να αποφασίσει.

-Τρίτον, με την αναφορά ουσιαστικά γνωστοποιεί πως δεν θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί να καταθέσει στον αντεισαγγελέα Δημ. Δασούλα για τις καταγγελίες του καθώς θεωρεί πως δεν εκλήθη με νόμιμο τρόπο και ζητεί να κληθεί νομότυπα και πάλι.

Αλλά το σημαντικότερο είναι πως ουσιαστικά θεωρεί ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία «μετατροπής του σε κατηγορούμενο» και καταγγέλλει ευθέως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για έλλειψη αμεροληψίας και αντικειμενικότητας: «Πόση ψυχραιμία και πόση εμπιστοσύνη μπορώ να δείξω (κατά την προτροπή της πρώτης από Εσάς) για την αντικειμενικότητα της έρευνας όταν:

α) η πρώτη από Εσάς έχει άμεση εμπλοκή στην όλη υπόθεση (δεν διέταξε έρευνα επί σχεδόν πεντάμηνο για αδικήματα που αποδεικνύονται ακόμα και «εξ εγγράφων», όπως η μη περαίωση υποθέσεων διαφθοράς από το 2013, η μη καταχώριση κρίσιμων εγγράφων στο πρωτόκολλο, η παύση της νόμιμης δικαστικής συνδρομής κλπ),

β) ο δεύτερος από Εσάς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ενδεχομένως να έχει διορίσει συγγενικό του πρόσωπο σε Δημόσια υπηρεσία (γεγονός που δεν αποκλείεται να είναι αληθές, αφού ούτε το διαψεύσατε, ούτε και δηλώσατε αποχή για λόγους ευθιξίας), που εποπτεύεται κατά πάσα πιθανότητα «από τον ωσεί προϊστάμενο της Εισαγγελίας διαφθοράς» κ. Ρασπούτιν;

γ) όταν αμφότεροι (από ότι πληροφορούμε από τον τύπο)  προκαλέσατε την πειθαρχική έρευνα εναντίον μου θεωρώντας με υπαίτιο για την εν μέρει δημοσίευση στον τύπο των αναφορών μου, χωρίς να επιδείξετε και την ίδια «ευαισθησία» για την μη έρευνα των από εμένα καταγγελλομένων από την 7-1-2019;

δ) όταν αμφότεροι με τις δικονομικές Σας ενέργειες «εξισώνεται» εμένα τον επόπτη της διαφθοράς με την από εμένα εποπτευομένη; Που αποβλέπει άραγε αυτή η «δικονομική εξίσωση»;

Πόση εμπιστοσύνη μπορώ να δείξω στην πρώτη από Εσάς, όταν έχει δώσει ρητή εντολή στους γραμματείς του τμήματος Διοικητικού της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, να μην δέχονται από εμένα έγγραφα σχετικά με την ερευνώμενη υπόθεση, όταν την 19-6-2019 ανακάλεσα την με αριθμό 25/4-5-2018 Διάταξή μου, για όσους λόγους αναφέρω σε αυτή;»

 

Εξαίρεση ή αποχή

Ο κ. Αγγελής μάλιστα ζητεί είτε να δηλώσουν αποχή από τα καθήκοντά τους στη συγκεκριμένη έρευνα οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί είτε να θεωρήσουν την αίτηση αυτή ως «αίτηση εξαίρεσής τους».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή