Ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος από την Ηλεία, είναι δύο νέοι που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου αγρότη της Ευρώπης, αποσπώντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του καλύτερου συνολικού έργου.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Έλληνας άμα έχει φαντασία, μεράκι, κέφι και όρεξη για δουλειά, τα οποία αποτελούν την «συνταγή της επιτυχίας» , μπορεί να καταφέρει πολλά, ακόμη και να διακριθεί ανάμεσα σε 200 άλλους αγρότες σε Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, όπως τα δύο αδέρφια από την Ηλεία που βγήκαν οι καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης στην κατηγορία του καλύτερου συνολικού έργου.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη μέλη στις Βρυξέλλες.
Οι Έλληνες αγρότες συμμετείχαν με ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα δικής τους κατασκευής, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση παραγωγής του εθνικού προϊόντος μας, του ελαιολάδου.
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε όταν αυτά τα νέα παιδιά σκέφτηκαν να φτιάξουν ξανά τις καλλιέργειές τους μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά του 2007 στην Ηλεία.
Ήταν μια πρόκληση για τα δύο αδέρφια διότι οι δρόμοι δεν ήταν στρωμένοι με ροδοπέταλα, ήταν ένας «αγώνας δρόμου» που έπρεπε να «τρέξουν» , όμως , με πολύ υπομονή και καλή «προπόνηση» κατάφεραν να βγουν πρωταθλητές!
Η επιμονή και το όνειρο που είχε η οικογένεια Βασιλόπουλου ήταν αρκετά για να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να καλλιεργήσουν από το μηδέν τη Γή των παππούδων τους. Μεταφύτευσαν τις ελιές τους, έβαλαν νέες, έσωσαν όσες μπορούσαν να σωθούν και σήμερα σε μια έκταση 2000 στρεμμάτων στη συνοικία Τσαφλέϊκα – Πανόραμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας, παράγουν το δικό τους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας.
«Όταν τυχαίνει μια δυσκολία, δεν σημαίνει ότι πρέπει αμέσως να εγκαταλείπουμε.» λέει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους βραβευθέντες.
«Το 2007 ήμασταν πάνω στα καλύτερά μας χρόνια και έπρεπε να δημιουργήσουμε ξανά ότι χάθηκε από την πυρκαγιά. Ξέραμε καλά το αντικείμενο διότι οι οικογένειά μας ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς εδώ και δεκαετίες και έτσι δε σκεφτήκαμε στιγμή να εγκαταλείψουμε τη βάση μας και τελικά τα καταφέραμε.” Συμπληρώνει.
Ακόμη, μαζί με τις 4 οικογένειες Βασιλόπουλων που συμμετέχουν στο εγχείρημα παράγουν και ελαιόλαδο από άγριες ελιές. Μάλιστα το ελαιόλαδο τους όχι μόνο το παράγουν αλλά το τυποποιούν κιόλας οι ίδιοι προωθώντας το σε όλη την Ευρώπη μέσω του συνεταιρισμού “ΒΙΟΗΛΙΣ”.
Το 2007 κατοχύρωσαν την σχετική επωνυμία και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω ρομποτικού μηχανήματος.
Παρόλα αυτά, δεν είχαν όλοι την τύχη της οικογένειας Βασιλόπουλων. Και άλλες οικογένειες είχαν το «όνειρο» και τη διάθεση, αλλά τελικά δε τα κατάφεραν και αυτό λόγω της «απουσίας τους κράτους», όπως δηλώνουν. Επίσης κάνουν λόγω για έλλειψη κονδυλίων, γραφειοκρατία, και υψηλή φορολογία που συνθέτουν ένα περιβάλλον μάλλον ‘εχθρικό’ σε όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελληνική ύπαιθρο.
Από την άλλη μεριά όμως, και με τους κόπους και την διάθεση που είχαν οι αδελφοί Βασιλόπουλοι, πριν λίγες μέρες ήρθε και το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο για τους νέους αγρότες που αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων αυτών των χρόνων.
Οι δύο νέοι αγρότες παρουσίασαν στο διαγωνισμό ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα που χρησιμοποιούν για τη συγκομιδή του καρπού και διακρίθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 200 συμμετοχές από 17 κράτη.
«Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι μια πατέντα από έναν κατασκευαστή από την περιοχή της Τρίπολης. Εμείς όμως έχοντας μηχανολογικές γνώσεις εξελίξαμε το μηχάνημα το προσαρμόσαμε στις δικές μας ανάγκες βασιζόμενοι στην αρχική ιδέα καταφέρνοντας να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό εργαλείο δουλειάς συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία», σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος.
Επίσης με αυτή την δημιουργία κατάφεραν να μειώσουν το κόστος , το χρόνο συγκομιδής του καρπού και παράλληλα προστατεύουν τα ίδια τα δέντρα από τυχόν ζημιές και ασθένειες που προκαλείται από το ράβδισμα. Έτσι και το κλάδεμα γίνεται όπως πρέπει και την περίοδο που πρέπει εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος αναλύοντας τα πολλαπλά θετικά δείγματα που προέκυψαν τόσο για τον ίδιο όσο και για τον συνεταιρισμό, που εκτόξευσε την αποδοτικότητά του.
“Το βραβείο αυτό είναι μεγάλη τιμή για μας και για όλους τους νέους που προσπαθούν σκληρά” τονίζει και εξομολογείται πως δεν το περίμενε. ” Δεν το περιμέναμε αυτό το βραβείο. Σίγουρα είναι μια μεγάλη καινοτομία αυτό που παρουσιάσαμε αλλά δε φανταζόμουν ποτέ πως μπορεί να πάρει τέτοιες διαστάσεις”
Τελικά μπορούμε να αναγνωρίσουμε στα νέα παιδιά της χώρας μας ότι «ψάχνονται» και δεν τα αφήνουν όλα στην μοίρα. Το βασικότερο όλων είναι να καταλάβουν οι Έλληνες τις δυνατότητες που έχουν και να τις αξιοποιήσουν, και αυτοί οι νέοι τις αντιλήφθηκαν έγκαιρα όπως φαίνεται. Ο πήχης ανεβαίνει, το ηθικόν είναι ακμαιότατο και οι Έλληνες αγρότες σε θέσεις «μάχης» για την διεκδίκηση του «αύριο».

