Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Περισσότερη Ευρώπη, αλλά όχι και… Ευρωμόλογα!

Άμεση ήταν η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε δημοσίευμα της Bild που έκανε λόγο για στροφή στην πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το χρέος κάποιων χωρών της Ευρωζώνης και επενδύσεις με πακέτα από τους πόρους του ESM! H εκπρόσωπος του κ. Σοίμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν ξεκαθάρισε ότι «κάποια πράγματα είναι σίγουρα λάθος. Δεν σχεδιάζουμε καινούργια κονδύλια δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται για νέα από κοινού ανάληψη χρεών ή ευρωομόλογα».
Σύμφωνα με την ίδια, «η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει», ο ESM έχει ήδη σήμερα πολλές δυνατότητες και προγράμματα βοήθειας, κάθε ένα εκ των οποίων, όπως είπε, έχει τις ιδιαιτερότητές του, κάποια λόγω κινδύνου πτώχευσης, κάποια λόγω των τραπεζών.
Σε αυτό το σημείο προσέθεσε ότι «παραμένει όμως η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη-μέλη από τη δική τους ευθύνη, αυτό παραμένει αρχή της ευρωπαϊκής μας δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει ως πρώτη προτεραιότητα να επιτύχουμε στο επίπεδο των κρατών-μελών αυτά, τα οποία συμφωνήσαμε από κοινού, και τα κράτη-μέλη πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες τους»..
Μία Ευρώπη αλλά όχι και κοινό χρέος λένε οι Γερμανοί!
«Ισχύει ότι επιδιώκουμε μία εμβάθυνση της Ευρωζώνης, για αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα από κοινού ανάληψη χρέους ή ευρωομόλογα», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν, προσθέτοντας στη συνέχεια, ότι «αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό –και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση– είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί π.χ. να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη. Για αυτό το θέμα ο υπουργός έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ομιλίες και συνεντεύξεις. Επί της αρχής όμως είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει το ίδιο να κάνει τις δικές του απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για αυτό συνεχίζει να ισχύει για εμάς ότι ευθύνη και πολιτικός έλεγχος για αποφάσεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα και το αυτό επίπεδο».
Ήδη όπως είπε, υπάρχει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί ο ESM και ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέλεγε πάντα συνειδητά την ορολογία «European Monetary Fund» (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο).
Όπως είπε η κυρία Τισενχάουζεν, «αν θέλετε να κάνετε τη σύγκριση, τότε πρόκειται περίπου για την κατεύθυνση των πιθανών πεδίων δράσεως για τον ESM (…)Υπάρχει εδώ και καιρό η πρόταση, η οποία βρίσκει και ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ότι μπορεί ο ESM να εξελιχθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παίξει ρόλο ειδικά στην πρόληψη κρίσεων». Σε κάθε περίπτωση και η ίδια επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν από τις εκλογές.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης