Του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
Τον 19ο αιώνα οι ιστορικοί αποκαλούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν τον «μεγάλο ασθενή». Σήμερα, ο μεγαλοιδεατισμός Ερντογάν που φαντασιώνεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εαυτόν σουλτάνο δεν καθιστά την Τουρκία «μεγάλο ασθενή» αλλά ένα κράτος ταραξία.
Ένα κράτος που με τις συνεχείς παράνομες και επιθετικές του ενέργειες καταδεικνύει ότι δεν σέβεται και δεν υπολογίζει το Διεθνές Δίκαιο. Ένα κράτος που δεν αποδέχεται το διπλωματικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά επιχειρεί να στρατικοποιήσει τη διπλωματία. Ένα κράτος που δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων του και τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών προτάσσοντας την πολεμική της ισχύ και όχι τη διπλωματία και τον διάλογο. Μία χώρα που δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα ατομικά δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου.
Όλοι στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες των επιθετικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Των συνεχών προκλητικών, προσβλητικών και υβριστικών δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλειάδας Ευρωπαίων ηγετών. Της προσπάθειας αμφισβήτησης και αναθεώρησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης.
Η σύναψη με την κυβέρνηση της Τρίπολης του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου με το οποίο οριοθετήθηκε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο κρατών απεμπολώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι παράνομες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε ήδη εκχωρημένα οικόπεδα. Οι συνεχείς παράνομες NAVTEX για έρευνες εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η μετατροπή του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε μουσουλμανικό τέμενος. Οι συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που υβρίζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες και λοιδορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δηλώσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη του ψευδοκράτους που μιλάει σαφώς για διχοτόμηση της Κύπρου. Το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κόντρα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν.
Είναι κάποια από τα επεισόδια επιθετικότητας, παρανομίας και προκλητικότητας της Τουρκίας. Που λειτουργεί, πλέον στα μάτια όλων, ως παράγοντας αστάθειας και αποσταθεροποίησης στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τόσο με τις μονομερείς επιθετικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και με τις παρεμβάσεις της σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχει εξαντλήσει τα αποθέματα υπομονής σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα και στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν την Τουρκία με διστακτικότητα και προκρίνουν πολιτικές κατευνασμού.
Μία Τουρκία που τις τελευταίες ώρες επιχειρεί, μήπως και καταφέρει να αποφύγει τις κυρώσεις, μία προσχηματική στροφή. Φορώντας το προσωπείο του φιλειρηνιστή και φιλοευρωπαίου, ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει αφενός υπέρμαχος της διπλωματίας και έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα αποσύροντας το Όρουτς Ρέις στην Αττάλεια και αφετέρου οπαδός της ευρωπαϊκής ιδέας και της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία προσχηματική και υποκριτική στάση που ασφαλώς δεν πρέπει να πείθει κανέναν.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την εξέταση των ευρωτουρκικών σχέσεων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις μονομερείς της ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη με Ψήφισμά του που έγινε δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές οικογένειες, έδειξε το δρόμο ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ένας διαχρονικός φίλος της Ελλάδος, με συνεχείς δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό ζητά όχι μόνο να επιβληθούν κυρώσεις αλλά να διακοπούν τόσο οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία όσο και η προνομιακή σχέση τελωνειακής σύνδεσης της ΕΕ μαζί της.
Το «πρόβλημα» Τουρκία πλέον δεν αγγίζει τα στενά όρια μίας ελληνοτουρκικής διαφοράς οριοθέτησης της μεταξύ των δύο χωρών υφαλοκρηπίδας. Δεν αφορά πια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου.
Το «πρόβλημα» Τουρκία είναι πια ζήτημα Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας. Δεν απειλούνται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απειλούνται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Συμβούλιο Κορυφής για λεκτική αλληλεγγύη. Για «χτυπήματα στην πλάτη». Για υπομονετική και διστακτική αντιμετώπιση. Για μία νέα λεκτική επιχείρηση κατευνασμού.
Είναι η ώρα των αποφάσεων!
* Ευρωβουλευτής ΝΔ