Είναι επικίνδυνος;

Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, μάλλον μπλοφάρει, σε κάθε δε περίπτωση, δεν πρόκειται να υπερβεί τη λεπτή οριογραμμή, πέρα από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός.

 Είναι βλέπετε και ο παράγων, που λέγεται Κίνα. Είναι γνωστό στους γνώστες της γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής, πως η αχανής χώρα, που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη, ασκεί κυριαρχική επιρροή στο κράτος της Βόρειας Κορέας, αποτελώντας το βασικό της τροφοδότη. Είναι προφανές πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί τη μεγαλομανία του δικτάτορα, ως διπλωματικό όπλο, στην προσπάθεια αύξησης της διπλωματικής της επιρροής. Ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή, που το τελευταίο προωθεί το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, που τιτλοφορείται «Δρόμοι του μεταξιού» και απειλεί να ανατρέψει, όχι μόνο τους όρους διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες. Τούτων δοθέντων, είναι εύλογο να πιστεύει κανείς, πως η κινεζική κυβέρνηση, δε θα αφήσει τα πράγματα να ξεπεράσουν το «σημείο βρασμού», παρεμβαίνοντας κατευναστικά, έστω και την ύστατη στιγμή.

 Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Η, μήπως ισχύει αυτό που επεσήμανε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, με την επιστημονική εμβρίθεια, αλλά και την ικανότητα βαθύτερης ανάλυσης των πραγμάτων, που, πολλές φορές έχει αποδειχθεί προφητική; Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα και αναλυτή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, κάθε άλλο παρά μπλοφάρει, ούτε τόσο ελεγχόμενος είναι, όπως φαντάζουν μερικοί. Έχει, σύμφωνα με τον καθηγητή, τους δικούς του στρατηγικούς στόχους, που σχετίζονται και με τη φύση του καθεστώτος του, που ενδεχομένως να υπερβαίνουν το πεδίο επιρροής του Πεκίνου. Εάν τούτο ισχύει και με δεδομένο, από την άλλη μεριά, τον εκρηκτικό και απρόβλεπτο χαρακτήρα του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου, τότε το ενδεχόμενο, οι εμπλεκόμενες δυνάμεις (να προσθέσουμε δε και τον παράγοντα της Ρωσίας, που δε μπορεί να αγνοήσει τι συμβαίνει στα σύνορα της…) να… διαβούν το Ρουβίκωνα, γκρεμίζοντας τις γέφυρες πίσω του, μάλλον δε θα πρέπει ν` αποκλειστεί, έστω και αν συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να μη σκεφτούμε καν τις επιπτώσεις. Αρκεί να φανταστεί κανείς, τις συνέπειες από μια πιθανή έκλυσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού, ειδικά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατορθώσουν να εξουδετερώσουν αμέσως την πυρηνική δύναμη της Βόρειας Κορέας, καταφέρνοντας χειρουργικό πλήγμα στις βάσεις (σιλό) εκτόξευσης.

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή