Εγκλωβίζεται ο Κυριάκος σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι μεταλλάξεις του Σουλτάνου από λύκο σε… ειρηνοποιό δεν πείθουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους

ΣΤΗΝ εναγώνια προσπάθειά του να δείξει καλή διαγωγή στους Αμερικανούς που είναι εξοργισμένοι μαζί του, ο Ταγίπ Ερντογάν μεταλλάχτηκε ξαφνικά από λύκος σε διαλλακτικό ειρηνοποιό, δίνοντας μία ακόμη παράσταση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε σε σημείο να δείξει υποταγή υποκλινόμενος βαθιά στον Τζο Μπάιντεν και φιλώντας το χέρι του, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα μέλη των συμμοριών στους Νονούς της ναπολιτάνικης μαφίας.

Μεταλλαγμένος εμφανίστηκε ο Ερντογάν και στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιχειρώντας να εγκλωβίσει τον πρωθυπουργό σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης, για όλες τις ανοιχτές διεκδικήσεις της Τουρκίας, υποσχέθηκε μορατόριουμ και αποχή για το προσεχές διάστημα από προκλητικές κινήσεις στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που είχε ανάγει σε δόγμα τον τακτικισμό, επιχειρεί να μετριάσει την οργή των Αμερικανών και να κοροϊδέψει για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες. ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές εντάσσουν την προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί ως διαλλακτικός και πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ σε ένα γενικότερο σχέδιο που προβλέπει επαναπροσέγγιση με την Αμερική και διαμόρφωση προνομιακών σχέσεων με τον Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι υποσχέσεις του για τερματισμό των προκλήσεων στο Αιγαίο είναι το όχημα για να μπορέσει να κοροϊδέψει Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν την επικινδυνότητα της στρατηγικής που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αμερικανών στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι μεγάλα.

Γι’ αυτό ανέχονται και τις μεταλλάξεις του σουλτάνου, που έφτασε σε σημείο να προσκυνήσει δουλικά τον Τζο Μπάιντεν.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι δύσκολο να μάθουμε την αλήθεια.

Οι διαρροές είναι γενικές και αόριστες και δεν δίνουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζήτησαν.

Είναι όμως σίγουρο ότι η λεγόμενη θετική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει μία σειρά από υποχωρήσεις.

Τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για μία συμφωνία να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε ένα διάλογο για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την υφαλοκρηπίδα μπορεί να πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες των βραχονησίδων, όπως τις χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι, ακόμη και αποστρατικοποίηση των νησιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις θα αποκαλύψουν τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει οι Μητσοτάκης και Ερντογάν και όλοι εύχονται να μην συρθούμε για μία ακόμη φορά σε ένα διάλογο που θα αποβεί καταστροφικός για τα εθνικά μας θέματα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των προκλήσεων τόσο στη θάλασσα, όσο και σε επίπεδο δηλώσεων ωστόσο εξελίχθηκε σε θερμό κλίμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και το μήνυμα αυτής της κατ’ ιδίαν συνομιλίας που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι πως έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 πάρα τις πολύ σημαντικές διαφορές. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα της συνάντηση ήταν ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες. «Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Θετική ατζέντα παρά τις διαφορές

Συμπληρώνουν ακόμη, ότι εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί και αυτό παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και συγκεκριμένα ένας κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ. Τα 25 σημεία που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Φραγκογιάννη- Ονάλ. Περιλαμβάνουν 15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά την συνάντηση των αρμοδίων Υφυπουργών στην Καβάλα. Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική). Οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

H βελτίωση των σχέσεων

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό όπου η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά από θέματα, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης». Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή