Έφυγε από τη ζωή, μία ημέρα πριν να κλείσει τα 103 του χρόνια, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος.
Γέννημα της Σμύρνης, ήρθε στην Αθήνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Αριστούχος μαθητής του Πρώτου Γυμνασίου Αθηνών, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν.
Αριστούχος διδάκτορας, δίδαξε Φιλοσοφία στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο του Νανσύ στη Γαλλία.
Οι επιστημονικές του ενασχολήσεις δεν απέτρεψαν –αυτόν τον κραταιό της πολιτικής φιλοσοφίας του Πλάτωνα- από την ενεργό δράση του ως πολίτη. Φίλος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Γεωργίου Καρτάλη, του Κωνσταντίνου Τσάτσου, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αναδείχθηκε στέλεχός του.
Το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων με άμεσο συνεργάτη τον Κώστα Κύρκο, με τον οποίο εκτοπίστηκαν στην Μακρόνησο.
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλους διετέλεσε δύο φορές υπουργός Παιδείας σε κυβερνήσεις του 1989 και το 1990 προτάθηκε από τον ενιαίο Συνασπισμό για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ανάμεσα στα 30 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν: ‘’Φιλοσοφία του Δικαίου’’, ‘’Η Φιλοσοφία της Ιστορίας κατά Δημόκριτον’’, ‘’La Philosophie politique de Platon’’ και ‘’Philosophy of History in Ancient Greece’’.
Παυλόπουλος: Εθνική κληρονομιά το έργο του Δεσποτόπουλου
Τη θλίψη του για τον «χαμό» του καθηγητή Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για έναν «κορυφαίο πνευματικό ταγό της εποχής μας».
«Πρόκειται για έναν γνήσιο εκπρόσωπο και εκφραστή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ο οποίος υπηρέτησε τον πολιτισμό και τη δημοκρατία», σημειώνει ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Δεσποτόπουλου
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών. Λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, ο Κ. Ι. Δεσποτόπουλος τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη.
Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση. Το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας.
Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου.