Έφοδος των οικονομικών ελεγκτών στην ΑΕΠΙ

“Φύλλο και φτερό” το «άντρο» όπου στήθηκε το φαγοπότι με τα πνευματικά δικαιώματα

Σε ακόμη πιο δυσμενή θέση βρίσκονται πλέον τα μεγαλοστελέχη της ΑΕΠΙ μετά και τη χθεσινή εισβολή των ελεγκτικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Μαρούσι.

Περισσότεροι από 20 άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιάννη Παναγόπουλου, έκαναν χθες «φύλλο και φτερό» το κτίριο στην συμβολή των οδών Σάμου και Φραγκοκλησσιάς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το «πάρτι» εκατομμυρίων στην εταιρεία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι ελεγκτές έβγαλαν όλους τους υπαλλήλους στο δρόμο και έκαναν εξονυχιστικές έρευνες περνώντας από κόσκινο το λογιστήριο. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν και κατέσχεσαν παραστατικά, υπολογιστές και άλλα πολύτιμα στοιχεία που θα διευκολύνουν την έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από πόρισμα-φωτιά για την υπόθεση, που διαβίβασε στην εισαγγελία η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών
στην υπηρεσία υπήρχε «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μόνο σε 4 χρόνια την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά οι απολαβές συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τις 466.256 ευρώ τον χρόνο!

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Σύντομα οι διοικούντες της ΑΕΠΙ, δηλαδή η οικογένεια Ξανθόπουλου, οι φίλοι και οι λοιποί συγγενείς που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο, θα κληθούν να λογοδοτήσουν για βαριές κακουργηματικές πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει πολλά και σοβαρά αδικήματα μεταξύ των οποίων συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση (κακούργημα), διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα), υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα), απιστία κατ’ εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα), φοροδιαφυγή δια της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος) από κοινού κατ’ εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα) και παραβάσεις του Ν.2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών» (πλημμέλημα).

Η προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ συνεχίζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με εντατικούς ρυθμούς και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήδη τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου πρόκειται να κληθούν και να παρουσιαστούν στον ανακριτή, ενώ δεν βρίσκονταν στην εταιρεία όσο διεξάγονταν οι έρευνες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε σχηματίσει φάκελο για την υπόθεση από τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού έλαβε γνώση της αναφοράς του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και την προσπάθεια μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο.

Με παρέμβαση τότε του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στην ΔΟΥ Φ.Α.Ε Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.
 

Διαχειριστικός έλεγχος και για το 2015-2016  

Την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΑΕΠΙ και για την περίοδο 2015-2016 ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

«Να εξυγιανθεί και να συμμετέχουν οι δημιουργοί στις αποφάσεις της. Ένας νέος νόμος θα ψηφιστεί πολύ σύντομα ενσωματώνοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά αντιμετωπίζοντας και τις ελληνικές παθογένειες» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Και πρόσθεσε: «Ήδη αναμένεται να επιστρέψει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να προχωρήσει η κατάθεση. Φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς λειτουργίας όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα θα σταματήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος που αποκάλυψε το μεγάλο φαγοπότι στην ΑΕΠΙ αφορούσε στην τετραετία 2011-2014 ενώ οι ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ δεν έχουν δημοσιοποιήσει – ως όφειλαν εδώ και πολύ καιρό – τους ισολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία για τα έτη 2015 και 2016.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο επικείμενος διαχειριστικός έλεγχος που προανήγγειλε η αρμόδια υπουργός να φέρει στο φως της δημοσιότητας νέα «λαβράκια» σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή