«Με διαφορετικό χρέος, δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική στην Ευρώπη»
Το ελληνικό χρέος, το οποίο όσο δεν «κουρεύεται» παραμένει απειλή για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Μετά την τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά στο Νότο, έχουν αυξήσει σημαντικά το χρέος τους, δημιουργώντας έναν σημαντικό κίνδυνο για όλη την Ένωση. Αναφερόμενος στη διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της βουλής για το χρέος, τόνισε την ανάγκη αλλαγών στην αντιμετώπισή του από τις χώρες της ευρωζώνης, όπως είπε «με διαφορετικό χρέος, ουσιαστικά δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική».
Χρειάζεται, «μια πολύ σοβαρή συζήτηση τι φταίει με αυτή την Ευρωζώνη, σε σχέση με το χρέος βέβαια, αλλά που συνδέεται και με την νομισματική και την δημοσιονομική πολιτική (…) Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό στο Κοινοβούλιο δεν το συζητάμε, όπως και το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη. Δεν έχουμε καθαρές κουβέντες, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον κ. Στουρνάρα και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση»
Η αναφορά του υπουργού έφερε συζητήσεις και δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον υπουργό, να υπονόησε ότι τίθεται θέμα για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Από το υπουργείο Οικονομικών, δεν άργησε να έρθει η απάντηση.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη». Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ.
Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.