Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι άγνωστο όμως εάν τελικά θα αντέξει μέχρι τότε καθώς στη βουλή δυσκολεύουν τα πράγματα. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς πλέον είναι πασιφανές ότι για πρώτη φορά η διακυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια μιας μειοψηφικής κυβέρνησης.
Το πρόσφατο χθεσινό φιάσκο για το νέο νόμο του ΑΣΕΠ, η ψήφιση του οποίου αναβλήθηκε για χθες καθώς υπήρχε ο κίνδυνος καταψήφισης του, αποδεικνύει περίτρανα τα νέα πρωτόγνωρα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση αποτελείται από μόλις 145 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα πρέπει να βασίζεται στους ανεξάρτητους (16 στο σύνολο) για να περνάει τα νομοσχέδια.
Το θέμα όμως είναι ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν συγκροτήσει ΚΟ και δεν μπορούν να τοποθετούνται στα νομοσχέδια.
Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να «δέσει» τις θετικές ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσαν ότι στο εφεξής τα νομοσχέδια θα περνάνε με ονομαστική ψηφοφορία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που στη Βουλή δεν διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κάθε κόμματος ανακοίνωνε τη απόφαση του κόμματος του.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον διότι έτσι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυρώνει τα νομοθετήματα της, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.
Κατά συνέπεια, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει εκλογές στο τέλος της τετραετίας το πιθανότερο σενάριο όμως είναι οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Πόσο νωρίτερα; Θα δείξει τις προσεχείς εβδομάδες.
Καλημέρα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας.