Δυσανεξία στη λακτόζη: συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε

 

Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που αποτελείται από δυο απλά σάκχαρα, τη γλυκόζη και την γαλακτόζη. Στο λεπτό έντερο βρίσκεται το ένζυμο λακτάζη που διασπά τη λακτόζη. Στην περίπτωση που ένα άτομο έχει δυσανεξία, συχνά έχει έλλειψη αυτού του ενζύμου. Έτσι δεν λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός της λακτόζης.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: διάρροια, κοιλιακοί πόνοι ή και κράμπες, φούσκωμα, αέρια, ναυτία, τάση για εμετό, εμετό, κεφαλαλγία. Συχνά παρουσιάζονται άμεσα. Μέσα σε 15 – 30 λεπτά και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 2 ώρες. Κάποιες από τις τροφές που περιέχουν λακτόζη είναι:

  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυροκομικά, γιαούρτι, βούτυρο κ.α
  • ζαχαρώδη και γλυκά, π.χ. σοκολάτα γάλακτος, καραμέλες βουτύρου, πάστες
  • κάποια φάρμακα
  •  
  •  
  • προκατασκευασμένα προϊόντα π.χ. έτοιμα γεύματα

Τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, οδηγούνται αναπόφευκτα στην αποφυγή ή στη μείωση κατανάλωσης του γάλακτος. Η αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνει το περιορισμό της στη δίαιτα και την υποκατάσταση της από εναλλακτικές θρεπτικές ουσίες. Αναγκαίο είναι να εντοπίσετε σε ποιο βαθμό ανέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά και να ρυθμίσετε ανάλογα τις ποσότητες. Βέβαια, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Για κάποιους λύση είναι το γάλα με λακτάση και το τυρί σόγιας.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή