Δύο αυγά την ημέρα την χοληστερόλη κάνουν πέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα
«Τα αυγά έχουν αδίκως κατηγορηθεί. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τα αυγά, αλλά για τα τρόφιμα που συχνά τα συνοδεύουν, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα».

Για πολλά χρόνια, τα αυγά κατηγορούνταν ως βασικός παράγοντας αύξησης της χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτές τις αντιλήψεις, επιβεβαιώνοντας ότι τα αυγά είναι μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών, χωρίς να αυξάνουν αρνητικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition», εξετάζει τις ξεχωριστές επιδράσεις της διατροφικής χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών στα επίπεδα LDL. Ο καθηγητής Τζόναθαν Μπάκλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξηγεί ότι τα αυγά περιέχουν υψηλή χοληστερόλη αλλά χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, και ότι η διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά δεν αυξάνει τα επίπεδα LDL όταν καταναλώνεται σε διατροφή με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 61 ενήλικες, οι οποίοι ακολούθησαν τρία διαφορετικά διατροφικά πλάνα διάρκειας πέντε εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα LDL συνδέονται με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όχι με τη διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά. Αντίθετα, η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα σε δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά σχετίστηκε με μείωση της LDL.
«Τα αυγά έχουν αδίκως κατηγορηθεί. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τα αυγά, αλλά για τα τρόφιμα που συχνά τα συνοδεύουν, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα», καταλήγει ο Μπάκλεϊ.
Αυτή η μελέτη προσθέτει σημαντικά δεδομένα στη συζήτηση για τη διατροφή και την καρδιακή υγεία, προσκαλώντας σε μια πιο ενημερωμένη προσέγγιση στην κατανάλωση αυγών.
Σχετικά Άρθρα
28/07/2025 - 21:10
25/07/2025 - 15:24
Δείτε επίσης