Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Τα πρακτικά της Επιτροπής κακώς δεν είναι δημοσιοποιημένα

Συνέντευξη στη Γεωργία Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρρηγιάνης, μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για το πότε θα δούμε αποκλιμάκωση στα κρούσματα και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εμβολιασμού και των self tests. Επισημαίνει ότι το άνοιγμα της εστίασης είναι πρόωρο και θα δούμε επιβράδυνση της ανάσχεσης της πανδημίας. Ο καθηγητής θεωρεί σωστή την απόφαση να μείνουμε στις πόλεις το Πάσχα και εξίσου σωστή τη θέσπιση του ακαταδίωκτου. Τέλος, τονίζει ότι τα πρακτικά της επιτροπής έπρεπε να είναι δημοσιοποιημένα εξαρχής, καθώς, όπως αναφέρει, αφορούν δημόσια δεδομένα.

Πότε βλέπουμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων; Ποια η συμβολή του εμβολιασμού;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου. Τα επίπεδα βρίσκονται σε χαμηλά πτωτική πορεία. Ο εμβολιασμός προφανώς έχει βοηθήσει πολύ στην αποκλιμάκωση και θα βοηθήσει παραπάνω. Το ποσοστό εμβολιασμού είναι γύρω στο 13% συνολικά και στις δύο δόσεις. Ενδιαφέρουσα είναι μια μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό Nature, στην οποία αναφέρεται πως αν το 50% του πληθυσμού εμβολιαστεί με τη μια μόνο δόση μπορεί να δημιουργήσει ένα τείχος στη διασπορά. Το στοίχημα αυτό είναι, να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το 50% του πληθυσμού έστω με τη μία δόση.

Γιατί άνοιξαν πρώτα οι εμβολιασμοί για τους 30-39 και όχι για τους 40-49, κατά την άποψη σας;

Νομίζω έχει να κάνει με την επαγγελματική κινητικότητα. Υπάρχει σχεδιασμός για το άνοιγμα της εστίασης, του λιανικού εμπορίου προφανώς και του τουρισμού. Συνήθως οι πιο νέες ηλικίες εργάζονται στους κλάδους αυτούς και έχουν αρκετά συχνή επαφή με αρκετό κόσμο.

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων πόσο θα επιβαρύνει το φορτίο και πότε θα φανεί στα κρούσματα;

Το άνοιγμα θα προκαλέσει μια επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης που έχει ξεκινήσει. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, που λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Όταν είναι πιο μεγάλη η διασπορά είναι σημαντικός ο ρόλος της «συνεισφοράς» τους. Το στοίχημα, για εμένα, ήταν να ανοίξουν τα δημοτικά στις 10 Μαΐου ώστε να έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση αρκετά και να ανοίξουν ασφαλέστερα.

Το πότε θα δούμε την επιβάρυνση του φορτίου έχει να κάνει με το πόσα self test θα γίνονται. Αν γίνονται σε σημαντικό ποσοστό, μπορεί να υπάρχει διασπορά αλλά να την προλαβαίνουμε και να βάζουμε τα κρούσματα σε καραντίνα, έτσι θα μειωθεί η διασπορά. Τα self test είναι ένα σημαντικό μέτρο, αρκεί να γίνονται με συνέπεια και συχνότητα. Αν δεν γίνονται αρκετά, τότε περιμένουμε ανατροπή της αποκλιμακωτικής πορείας γύρω στις 16-20 Μαΐου, με κορύφωση στις αρχές Ιουνίου.

Ήταν πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης; Πόσο θα επιβαρύνει το φορτίο;

Το άνοιγμα γίνεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και με χρήση μέσων προστασίας. Μας φοβίζει λίγο, γιατί θα κάνει μια επιβράδυνση, θα υπάρχει αύξηση της διασποράς, που σε συνδυασμό με τη συνολικότερη πτώση δε θα αφήσει να δούμε την ανασταλτική πορεία, αλλά θα δούμε την επιβράδυνση της πτώσης. Φυσικά, θα ευθύνεται ο συνδυασμός του γενικού ανοίγματος. Το άνοιγμα της εστίασης έπρεπε να γίνει 14 Μαΐου, έτσι θα είχαμε αφήσει την αποκλιμακωτική πορεία όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να φτάσουμε και στο άνοιγμα των σχολείων.

Ήταν σωστή η απόφαση να μην πάμε το Πάσχα στην επαρχία;

Ήταν σωστή η απόφαση να μη φύγουμε από τις πόλεις το Πάσχα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν δεκάδες δικαιολογίες που ακούμε από ανθρώπους, που προσπάθησαν να φύγουν από τις πόλεις, οι οποίοι προφανώς δεν θα ήταν μόνοι τους τις μέρες του Πάσχα, θα υπήρχαν σίγουρα παρέες και θα συναντούσαν αρκετό κόσμο.

Τι ρόλο παίζουν τα κορωνοπάρτι στη διασπορά του ιού; Υπάρχει περίπτωση με το άνοιγμα της εστίασης να δούμε μείωσή τους;

Δεν πιστεύω ότι το άνοιγμα της εστίασης θα βοηθήσει στη μείωσή τους. Στα εστιατόρια ο κόσμος θα μπορεί ήσυχα να πιει το κρασί του και να μιλήσει, τηρώντας τα μέτρα, ενώ στα κορωνοπάρτι πάνε άνθρωποι που θέλουν να χορέψουν, να πιουν, να περάσουν καλά με άλλο τρόπο.

Μπορεί να είναι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά από όσα έχουμε δει είναι χωρίς μάσκες, χορεύουν, με αποτέλεσμα να αναπνέουν πιο δυνατά και δεν τηρούν αποστάσεις.

Προκαλούν ουσιαστικά τον ιό. Ένας φορέας μπορεί εύκολα να κολλήσει τριάντα άτομα. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι η μετάδοση σε αυτά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη διασπορά.

Συμφωνείτε με το ακαταδίωκτο; Πρέπει να περιλαμβάνει και τους νοσοκομειακούς γιατρούς;

Όσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπάρχει κάλυψη για την αστική ευθύνη. Ο κλινικός γιατρός για τη δουλειά που κάνει στη ΜΕΘ είναι καλυμμένος με τη νομική έννοια. Όμως, δεν είναι καλυμμένος για να δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι το ακαταδίωκτο καλύπτει ένα νομικό κενό, με αυτή την έννοια η απόφαση είναι σωστή και πρόκειται για ένα απόλυτα λογικό μέτρο κατ’ εμέ.

Τα πρακτικά της επιτροπής θα έπρεπε να είναι δημόσια;

Αυτό έχει λυθεί σε επίπεδο διεθνές και τουλάχιστον ευρωπαϊκό. Αυτό που γίνεται ουσιαστικά στις επιτροπές είναι απλό. Συμμετέχεις, γράφονται στα πρακτικά όσα λες, αλλά δεν αναγράφεται το όνομα του εκάστοτε επιστήμονα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Κατά τη γνώμη μου, τα πρακτικά της επιτροπής κακώς δεν είναι δημοσιοποιημένα από την αρχή. Το ότι πρέπει να είναι προστατευμένα τα ονόματα των ανθρώπων είναι προφανές. Δεν ξέρω αν τώρα είναι προστατευμένα. Όταν είσαι μέλος μιας τέτοιας επιτροπής, προφανώς έχεις την άποψή σου και πρέπει να είσαι προστατευμένος, όμως πρόκειται για δημόσια δεδομένα και θα έπρεπε να δημοσιεύονται.

Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή