Δίκη Ζήμενς: Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επικαλούνται τη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα με την εταιρία

Ζητούν να αποβληθεί το δημόσιο ως πολιτική αγωγή επειδή το Δημόσιο συμβιβάστηκε με ψίχουλα με την εταιρία το 2012 ενώ η ζημιά ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ

Την συμφωνία ελληνικού Δημοσίου με την Ζήμενς το 2012 , η οποία καταγγέλθηκε ως σκανδαλώδης και επιβλαβής για το ελληνικό κράτος, επικαλέστηκαν χθες στην δίκη για τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων  ζητώντας να αποβληθεί το ελληνικό δημόσιο από πολιτική αγωγή. Η επίκληση της συγκεκριμένης απόφασης δείχνει πόσο σκανδαλώδης, όπως καταγγέλθηκε,  ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε το 2012  και κυρώθηκε με τον ν 4072/2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102, υπουργός Γιάννης Στουρνάρας) . Μάλιστα για την υπόθεση ήδη το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ  λόγω  μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν  από «συμφωνία συμβιβασμού»  παρέπεμψε το  ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν και να  αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα  της συμφωνίας  οι φορολογούμενοι  και το μη κερδοσκοπικό  Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι». Η δίκη για την υπόθεση έγινε στις 2 Δεκεμβρίου και αναμένεται απόφαση καθώς η συμφωνία αυτή απέφερε ψίχουλα ότα η ζημία υπολογίζεται ε πάνω από 2 δις ευρώ.

ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν χθες την αποβολή του Δημοσίου και του ΟΤΕ από την πολιτική αγωγή επικαλούμενοι τη συμφωνία συμβιβασμού που προέβλεπε την αποζημίωση του τελευταίου με 270 εκατομμύρια ευρώ για τη ζημία που υπέστη.

Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στο δικαστήριο, η συγκεκριμένη συμφωνία προέβλεπε ότι το Δημόσιο , χωρίς να διατηρήσει καμία επιφύλαξη, δήλωσε μέσω της συμφωνίας- η οποία είναι αμετάκλητη- ότι παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση. Κατόπιν αυτού, και με δεδομένο ότι έχει αποζημιωθεί, όπως είπαν δεν μπορεί να διεκδικεί μέσω της παράστασης πολιτικής αγωγής εκ νέου αποζημίωση ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Περαιτέρω, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν ανάλογες υποθέσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο, όπως αυτή των δομημένων ομολόγων, της ΔΕΚΑ  αλλά και της στοιχηματικής απάτης, κατά τις οποίες τα δικαστήρια που τις δίκασαν αποφάσισαν ότι το Δημόσιο δεν δύναται να παραστεί ως πολιτική αγωγή με το σκεπτικό ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη.  Ζήτησαν επίσης και την αποβολή του ΟΤΕ από την υπόθεση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή