Από τον Ιούλιο δίνεται νέα ζωή στις υπερχρεωμένες, βιώσιμες επιχειρήσεις, της ελληνικής αγοράς! Τότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα μπορούν κατατίθενται οι αιτήσεις υπαγωγής στο νέο νόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, «είναι περίπου 400.000 μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό», όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εχθές για το θέμα.
Μέσα στην μνημονιακή επταετία, ακόμα και υγιείς, κερδοφόρες επιχειρήσεις, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και την πτώση της κατανάλωσης. Αποτέλεσμα, πολλές από αυτές, να συσσωρεύσουν χρέη από τα οποία δεν μπορούσαν να απαλλαγούν, καθώς ούτε η αγορά έχει σημειώσει επαρκή ανάπτυξη, ούτε υπήρχε κάποια κατάλληλη ρύθμιση, ώστε να βάλουν τα χρέη τους σε τάξη. Επιπλέον, η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του γενικότερου κόστους (ηλεκτρικό ρεύμα, εισφορές, πρώτες ύλες κτλ.) και η γενικότερη επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έχουν φέρει ακόμα και κατά τα άλλα, βιώσιμες επιχειρήσεις, στο χείλος του γκρεμού, να λυγίζουν από το βάρος των χρεών τους. Αυτές οι επιχειρήσεις, μπορούν να «ξαναγεννηθούν» με την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να γίνουν οι μηχανές της οικονομίας που θα παράξουν την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, δίνει βοήθεια στον δανειολήπτη που θέλει, αλλά δεν μπορεί, στον οφειλέτη που ασφυκτιά, τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει, ότι ο νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί τέλος Απριλίου, «δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις που θα δώσουν ανακούφιση στις επιχειρήσεις, θα τις βγάλουν από το φάσμα της πτώχευσης επιτρέποντας την απρόσκοπτη επιχειρηματική τους δραστηριότητα». Μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο, υπάρχει η πρόβλεψη ότι «το παρόν σχέδιο νόμου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας», είπε ο υπουργός. «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ένα εργαλείο διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων το οποίο προστίθεται στις σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει μόνο η διμερής ρύθμιση με κάθε ένα από τους πιστωτές κάτι αρκετά πολύπλοκο. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζει το νέο σχέδιο νόμου, με ενιαία διαδικασία προσαρμοσμένη στις δυνατότητες κάθε επιχείρησης. Να ρυθμίσουν τα χρέη τους, συνολικά και ταυτόχρονα, προς όλους τους πιστωτές τους. Η διευθέτηση του χρέους δεν γίνεται με οικονομικά μεγέθη, αλλά με τις δυνατότητες αποπληρωμής της κάθε επιχείρησης. Μία ρύθμιση «win-win» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Η σύμβαση αναδιάρθρωσης ισχύει από την υπογραφή της και με την έγκριση του 60% των πιστωτών, δεσμεύει και τους πιστωτές μειοψηφίας. Το Δημόσιο ως πιστωτής συμμετέχει με ρυθμίσεις στην αναδιάρθρωση κάνοντας ως και 120 δόσεις.
Στο επίκεντρο αυτού του νέου μηχανισμού βρίσκεται η επιχείρηση. Αυτή ξεκινά την διαδικασία και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Τα κριτήρια που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τέτοια που να μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό κάθε επιχείρηση. Με αυτόν τον μηχανισμό, μία επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί αν είναι βιώσιμη πέρα από αυτό σύμφωνα με τον υπουργό, μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ μέχρι την τελευταία μέρα του 2016.
Αυτό που γράφτηκε ότι το νομοσχέδιο αποκλείει την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να έχει μία πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων που θέλουν ή μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό και τίτλοι όπως 8 στις 10 επιχειρήσεις μένουν εκτός, είναι αυθαίρετη. Η ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου. Για τους υπολοίπους το Δημόσιο και τα ταμεία θα προσφέρουν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτούς που θα μπουν στον νόμο.
Με την είσοδο στον νόμο ο οφειλέτης παραιτείται του τραπεζικού απορρήτου. Αυτό αποτρέπει την κατάχρηση του μηχανισμού από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν διαβουλεύσεις όπου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εντατικής συζήτησης με τους φορείς. Οι τρεις μήνες που θα χρειαστούν από την ψήφιση μέχρι και την εφαρμογή είναι ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας της ειδικής πλατφόρμας και των τραπεζών, δεν είναι καθυστέρηση. Η διαδικασία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού θα διεκπεραιώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να μειώνεται το διοικητικό κόστος. Με την υποβολή της αίτησης ορίζεται συντονιστής ο οποίος θα συνεννοηθεί με τους πιστωτές , για το αν θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Στη συνέχεια θα οριστεί ο εμπειρογνώμονάς, ένα βήμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις και προαιρετικός για τις μικρότερες.
Περίπου 400.000 επιχειρήσεις αναμένουμε να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Όπως εξήγησε ο νομικός και σύμβουλος του υπουργού, κύριος Γ. Αρμπής , υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Οι μη συναινούντες πιστωτές να αποδεχθούν σιωπηρά την διαδικασία ή από την άλλη να επιμείνουν στην αξίωσή τους πριν τη ρύθμιση. Εκεί θα χρειαστεί μία δικαστική απόφαση, αν οι πιστωτές μειοψηφίας επιμείνουν στις απαιτήσεις τους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ακόμα ετοιμάζεται και θα το υπουργείο θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το νόμο σε τρεις μήνες. Από τις 400.000 επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση του νόμου, ανήκουν σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και μετά. Θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018. Το πόσες επιχειρήσεις θα ενταχθούν συνολικά στον νόμο είναι δύσκολο να το ξέρει κανείς, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι για τις βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες είναι καινοτόμες θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και συνδυαστικά θα βοηθήσει σημαντικά την Ανάπτυξη της Οικονομίας.
Είναι καλύτερο για τις τράπεζες, να ξέρουν το τί άλλο χρωστάει ο οφειλέτης και να περιμένουν μία ρεαλιστική αποπληρωμή των οφειλών. Επίσης οι τράπεζες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία από ότι έχουν τώρα. Σε ότι αφορά το ποιος πληρώνει όλες αυτές τις διαγραφές, γενικά ο Μηχανισμός αυτός προσφέρει σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες την δυνατότητα να συμβάλουν στην δυνατότητα Ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας και αυτό είναι καλό και για τις τράπεζες. Το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι το ποσό ένταξης των επιχειρήσεων στις 50.000 ευρώ και όχι στις 20.000 ευρώ.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάζονται περισσότερα από 25 έγγραφα. Σε αυτό ο υπουργός, απάντησε ότι θα θέλαμε να υπάρχει ένα μόνο έγγραφο, αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι θα προχωρά μία πολύ σημαντική ρύθμιση και ότι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι πολύ ευκολότερη η διαδικασία.
Υπάρχει το κριτήριο, ότι στα τελευταία τρία χρόνια, πρέπει για τουλάχιστον σε ένα από αυτά να υπάρχει στα αποτελέσματα της επιχείρησης θετικός δηλαδή υπερκάλυψη των εξόδων λειτουργία της επιχείρηση έστω και για ένα ευρώ. Αυτό, αποκλείει ενδεχομένως ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Σε αυτό τα στελέχη του υπουργείο απάντησαν ότι βεβαίως θα υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα καλύπτονται από αυτή τη ρύθμιση, αλλά για να είναι παραγωγικός ο μηχανισμός, θα πρέπει να υπάρχουν σαφή κριτήρια. Αλλιώς θα υπάρχουν οριζόντιες ρυθμίσεις που είναι για όλους και στην ουσία δεν θα είναι για κανένα.
Ακαταδίωκτο
Σχετικά με την προστασία των, στελεχών τραπεζών και Δημοσίου, από άδικες διώξεις, το γνωστό ακαταδίωκτο, δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο. Όμως, ο υπουργός ανέφερε ότι ετοιμάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αλέξης Χαρίτσης: Μία ενιαία στρατηγική για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Ο Μηχανισμός αυτός, είναι ένα ακόμα εργαλείο στην φαρέτρα του υπουργείου Οικονομίας και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, τα εργαλεία χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί, μαζί με τις ρυθμίσεις και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, στηρίζουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Ήδη τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τρέχουν δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, δίνουν την δυνατότητα και στους μικρομεσαίους να εξασφαλίσουν την ίδια συμμετοχή που απαιτείται για την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Πέρα από τις παρεμβάσεις στο χρηματοδοτικό πεδίο, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως ο νόμος για την απλοποίησης των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και ο νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Πολύ συνοπτικά προσπάθησαν να συνδέσω των Εξωδικαστικό, με το σύνολο των δράσεων του υπουργείου, υπάρχει μία ενιαία στρατηγική για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί μία συνέντευξη Τύπου για την πορεία των χρηματοδοτήσεων.
Τα οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι πολύ σημαντικά για την Οικονομία και την ρύθμιση αυτή πρέπει να την δούμε συνολικά και σχετικά με τις προϋποθέσεις που δημιουργεί για την Οικονομία και την Ανάπτυξη.
Φώτης Κουρμούσης: Αυτός είναι ο δρόμος για την ρύθμιση των οφειλών
Τα βήματα ένταξης στη διαδικασία, παρουσίασε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Πρώτα η επιχείρηση μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα, βρίσκει έτοιμα κάποια από τα στοιχεία και συμπληρώνει τα υπόλοιπα. Μπορεί να μπει ο επιχειρηματίας με την χρήση των κωδικών του taxis. Ορίζεται ο διαμεσολαβητής, ο οποίος θα έχει το ρόλο του «διαιτητή». Μετά εκδίδεται η βεβαίωση πληρότητας, κάτι σαν παύση πυρός και σταματάνε όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Από εκεί και πέρα, ανταλλάσσονται προτάσεις για την βέλτιστη ρύθμιση και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ανοιχτή η βιώσιμη επιχείρηση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για όλους και η λύση συμφωνείται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν συμφωνήσουν το 60%, τότε προχωρά η διαδικασία και υπογράφεται η σύμβαση της ρύθμισης. Από την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης που υπογράφεται η σύμβαση, η εταιρία μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τα χρέη της.