Δεν πρέπει να καταστραφεί και ο κλάδος της ελληνικής οινοποιίας

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή φόρου 30-40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, αν και σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ήδη εν μέσω αντιδράσεων, διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η επιβολή του επίμαχου μέτρου και πως υπάρχουν τρεις διαφορετικές σκέψεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να τις αποκαλύψει. Θα επανεξετάσουμε το μέτρο για τη φορολόγηση του κρασιού, είπε χθες το βράδυ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Ένα τέτοιο μέτρο, ωστόσο θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο, καθώς θα διπλασίαζε το κόστος παραγωγής, και αυτό γιατί κατά μέσο όρο, το κόστος παραγωγής ανά λίτρο κρασιού κυμαίνεται στα 40 λεπτά.
Είναι πολύ δύσκολο ο οινοποιητικός κλάδος να αυξήσει τις τιμές και ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε «μεγάλο πλήγμα» στις εξαγωγές, όπου διοχετεύεται περισσότερο από το 30% της εγχώριας παραγωγής.
Γιατί λοιπόν να καταστραφεί ένας ακόμα Ελληνικός κλάδος; Δεν πρέπει και δεν αξίζει να καταστραφεί. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ξανασκεφτεί το μέτρο. Και ότι θα βρει από αλλού τα ισοδύναμα που αναζητά…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή