«Εμπροσθοφυλακή της τρόικας εσωτερικού» που λειτουργεί ως «κόμμα των αστικών συμφερόντων» χαρακτήρισε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Μία δήλωση-απάντηση, στο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου, όπου τονίζεται ότι το μεγάλο Δημόσιο, είναι βάρος για την ελληνική Οικονομία.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα ο ΣΕΒ τόνιζε, ότι «η κατάσταση αυτή δεν είναι διατηρήσιμη στο μέλλον και χρήζει άμεσης προσαρμογής. Το κράτος οφείλει να λειτουργεί με υψηλότερη παραγωγικότητα και να μειώσει την δαπάνη για μισθούς. Εν γένει, το κράτος στην Ελλάδα λειτουργεί σήμερα πέραν των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας, γεγονός που απομυζά πόρους αλλά και επενδύσεις και θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία».
Η δήλωσή του Χριστόφορου Βερναρδάκη:
«Μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα και περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό (δηλαδή απολύσεις). Ιδού το προκλητικό πρόγραμμα του ΣΕΒ, ο οποίος ως εμπροσθοφυλακή της εσωτερικής τρόικας προετοιμάζει το έδαφος για τα επόμενα που σκέφτονται. Ο ΣΕΒ προκαλεί. Με τη χυδαία επίθεση όχι μόνο στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά στην ίδια την ουσία και έννοια του δημοσίου συμφέροντος. Και καλείται να απαντήσει χωρίς περιστροφές:
1. Αυτός δίνει τη γραμμή στο ΔΝΤ ή απλώς αναπαράγει εν είδει “μελετών” τα σκονάκια του τελευταίου;
2. Αφού διακατέχεται από τέτοιο μίσος προς το δημόσιο τομέα, γιατί εκλιπαρεί διαχρονικά τα Υπουργεία για την ένταξή του στα προγράμματα ΕΣΠΑ; Τις μελέτες – σαν κι’ αυτή για το δημόσιο – που δημοσιοποιεί τις χρηματοδοτεί άραγε από ίδιους πόρους;
3. Πόσες εταιρείες – μέλη του επιβιώνουν από συμβάσεις που έχουν με τον “κακό” δημόσιο τομέα;
Δεν θα υπήρχε λόγος να ασχολούμαστε με τον ΣΕΒ αν επί της ουσίας εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούσε ως το πραγματικό “κόμμα” των αστικών συμφερόντων. Και αν δεν χρησιμοποιούσε τα “αστικά” κόμματα ως υποσυστήματά του. Με τη θλιβερή του προχθεσινή παρέμβαση και μάλιστα στο χρόνο που την επέλεξε δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποκαλύψει το πραγματικό πρόγραμμα Μητσοτάκη και ΝΔ».