Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Χειρουργικός Ανασχηματισμός

Αλλάζει ο Τσίπρας υπουργούς μετά την αξιολόγηση

Κλειδί η παραμονή ή όχι στην κυβέρνηση του Τσακαλώτου

 

Tης Ολυμπίας Λιάτσου

 

Μπορεί η αξιολόγηση τυπικά να μην έχει κλείσει, θεωρείται όμως δεδομένο ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών. Μέχρι το τέλος Μαΐου το θέμα θα έχει τελειώσει. Και μετά τι;

Η απάντηση μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είναι κατηγορηματική. Ανασχηματισμός. Στόχος, η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, η αντιστροφή του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος, η πορεία για την επίτευξη των στόχων αλλά και ταυτόχρονα οι, με δίκαιο τρόπο, μικρές παροχές και παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Στόχοι δύσκολοι αλλά κατά το επιτελείο του Μαξίμου εφικτοί, καθώς ο βασικός αντίπαλος, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ευάλωτη, λόγω της διαμάχης μεταξύ των διαφόρων πτερύγων εντός της παράταξης, λόγω άστοχων αποφάσεων του προέδρου, αλλά και λόγω επικείμενων αποκαλύψεων σκανδάλων τόσο στο χώρο της υγείας όσο και αλλού.

Αποκαλυπτικός ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως θα έβλεπε με καλό μάτι έναν ανασχηματισμό στο βαθμό που θα υπηρετούσε τη σθεναρή μεταρρυθμιστική πορεία. Χρειάζονται- πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης- υπουργεία ευέλικτα και γρήγορα αλλά και ένα πολύ καλά συγκροτημένο πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο να συντονίζει αυτή την προσπάθεια.

Τώρα όσον αφορά αυτόν καθ’ αυτόν τον ανασχηματισμό. Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα- σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είναι προς την κατεύθυνση ενός δομικού, σαρωτικού ανασχηματισμού. Θα είναι όπως χαρακτηριστικά είπαν συνεργάτες του ένας «χειρουργικός» ανασχηματισμός και βέβαια θα συνοδευτεί από αλλαγές σε διοικήσεις δημοσίων οργανισμών υπηρεσιών και φορέων.

Και μπορεί μεν ως απόφαση ο ανασχηματισμός να έχει κλειδώσει αλλά έχει και αυτός το δικό του… κλειδί. Και αυτό ακούει στο όνομα Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μόνο ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας μπορούν να γνωρίζουν εάν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα παραμείνει στη θέση του.

Στην περίπτωση που παραμείνει τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για τον πρωθυπουργό ως προς τα λοιπά πρόσωπα του ανασχηματισμού. Αν όμως παραιτηθεί ή αναβαθμιστεί πχ. σε αντιπρόεδρο, υπάρχει το λεγόμενο plan B που περιλαμβάνει τον έμπειρο στις διαπραγματεύσεις νυν αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη ή τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο ή ακόμα και τον γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Και οι τρεις θεωρούνται ικανοί να διαδεχτούν τον Ευκλείδη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κουτεντάκης είναι ο εισηγητής της πρότασης για τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σημασία έχει για να μην υπάρξουν τριγμοί στην κυβέρνηση η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αν τελικά συμβεί, να γίνει σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης. Αν υπάρξει δηλαδή διαζύγιο, αυτό να είναι βελούδινο.

Αλλαγές θα υπάρξουν και σε ορισμένα παραγωγικά υπουργεία οι επικεφαλής των οποίων θεωρείται ότι προβάλλουν προσκόμματα στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ή καλύτερα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, σε υφυπουργούς και κάποιους λίγους υπουργούς που, κατά τον πρωθυπουργό, παίζουν προσωπικό πολιτικό παιχνίδι. Για το λόγο αυτό και ο ανασχηματισμός φέρει το προσωνύμιο «χειρουργικός».

Διάφορες εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Και αυτό κυρίως μετά την επικράτηση Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Τουρκίας και τις άγνωστες προθέσεις του για την πορεία του προσφυγικού. Ο Γ. Μουζάλας είναι ο καλύτερος γνώστης του προβλήματος και η ενδεχόμενη αντικατάστασή του θεωρείται επισφαλής.

Λόγο σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό επιχειρούν να έχουν και οι δανειστές- με το αιτιολογικό ότι θέλουν συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις με κοινή γλώσσα- αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν απεμπολεί το πρωθυπουργικό προνόμιο παρότι λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα.

Εκτός από τους λόγους που εξηγήσαμε στην αρχή για τους οποίους, κατά το Μαξίμου, είναι απαραίτητος ένας ανασχηματισμός, ένας επιπλέον λόγος είναι να περιορίσει αν όχι να σταματήσει το καθημερινό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο- δηλαδή πρόωρες εκλογές- υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα καθώς το κύριο βάρος των προσπαθειών του μετά τον «χειρουργικό» ανασχηματισμό, θα είναι η αναστροφή του κλίματος. Και αυτό θα γίνει με την έξοδο από το μνημόνιο και την ύφεση, την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών όχι μόνο με την πάταξη της γραφειοκρατίας και την με όποιο τρόπο ενίσχυση των ασθενέστερων αλλά και με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας.

Με μία νέα δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα, μετά το ανακάτεμα της τράπουλας, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να φτάσει προς το τέλος του 2018 όπου και θα υπάρξει η νέα μεγάλη αναμέτρηση με τις δυνάμεις της συντήρησης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή