Πρόγραμμα 34,5 εκατ. για Ενιαία Ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα!
Με στόχο τη βελτίωση της θέσης των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής, στις διεθνείς αγορές, την αύξηση του μεριδίου τους και την επίτευξη καλύτερων όρων για τις εξαγωγές, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Εnterprise Greece ξεκινούν ένα νέο πρόγραμμα για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ. To πρόγραμμα ονομάζεται «Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας – Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα» και θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
«Με το ‘Ελληνικό Σήμα’ προχωρούμε στην ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και τις συναφείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν τα προϊόντα αυτά, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της αγροδιατροφής», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Επίσης ο υπουργός τόνισε ότι «το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές, με όχημα πάντα, την εξαιρετική τους ποιότητα».
Ειδικά για «το ‘Ελληνικό Σήμα’ είναι τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής που υλοποιούμε για την αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Με στοχευμένες δράσεις από το ΕΣΠΑ αλλά και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρεμβαίνουμε σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του αγροδιατροφικού συμπλέγματος – από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση των προϊόντων και τη διάθεσή τους στις αγορές, προωθώντας τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αγροδιατροφής», εξήγησε ο κ. Χαρίτσης στη δήλωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη Συστήματος Πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα διεθνή δίκτυα παραγωγής και εμπορίας.
Τέλος, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων αγροδιατροφής και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη χρήση και την αξιοποίηση αυτών, όπως η εστίαση και το εμπόριο.