Συνέντευξη στην ΑΛΚΗΣΤΗ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ για την Κυριακάτικη Kontranews
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας & Παθολογίας και Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, εξηγεί πως η επιτροπή κατανοεί την κόπωση του κόσμου, και την πεσμένη ψυχολογία του, αλλά και την οικονομία που έχει πληγεί, αλλά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στο κόκκινο πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να αντέξει το Ε.Σ.Υ την πίεση. Ο έγκριτος επιστήμονας αναφέρει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να πιεστεί και η Ευρώπη και οι κυβερνήσεις ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία γίνονται προκειμένου μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί και το υγειονομικό προσωπικό αλλά και μεγάλη μερίδα του κόσμου που έχει υποκείμενα νοσήματα.
Ποια η γνώμη σας αναφορικά με τον αργό ρυθμό εμβολιασμών στη χώρα;
Λόγω των προβλημάτων σε διαθεσιμότητα των εμβολίων από την Ε.Ε υπάρχει μια καθυστέρηση στη διαδικασία, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, μεγάλη νοσηρότητα από τον covid-19 και παράλληλα από τα μεταλλαγμένα στελέχη που θέλουμε να προλάβουμε τη διασπορά και σε αυτό βοηθούν τα εμβόλια.
Τα υπάρχοντα εμβόλια μας καλύπτουν αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού;
Φαίνεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μας καλύπτουν, όπως ανακοινώθηκε και από τις δύο εταιρίες που συμμετέχουν, από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ειδικά σε αυτή τη φάση, που εμφανίζεται μεγαλύτερη διασπορά και αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη, η ανάγκη εμβολιασμού είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και από τις κυβερνήσεις να πιεστούν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια για να έχουμε γρήγορη διαθεσιμότητα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό στις επιδημίες και ιδιαίτερα στη φάση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να υπάρξει δυνατότητα τέτοια και έξυπνη λύση όπως αυτή στη Γαλλία για να αυξηθεί η παραγωγή. Αυτή τη στιγμή επείγει να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων όλων των πλατφορμών, ακόμα και της AstraZeneca, που αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την διάθεσή της στην Ευρώπη, πρέπει να γίνει τάχιστα, ώστε να εμβολιαστεί ο κόσμος. Στην Ελλάδα πρέπει μέχρι το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και των ευπαθών ομάδων, αυτών που έχουν ευαισθησία στον ιό, υποκείμενα νοσήματα κτλ. Να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο Σύστημα Υγείας και μετά να προχωρήσουμε στον γενικό πληθυσμό.
Πώς αξιολογείτε την κολχικίνη και την θεραπευτική της διάσταση;
Όπως γνωρίζετε υπήρξε μια δημοσίευση, μια προδημοσίευση για την ακρίβεια για την κολχικίνη και τα οφέλη της που φάνηκαν αρκετά σημαντικά. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν μπήκε μια αρχική σύσταση, θα παρακολουθήσουμε όμως και τα υπόλοιπα δεδομένα, και παρακολουθώντας και τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις, και θα επανεκτιμηθούν όλα αυτά για να ανανεωθούν οι οδηγίες. Να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα τύπου πανάκειας επικαιροποιούνται συνέχεια τα στοιχεία, γιατί διαρκώς αλλάζουν τα δεδομένα. Ελαττώνουμε όσο μπορούμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με τη χρήση διαφόρων φαρμακευτικών συνδυασμών, θα επανεκτιμηθούν όλα αυτά τα δεδομένα, ώστε κάθε φορά να ανακοινώνεται η επικαιροποίηση των οδηγιών.
Με το κοκκίνισμα της Αττικής και τις γεμάτες ήδη ΜΕΘ, θα αντέξει το Ε.Σ.Υ;
Πιστεύω πως θα γίνει κάθε προσπάθεια, να αναπροσαρμοστεί η υγειονομική προσπάθεια στο Ε.Σ.Υ, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. Η προσπάθεια βέβαια γίνεται για να μην φτάσουμε σε αυτή την πίεση, το Ε.Σ.Υ έχει δείξει ότι αντέχει στα δύσκολα. Και πράγματι, η αυτοθυσία που έχει δείξει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας είναι συγκινητική, αλλά όμως δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις πίεσης στα όρια του συστήματος, και για αυτό το λόγο παίρνονται τα μέτρα προληπτικά όταν μια περιοχή αρχίζει και δείχνει δυσκολίες, όπως αυτή τη στιγμή, λαμβάνονται μέτρα προληπτικά ούτως ώστε να ελαττωθεί και η πίεση. Καιοπωσδήποτε οι παράμετροι αυτού του τύπου της επιπλέον κάλυψης στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την λήψη αποφάσεων προληπτικού χαρακτήρα για να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα.
Με αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή στην κανονικότητα που προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός περίπου το καλοκαίρι, πόσο εφικτή είναι;
Καταρχήν το ευχόμαστε και το ελπίζουμε όλοι. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον ρυθμό της εμβολιαστικής κάλυψης που θα υπάρξει το προσεχές διάστημα.
Πώς κρίνετε την πρόταση του κ. Σύψα για πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας, ακόμα και από τις 6 το απόγευμα;
Όλα θα μπορούσαν να γίνουν, και όλα μπαίνουν στο τραπέζι κάθε φορά σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις κάθε φορά διαμορφώνονται έπειτα από συζήτηση και αξιολόγηση των δεδομένων.
Εκεί που έδειχναν ότι πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα, τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας και μπήκε στο κόκκινο η Αττική;
Δεν φταίει πάντα κάτι. Φταίει το γεγονός ότι κάθε φορά που ξεκινάει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας που δεν υπήρχε, επιβαρύνεται η κινητικότητα, τα πράγματα πιέζονται περισσότερο, και έτσι υπάρχει μια επιβάρυνση του συστήματος. Η σωστή επιδημιολογική παρακολούθηση ήταν μέσα στο πλαίσιο του ανοίγματος. Κάθε φορά που ανοίγει κάτι, υπάρχει και μια επιτάχυνση της επιτήρησης και του ελέγχου. Κάθε φορά λοιπόν που κάτι στραβώνει και αυξάνονται τα κρούσματα λόγω αυξημένης κινητικότητας, πρέπει εμείς με τα προληπτικά μέτρα να προφταίνουμε ώστε να γυρίσει προς τα πίσω, κοιτώντας κάθε φορά όλες τις παραμέτρους. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, και η οικονομία έχει πληγεί, και το εκπαιδευτικό σύστημα έχει προβλήματα, δηλαδή υπάρχει ένα σύμπλοκο παραγόντων και παραμέτρων που πρέπει να κοιτά κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις, με κορυφαίο βέβαια την δημόσια υγεία και την υγεία του κόσμου. Αυτό αποτελεί πάντα την πρώτη παράμετρο, αλλά οπωσδήποτε έναν χρόνο μετά την επιδημία είναι τόσα πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο, ακόμα και η ψυχολογία του κόσμου, δηλαδή θα πάθουμε κατάθλιψη στο τέλος, είναι η δυνατότητα των παιδιών να μαθαίνουν γράμματα, είναι η απασχόληση, η ανεργία είναι και τα άλλα νοσήματα πέραν του κορωνοϊού που και αυτά θα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας και να τα εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα. Όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις που παίρνονται για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του κόσμου που είναι το πρώτιστο καθήκον το δικό μας. Με συνετές αποφάσεις θα έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την υγεία του κόσμου και το Σύστημα Υγείας. Υποθέτει κανείς ότι το σενάριο για το άνοιγμα της εστίασης απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο, Μάρτιο που είχε αρχικά τοποθετηθεί. Δεν το συζητάμε! Μακάρι να έρθει η ώρα να το συζητήσουμε και αυτό προς το παρόν προτεραιότητα έχουν τα υπόλοιπα και προσπαθούμε για το καλύτερο.