Υποτίθεται πως όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης εδώ και μερικούς μήνες ήταν ενταγμένες στο στρατηγικό στόχο να μπορέσει η χώρα να δρομολογήσει μία πετυχημένη τουριστική σεζόν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που κυβερνητικοί εξηγούσαν ότι η καραντίνα και οι λοιποί περιορισμοί διήρκεσαν περισσότερο από όλα σχεδόν τα άλλα κράτη της Ευρώπης με στόχο να μην… χαθεί το καλοκαίρι.
Εξάλλου, ακόμη και ο λόγος για τον οποίο χάσαμε το Πάσχα ήταν ακριβώς αυτός: να μην χαθεί η τουριστική σεζόν. Θυμόμαστε ακόμη, εξάλλου, όλους τους κυβερνητικούς, να λένε ότι θα ήταν κρίμα για μερικές ημέρες πρόωρης ανάπαυλας το Πάσχα να χαθεί η σεζόν και έθεταν αυτό το δίλημμα: «Πάσχα ή καλοκαίρι».
Τελικώς, όπως όλα δείχνουν, εμείς οι ντόπιοι χάσαμε το Πάσχα, αλλά η χώρα θα χάσει και το… καλοκαίρι. Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, όπως επίσης και τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα που πολλαπλασιάζονται στον διεθνή Τύπο, δείχνουν ότι και φέτος θα είναι μία κακή χρονιά για την βαριά μας βιομηχανία: ήδη, ο υψηλός αριθμός θανάτων και κρουσμάτων έχει αρχίσει να φέρνει δυσάρεστα αποτελέσματα, σε συνδυασμό και με την ταξινόμηση της Ελλάδας στην «πορτοκαλί» λίστα χωρών, αντί για τις «πράσινες» χώρες, που αποτελούν ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ήδη, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους Βρετανούς να προγραμματίζουν διακοπές με μαζικές κρατήσεις στην Πορτογαλία, παρά το γεγονός οτι είναι νωπές ακόμη οι εικόνες από τους νοσηλευόμενους στα ασθενοφόρα (!) έξω από τα νοσοκομεία της Λισαβόνας. Η Πορτογαλία δοκιμάστηκε, αλλά ξεπέρασε τον εφιάλτη και προετοιμάστηκε καλύτερα για την τουριστική σεζόν. Επίσης, «βροχή» ακυρώσεων από κρατήσεις καταγράφουν αυτή την περίοδο και οι συνάδελφοι που παρακολουθούν την επικαιρότητα στη Γερμανία, διαπιστώνοντας ότι οι Γερμανοί αφήνουν κατά μέρος τις σκέψεις για διακοπές στη χώρα μας και λοξοκοιτούν προς την Ισπανία.
Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, το προφίλ της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού δεν είναι πλέον ασφαλές και οι ατυχείς διεθνείς εμφανίσεις του αρμόδιου υπουργού –όπως η συνέντευξη που θα τού μείνει αξέχαστη στο BBC- επιδεινώνουν το πρόβλημα. Και επειδή η Ελλάδα ήταν όντως σε καλύτερη θέση και από την Ισπανία και από την Πορτογαλία πριν μερικούς μήνες, είναι προφανές ότι τώρα που μείναμε πίσω, κάποιοι έχουν ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ