Δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πέρασαν με ψήφους της συγκυβέρνησης
Σκληρή αντιπαράθεση στην βουλή, κατά την κύρωση του σχεδίου νόμου με 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Μέσα στην λίστα των Π.Ν.Π. που γράφτηκαν από 28 Ιουνίου έως και 7 Οκτωβρίου 2015 περιλαμβάνονται και οι πράξεις της επιβολής τραπεζικής αργίας και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις τραπεζικές συναλλαγές.
Στον χώρο της βουλής υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των τραπεζών μετά το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα άσκησαν σκληρή κριτική για τη συχνή έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, που ήταν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επιτροπή, τόνισε πως, «η αίσθησή μου είναι ότι θα φθάναμε σε capital controls και με την προ-προηγούμενη κυβέρνηση» σημειώνοντας παράλληλα πως, τα 115 δισ. που έφυγαν από τις τράπεζες από την έναρξη της κρίσης, δεν έφυγαν με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που έχει πολύ καλή γνώση της κατάστασης των οικονομικών του Κράτους εκείνη την περίοδο τόνισε πως, «δεν παραλάβαμε κάποιο παράδεισο» για να προσθέσει στη συνέχεια πως, και το «τρενάρισμα», όπως το χαρακτήρισε, της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στην υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές, μπορούσε να έχει οδηγήσει στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε και πως «το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής κοινότητας» και πως, τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις από την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν ξεπεραστεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Τιτάνιος αγώνας για τα προβλήματα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικός αγορητής ήταν ο Δημήτρης Βέτας που έκανε λόγο για «τιτάνιο αγώνα διαχείρισης των κρίσιμων προβλημάτων που κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Παράλληλα καταλόγισε εύθηνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.
ΝΔ: Η κυβέρνηση καθυστέρησε με τις τρεις πρώτες ΠΝΠ
Ευθύνες στην κυβέρνηση, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ χαρακτήρισε «εκπρόθεσμες» τις τρεις πρώτες ΠΝΠ, αναφέροντας πως αυτές έπρεπε να έχουν κατατεθεί πριν τις εκλογές. Στην συνέχεια η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος διέψευδε την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, λίγο πριν την ανακοίνωσή τους.
Για Το Ποταμι -, ειδικός αγορητής ήταν ο πρώην Γεν. Γραμμ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κομματοκρατία» και «αδιαφάνεια».
«Έωλες» οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης
«Έωλες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, ενώ από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης τάχθηκε κατά του σχεδίου νόμου και υποστήριξε ότι μεγαλύτερη καταστροφή από τα ίδια τα capital controls, προκάλεσε η καθυστέρηση και η αδυναμία διαχείρισης που επέδειξε η κυβέρνηση.
Χρυσή Αυγή: Μην κάνετε την χώρα αποθήκη ανθρώπων
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος τόνισε την αντίθεσή του με το θέμα της «διάθεσης κονδυλίων 15 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών την ώρα που οι Έλληνες πολίτες έχουν μεγάλα προβλήματα». Στην συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη χώρα σε «αποθήκη ανθρώπων».