Χαλάλι οι Πρέσπες

Ενας μόνο λόγος ασφαλώς δεν είναι αρκετός για να εξηγήσει για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά και γιατί αποφάσισε η κοινωνία να στείλει ένα τόσο ηχηρό μήνυμα σε μία κυβέρνηση που αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα, που μείωσε την ανεργία, που αποκατέστησε εργασιακά δικαιώματα, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.

Οι λόγοι, λοιπόν, είναι πολλοί. Εξάλλου, 4,5 χρόνια κυβερνητικής «φθοράς» είναι αυτά. Και 4,5 χρόνια λυσσαλέου πολέμου από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, από «τζάκια», από ολιγάρχες και επίδοξους ολιγάρχες, αλλά και από διαχειριστές «fake news» που προσπαθούσαν να κάνουν καθημερινά το άσπρο μαύρο, πιστοί στην γκεμπελική λογική «πες-πες, κάτι θα μείνει».

Τελικώς, όντως κάτι έμεινε. Έμειναν πολλά. Πέραν, όμως, αυτών, αν δει κανείς τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και δη στην Μακεδονία, θα καταλάβει ότι στην ακτινογραφία των εκλογών έχει κυρίαρχη θέση η Συμφωνία των Πρεσπών. Αναλυτικά, η ΝΔ στις περασμένες εκλογές προηγείτο με 0,4% και τώρα η διαφορά ξεπέρασε το 15%. Στις Σέρρες το 6,2% του «γαλάζιου» προβαδίσματος τον Σεπτέμβρη του 2015 έγινε… 20% προχθές. Επίσης, η ΝΔ ήταν 1,5% μπροστά στο Κιλκίς και τώρα δεκαπλασίσε τη διαφορά, ενώ ακόμη και στη Φλώρινα, που γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών του, προηγείτο με 7,6% και τώρα βρίσκεται 6,3 ποσοστιαίες μονάδες πίσω.

Παράλληλα, ως προς την ουσία των αποτελεσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Δράμα πήρε 17,7%, στην Ημαθία ξεπέρασε μετά βίας το 20%, στην Α’ Θεσσαλονίκης τον προτίμησε μόλις το 21,63% των πολιτών, ενώ στην Β’ Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι χειρότερα: το ποσοστό δεν φτάνει καν το 18% (17,71%). Επιπροσθέτως, στην Καβάλα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 17,94% των ψηφοφόρφων, στην Καστοριά το 21%, στην Κοζάνη το 23,43%, στο Κιλκίς το 19,76%. Αντίστοιχη εικόνα και στην Πέλλα με μόλις 20,45%, ενώ στην Χαλκιδική ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε κάτω από το 20% (19,92%)

Από όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «πλήρωσε» στις Ευρωεκλογές τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα συνεπαγόμενα αυτής: γιατί, για έναν περίπου χρόνο δεν ήταν μόνο πολλά ΜΜΕ, αλλά και η ΝΔ που φλέρταρε με την ακροδεξιά ρητορική και προσπαθούσαν να φθείρουν την κυβέρνηση. Σε πόλεμο φθοράς αποδιδόταν, με τις διαρκείς απειλές, τα «μπρος-πίσω» και τις παλινωδίες και ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, πριν αποφασίσει να απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία του. Τα ποσοστά, λοιπόν, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ –κι αυτό παρά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως οι πολίτες ιεραρχούν την οικονομία ως βασικό κριτήριο ψήφου και όχι την επίλυση του Μακεδονικού.

Πάντως, ακόμη κι έτσι, η ουσία και η αξία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν αλλάζει. Με τις «Πρέσπες», η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία άφησαν μία ιστορική εκκρεμότητα πίσω τους, διέλυσαν μία σκιά πάνω από τον ουρανό των Βαλκανίων, γύρισαν μία νέα σελίδα για την ευρωπαΪκή προοπτική συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων. Και, ταυτοχρόνως, αν δείχνουν κάτι τα προαναφερθέντα νούμερα, είναι πως όταν όλοι οι άλλοι ακύρωναν τους εαυτούς τους και αποφάσιζαν να φορέσουν περικεφαλαία «Μακεδονομάχου», ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος για να λύσει το Μακεδονικό. Η Συμφωνία των Πρεσπών, λοιπόν, όντως κόστισε. Χαλάλι της όμως.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή