Το «φάντασμα» του Grexit επαναφέρει ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν μη-Εκτελεστικός Πρόεδρος της Goldman Sachs International, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο! Παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει από την Ελλάδα και τις διαβεβαιώσεις των θεσμών ότι το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχει κλείσει για πάντα, υπάρχουν συμφέροντα που το επιστρέφουν στο προσκήνιο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην ελληνική πρωτεύουσα σήμερα και αύριο (6-7 Ιουνίου), ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι το Grexit δεν έχει βγει εντελώς από το τραπέζι καθώς όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη από ό,τι για να μείνει και πως υπάρχουν πολύ σκληρότερες απόψεις από την γερμανική. Στη συνέχεια προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι όπως παλιά, ένας κίνδυνος για όλη την Ευρωπαική Οικονομία καθώς δεν αποτελεί συστημική πρόκληση όπως το 2011-2012 και οι αγορές είναι πολύ πιο σίγουρες και προετοιμασμένες από ότι στο παρελθόν για κάποιο ατύχημα. Με λίγα λόγια, ο Πορτογάλος πολιτικός και νυν μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs, επαναφέρει τον εκβιασμό ότι αν η Ελλάδα δεν δεχτεί τις απαιτήσεις των δανειστών, τότε υπάρχει η πιθανότητα να βγει από το ευρώ και όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού, που έγιναν μέσα στα μαύρα μνημονιακά χρόνια, να πάνε χαμένες.
Μετά από αυτό, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει δώσει πολλά στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν οι εταίροι της, ενώ τόνισε πως, σύμφωνα και με την άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη, η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων όποτε θα είναι θετική για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήδη ξεπερνά αυτή των ΗΠΑ, θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, καθώς οι Έλληνες το αξίζουν.
Απαντώντας για την δική του ευθύνη για τα όσα έγιναν κατά διάρκεια της θητείας του, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Κοιμσιόν δεν ενήργησε επαρκώς όπως θα έπρεπε καθώς τότε δεν είχε τα εργαλεία για να το πράξει. Μόλις η Κομισιόν είχε τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη χώρα, ο ίδιος πρότεινε η Κομισιόν να αναλάβει τον ρόλο της Eurostat, αλλά απορρίφθηκε από την Γαλλία και τη Γερμανία.
Σχετικά με το ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι ήταν απόφαση της Γερμανίας να το φέρει στο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με τα άλλα «σκληρά» κράτη του βορρά, την Ολλανδία και την Φινλανδία. Όπως είπε, το ΔΝΤ είχε την εμπειρία των διασώσεων που η Κομισιόν δεν είχε και η Μέρκελ τόνισε τότε ότι πρέπει να έχουμε την εγγύηση της παρουσίας του Ταμείου. Η Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, δεν την δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά αυτή την πρόταση ωστόσο συμφώνησε και προχώρησαν στην δημιουργία της γνωστής μας Τρόικα. Ωστόσο όπως τόνισε, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι χώρες και όχι τα όργανα της Ευρώπης.