Συνέντευξη στον Νίκο Βλαχογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
Την ανησυχία της για την έξαρση κρουσμάτων που αναμένουμε μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εκφράζει η Αθηνά Λινού.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Kontra News εστιάζει στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, που δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα εμβολιασμού, λέγοντας πως βρίσκονται σε κίνδυνο να κολλήσουν. Αν και θεωρεί πως ο φετινός χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περσινό, αναφέρει πως όσοι είναι ανεμβολίαστοι έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν.
Επίσης, εφιστά την προσοχή όλων όσων θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, καθώς εκεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.
Ήσασταν η πρώτη η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και συγκεκριμένα για το 50%+1. Σας φοβίζει μία έξαρση κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες τον Οκτώβριο;
Με ανησυχεί, και όχι μόνο για τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Θα συνεχίσει να υπάρχει έξαρση και τους επόμενους μήνες, κυρίως γιατί τα μικρότερα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν καμία δυνατότητα εμβολιασμού. Επομένως θα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Επίσης, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού δεν έχουν ευχέρεια να τηρήσουν μέτρα προστασίας, όπως αποστάσεις μάσκες κτλ.
Τα παιδιά, αν και ανθεκτικά στον ιό, λειτουργούν ως μεταδότες. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό για την κοινωνία με τις αλυσιδωτές αναμεταδόσεις που μπορεί να επιφέρει;
Έχουμε να κάνουμε με το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Ναι μεν τα παιδιά είναι ανθεκτικά, αλλά όχι όλα. Θα υπάρξουν ελάχιστα που θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και μερικά που ίσως να μπουν στην εντατική. Πρώτον, δεν είναι ασφαλές να πούμε «δεν πειράζει ας νοσήσουν τα παιδιά, δεν θα πάθουν και τίποτα». Δεύτερον, τα παιδιά θα έρθουν σε στενή επαφή με ενήλικες, οι οποίοι ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν και μετά να μεταδώσουν τον ιό σε ηλικιωμένους ανεμβολίαστους. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, κυρίως γιατί όλη η διαδικασία της μετάδοσης θα πάρει χρόνο, ίσως και δύο μήνες από τώρα.
Τι θα προτείνατε σε έναν γονέα που στο τμήμα του παιδιού του εμφανιστούν 3-4 θετικά κρούσματα;
Θα πίεζα και το Συμβούλιο Γονέων και το Συμβούλιο Εκπαιδευτικών να εφιστήσουν την προσοχή και να απαιτήσουν να γίνονται self test σε όλα τα παιδιά, με την διάγνωση των πρώτων 2-3 παιδιών θετικά στον κορωνοϊό, έτσι ώστε να απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα παιδιά που πιθανότατα θα είναι θετικά. Τα test θα πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά στο όποιο τμήμα παρουσιαστούν τα κρούσματα.
Το αυξημένο testing και τα όποια μέτρα προστασίας τηρηθούν στα σχολεία, είναι ικανά να ανασχέσουν το κύμα κρουσμάτων που η πλειοψηφία των ειδικών προβλέπει για τις επόμενες εβδομάδες;
Για να επιτευχθεί η ανάσχεση των κρουσμάτων δεν αρκεί μόνο το αυξημένο testing. Χρειάζεται να υπάρχει συνεχής αερισμός των χώρων, αξιοποίηση υπαίθριων χώρων και πολύ αυστηρή τήρηση της οδηγίας για χρήση της μάσκας όλες τις ώρες. Επίσης, όταν τα παιδιά εξ’ ανάγκης δεν θα φοράνε τη μάσκα για να φάνε κάτι, θα πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο, σε μεγάλες αποστάσεις και σε μικρές ομάδες.
Είναι δεδομένο πλέον πως οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει και στον γενικό πληθυσμό είμαστε μόλις στο 57%. Έχει χαθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας; Πώς πιστεύετε θα είναι ο φετινός χειμώνας;
Ο φετινός χειμώνας ελπίζω να είναι λίγο καλύτερος από πέρσι, υπό την έννοια ότι ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Θα υπάρξει κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους. Γι’ αυτό θα πρέπει ταυτόχρονα με την ενθάρρυνση του εμβολιασμού να υπάρξει και αυστηρή τήρηση μέτρων και αποφυγή χρήσης των εσωτερικών χώρων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το επανεξετάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και να αξιοποιηθούν στη σίτιση και τη διασκέδαση οι εξωτερικοί χώροι στο μέγιστο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους.
Πώς κρίνετε το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σε μία σειρά από δραστηριότητες; Συμφωνείτε με την εξαίρεση των εφήβων 12-17 ετών να μπαίνουν σε κλειστους χώρους με αρνητικό rapid test;
Πρέπει να χρησιμοποιούνται ελάχιστα οι κλειστοί χώροι και από εμβολιασμένους και από μη. Όπως φαίνεται, στους κλειστούς χώρους μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα ο κορωνοϊός. Βάσει καινούργιων μελετών, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι δεκαπλάσιος σε κλειστούς χώρους. Πόσο μάλλον όταν γίνεται σε χώρους σίτισης όπου δεν φοράμε τη μάσκα μας.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και τα τεστ είναι απαραίτητα σχεδόν παντού, εργασία, ψυχαγωγία και μετακινήσεις. Πόσο οξύμωρο είναι ότι στα Μ.Μ.Μ. δεν υπάρχει κανένας έλεγχος;
Ίσως είναι δυσεπίλυτο θέμα να έχουμε κάποια μορφή ελέγχου για τα Μ.Μ.Μ. Η λύση είναι πρώτον να αλλάξει ο τύπος των οχημάτων που χρησιμοποιούνται, ώστε να μπορούν να μένουν ανοιχτά τα παράθυρα συνεχώς, ανεξαρτήτως του κρύου που θα έρθει τον χειμώνα. Έχουμε τρόπο να καλύψουμε το σώμα μας και το κεφάλι μας, αν αυτό είναι το πρόβλημα. Δεύτερον, να λειτουργούν με μειωμένο αριθμό επιβατών, κάτι που σημαίνει και αύξηση των δρομολογίων. Διαφορετικά θα έχουμε πολύ μεγάλη μετάδοση στους χώρους του μετρό και των λεωφορείων.
Θα σημάνει το τέλος της πανδημίας η περίοδος 2021-2022;
Δεν είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο. Θα εξαρτηθεί φυσικά από το πόσο θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, και μάλιστα σε κράτη φτωχότερα ή που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και από τις μεταλλάξεις που θα προκύψουν.
*Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής “Prolepsis”