Άρχισαν να γκρεμίζουν τους φράχτες οι πρόσφυγες

Λίγες μόλις ώρες μετά τη δραματική προειδοποίηση της KontraNews που κυκλοφόρησε χθες με το προφητικό πρωτοσέλιδο «Ρίξτε τους φράχτες και ανοίξτε τα σύνορα της Ευρώπης πριν τα γκρεμίσουν με τη βία οι πρόσφυγες» τα πρώτα σημάδια εξέγερσης των κατατρεγμένων προσφύγων άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ειδομένη.

Το πρωί της Δευτέρας, αγανακτισμένοι Σύριοι και Ιρακινοί γκρέμισαν μέρος του φράχτη που έχουν ορθώσει οι Σκοπιανοί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ και επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα προκειμένου να συνεχίσουν τον ταξίδι τους με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν για λίγα λεπτά τα σύνορα ρίχνοντας πέτρες προς την πλευρά των Σκοπίων.

Οι αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας απάντησαν  με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν το εξαγριωμένο πλήθος.

Μικρά προσφυγόπουλα λιποθύμησαν στις αγκαλιές των γονιών τους εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα 15 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 γυναίκες.

Λόγω της έντασης μόλις 10 άτομα πρόλαβαν να πέρασαν τα σύνορα ενώ η πύλη έκλεισε και πάλι αμέσως μετά. Τα Σκόπια εξακολουθούν να «μπλοκάρουν» τη διέλευση των προσφύγων με αποτέλεσμα να περνούν μόλις 300 άτομα κάθε μέρα στην απέναντι πλευρά.

Την ίδια ώρα στην περιοχή βρίσκονται εγκλωβισμένα 7.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 3.000 στεγάζονται στον καταυλισμό.

Οι υπόλοιποι έχουν στήσει σκηνές ή κοιμούνται μέσα σε υπνόσακους υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα γύρω χωράφια.

Τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών δεν επαρκούν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τρέφονται πρόχειρα, με σάντουιτς από καντίνες. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ενώ ούτε ακόμη και το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

«Έμφραγμα» σε Αθήνα – Πειραιά

Την ίδια ώρα «έμφραγμα» έχουν προκαλέσει στο λιμάνι του Πειραιά οι αθρόες προσφυγικές ροές που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Περισσότερες από 5.000 ταλαιπωρημένες ψυχές – ανάμεσά τους εκατοντάδες οικογένειες με μικρά άρρωστα παιδιά – στοιβάζονται στους επιβατικούς σταθμούς, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι.

Κόσμος πηγαίνει και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα φτάνουν από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας.

Την κατάσταση, όμως, ήρθε να χειροτερέψει η άφιξη ακόμη 2.000 προσφύγων χθες το πρωί μετά από λάθος σχεδιασμό.

Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, «ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό» για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε «κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και των πρακτορείων».

«Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβεί» τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Υπό «κατάληψη» παραμένει και η πλατεία Βικτωρίας από 400 μετανάστες, κυρίως Αφγανούς, που έχουν επιστρέψει εκεί την τελευταία εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται έγκυες γυναίκες και μωρά παιδιά που κοιμούνται ξυπόλητα στο παγωμένο τσιμέντο και ξημεροβραδιάζονται εκεί χωρίς τα στοιχειώδη σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Ασφυκτική, όμως, είναι πλέον η κατάσταση και στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας στο Ελληνικό, που έχουν κατακλειστεί από 2.000 μετανάστες.

Τουλάχιστον 1.000 άτομα φιλοξενούνται πλέον στο γήπεδο του μπέιζμπολ, που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά άνοιξε και αυτό τις πύλες του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Νέοι χώροι

Η έλλειψη δομών αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητά νέους χώρους για τη δημιουργία καταυλισμών. Ήδη, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, στήνονται 100 σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 800 άτομα.

Στην παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασής (13 από τα 130 στρέμματα) συμφώνησε η τοπική δημοτική αρχή και από χθες συνεργεία του Στρατού βρίσκονται στο σημείο για μια πρώτη αποτύπωσή του χώρου, στον οποίο θα ξεκινήσουν σήμερα οι εργασίες διαμόρφωσής.

Αντίστοιχα, στο Κιλκίς εγκαινιάστηκαν δύο νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. Περίπου 1.200 άτομα μεταφέρθηκαν στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «Μαζαράκη», στο χωριό Χέρσο, και άλλα τόσα στον παλιό αεροδιάδρομο της Νέας Καβάλας.

Τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα κυβερνητικά στελέχη κάλεσαν τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι χώροι περιλαμβάνουν κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ., ενώ κατά προτίμηση, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

«Πυρά» του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την απαράδεκτη πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα του προσφυγικού καυτηρίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

O επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουϊζνιεκς, χαρακτήρισε επιζήμια και μη αποτελεσματική την τακτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και ζήτησε ριζική αλλαγή στο «παράδειγμα» που δίνουν στον κόσμο, υποστηρίζοντας πως διαφορετικά «ο λογαριασμός» που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη θα είναι τσουχτερός.

«Πολλά κράτη εξετάζουν ή εγκρίνουν αντιπαραγωγικές πολιτικές, όπως την ανέγερση φρακτών, τη μείωση υπηρεσιών που σχετίζονται με το άσυλο, την κατάσχεση τιμαλφών υποχρεώνοντας τους αιτούντες άσυλο να πληρώσουν για τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής ή για τον χρόνο κράτησης, περιορίζοντας την οικογενειακή επανένωση, ή χορηγώντας τους ένα προσωρινό ή ασταθές καθεστώς. Πολλά από αυτά τα μέτρα, όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι επίσης αναποτελεσματικά και επιβλαβή για την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος.

Financial Times υπέρ Ελλάδας

Στον κίνδυνο που υπάρχει να προκληθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα εξαιτίας της ενέργειας της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια να σφραγίσουν τα νότια σύνορά τους αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times με τίτλο: «Η Ευρώπη γυρνά την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες».

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα παλεύει τώρα με την τιμωρητική δημοσιονομική λιτότητα που της επιβλήθηκε με την περσινή συμφωνία διάσωσης» αναφέρεται στο άρθρο.

Ακόμη, και καθυστερημένα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να συνειδητοποιήσουν που οδηγεί αυτή η κατακερματισμένη απάντησή τους, προσθέτουν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί από την υπόλοιπη Ε.Ε. να γίνει ένα αμπάρι για μετανάστες ή, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “μια αποθήκη ψυχών”».

Επιστολή ανθρωπιάς

Παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αποτελεί η συγκινητική πρωτοβουλία του δήμου Τρικκαίων να παραδώσει στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Τρικάλων επιστολή καλωσορίσματος, γραμμένη στα ελληνικά και στα αραβικά.

Το γράμμα, που υπογράφει και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και οι τρικαλινοί πολίτες, ουσιαστικά εξηγεί όλα όσα αφορούν καθημερινά ζητήματα: καθαριότητα, συνεννόηση, υγιεινή και άλλα μικρότερης σημασίας.

«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή, στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.

Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών» αναφέρει μεταξύ άλλων το συγκλονιστικό γράμμα.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Σκοπιανών με χημικά κατά προσφύγων

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή