Απόβαση Ερντογάν στα Κατεχόμενα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ απτόητος ο Ερντογάν τη στρατηγική της έντασης και των προκλήσεων, υπονομεύοντας ανοιχτά τις απευθείας συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχαν ως στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να επιβάλει τη δική του λύση για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνεται απόβαση σχεδόν ολόκληρης της τουρκικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ερντογάν, στα κατεχόμενα, για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν δεν περιορίζει την πρόκληση σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά προχωράει σε κινήσεις οι οποίες προκαλούν προβληματισμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται τα εγκαίνια μίας στρατιωτικής βάσης που θα εξυπηρετεί τα τουρκικά κατασκοπευτικά drones.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο σουλτάνος επιχειρεί να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί ως ορμητήριο τα κατεχόμενα.

Στη διάρκεια της επετείου της εισβολής, ο Τούρκος Πρόεδρος προτίθεται να ανακοινώσει την έναρξη ερευνών για υδατάνθρακες σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση αυτή συνιστά ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων της Κύπρου και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, τόσο από την Λευκωσία όσο κι από την Αθήνα.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία για μία ακόμη φορά στη Σύνοδο Κορυφής περιορίστηκε στις γνωστές εκθέσεις ιδεών για την Τουρκία, χαϊδεύοντας στην κυριολεξία τον σουλτάνο.

Οι προκλήσεις των Τούρκων αναγκαστικά υπονομεύουν τις απευθείας συνομιλίες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος που δίνει άλλοθι στον Ερντογάν όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρείται μέσα από τετελεσμένα γεγονότα η λύση των δύο ξεχωριστών κρατών.

Στην Αθήνα έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για έναν καυτό Ιούλιο στα ελληνοτουρκικά παρά το γεγονός ότι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις νέες προκλήσεις που προανήγγειλε ο Ερντογάν.

Η εγκατάσταση κατασκοπευτικών drones στα κατεχόμενα ανησυχούν και το Ισραήλ, γιατί ενδέχεται οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν να χρησιμοποιηθούν από τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει η Άγκυρα.

Γι’ αυτό το Ισραήλ θέτει σε εφαρμογή ένα υπερσύγχρονο σύστημα κατάρριψης των drones με ακτίνες λέιζερ.

Στο μεταξύ ο σουλτάνος στην εναγώνια προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αναλαμβάνει να καλύψει το κενό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Καμπούλ.

Η Τουρκία θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενισχύοντας την παρουσία της και δίνοντας εξετάσεις απέναντι στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή