Απογοητευτικές πάλι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών σε διεθνή διαγωνισμό, διότι προφανώς «η αριστεία είναι ρετσινιά»!
Κάθε πέρσι και καλύτερα στις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, σε σχέση με εκείνες των συμμαθητών τους από άλλες χώρες, όπως προκύπτει από το τεστ διεθνούς αξιολόγησης PISA, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι 15χρονοι Έλληνες κατέλαβαν την 43η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες, στις τρεις βασικές κατηγορίες αξιολόγησης, που είναι οι επιστήμες, η κατανόηση κειμένου και τα μαθηματικά, ενώ οι επιδόσεις τους εμφανίζουν κάμψη και σε σχέση με τις ελληνικές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων. Ειδικότερα, η χώρα μας έλαβε 455 βαθμούς στις επιστήμες (-6 σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα), 467 στην κατανόηση κειμένου (-8) και 454 στα μαθηματικά (+1). Και στις τρεις κατηγορίες, οι επιδόσεις των Ελλήνων 15χρονων είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, ενώ οι Έλληνες μαθητές εμφανίζονται επίσης να έχουν χαμηλές επαγγελματικές προσδοκίες από τις γνώσεις που προσφέρουν οι επιστήμες, αλλά και γενικότερα να μην έχουν κίνητρα για να μελετήσουν. Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση, που ένας Έλληνας μαθητής, για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαθητή από τη Σιγκαπούρη (οι μαθητές της πρώτευσαν και στα τρία τεστ), πρέπει να καθίσει στο θρανίο επιπλέον 2,5 χρόνια!
Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση ή αποτέλεσμα του διεθνούς αυτού διαγωνισμού ότι από το 2003 έως το 2015 (τελευταίος διαγωνισμός) η Ελλάδα βρίσκεται μονίμως στην τρίτη και τελευταία (χειρότερη) ομάδα χωρών, με μέση επίδοση χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Διότι οι λόγοι του ολοένα μεγεθυνόμενου τέλματος στην ελληνική παιδεία δεν μπορεί να αναζητηθούν μόνο στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές δαπάνες, αλλά σε πολλούς άλλους παράγοντες που δίνουν την εντύπωση ότι χαραμίζεται ποσό πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για «κουμπούρες» και το ετήσιο ποσό των 4.000 – 5.000 ευρώ ανά μαθητή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ίσως για το λόγο αυτό, δηλαδή να μην γίνουν διεθνώς βούκινο οι απογοητευτικές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο διεθνή αυτό διαγωνισμό, στις αρχές Μαρτίου 2015 τόσο ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, ακολουθούντες το παράδειγμα του προηγούμενου υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, εμφανίζονταν απρόθυμοι να συμμετάσχει η χώρα μας στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, δηλώνοντας ότι ο διαγωνισμός δεν έχει αξιολογηθεί εάν έχει αποδώσει, δίνοντας έτσι τροφή στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ να κηρύξουν πόλεμο στον διαγωνισμό για ιδεολογικούς λόγους και να στηρίζουν το μποϊκοτάζ του.
Όσον αφορά τους πρωτεύσαντες μαθητές της Σιγκαπούρης, υποψιαζόμαστε ότι εκεί δεν θα έχουν ακούσει αυτό που έχει πει ο πρώην υπουργός Παιδείας στη Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου 2015 ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά». Πάντως, σημειώνεται ότι λίγους μήνες αργότερα, το Μάιο του 2015, ομολόγησε ότι ήταν λάθος του ο χαρακτηρισμός της αριστείας ως ρετσινιάς.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης