Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Αποφασίζουν οι ειδικοί για malls, click inside και φροντιστήρια – Στο συρτάρι το σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό»

Με επιδημιολογικά στοιχεία «φωτιά» και τα νοσοκομεία στο βαθύ «κόκκινο» συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για τα νέα, προσεκτικά βήματα χαλάρωσης των μέτρων.

Με τη συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό» να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα και πολλούς ειδικούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί, οι επιστήμονες αρκούνται στο να «διορθώνουν» μέτρα του lockdown, όπως είναι σήμερα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται πως πατάει «φρένο» στα μεγάλα ανοίγματα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητά προσεκτικά βήματα, ωστόσο με αφορμή την επέκταση των self test σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, ανοίγει η ατζέντα των αιτημάτων για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην εκπαίδευση και το λιανεμπόριο.

Σήμερα οι αποφάσεις για εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και click inside

Οι ειδικοί καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου των self test στην εκπαίδευση και να καταλήξουν στις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Στο «τραπέζι» της σημερινής συνεδρίασης βρίσκονται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές του Λυκείου), καθώς αναμένεται να γίνουν εισηγήσεις ώστε να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.

Στη συζήτηση μπαίνει και το λιανεμπόριο, καθώς υπάρχουν σκέψεις από τις 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μέτρων και οι πολίτες να πηγαίνουν για τις αγορές τους όπως παλιά, χωρίς SMS και click away ή click in shop.

Εάν, λοιπόν, η ερχόμενη εβδομάδα εξελιχθεί ομαλά και επιταχυνθούν περισσότερο οι εμβολιασμοί, δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον τρόπο αυτό να προκριθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να κινηθεί πιο ελεύθερα η αγορά.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης στις αρχές της εβδομάδας είχε εκτιμήσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, αλλά και ότι ακόμα και πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι γίνεται αγώνας για να ενταθεί η διαδικασία των self test, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό τη Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου, με κατάργηση του click inside. Οπως εξήγησε, θα ισχύει ο περιορισμός των τριών ωρών με SMS και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εντός καταστημάτων.

Την κατάργηση του μέτρου με τα ραντεβού ζητούν και οι καταστηματάρχες, με τους εμπορικούς συλλόγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ζητούν την κανονική λειτουργία των καταστημάτων, ώστε να μπορέσει να κινηθεί καλύτερα η αγορά.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Στα ύψη οι «σκληροί δείκτες»

Την ίδια ώρα, η πανδημία εξακολουθεί να κινείται σε «τεντωμένο σχοινί», καθώς κρούσματα, νεκροί, διασωληνωμένοι και ιικό φορτίο στα λύματα δεν υποχωρούν.

Τα 3.833 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη πανελλαδικά σε σύνολο 65.000 διαμόρφωσαν τον δείκτη θετικότητας στο 5,9%. Όμως, παρά την ελαφρά υποχώρηση αυτού του δείκτη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Αττική και την Βόρεια Ελλάδα.

Χθες, έσπασε και το ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021, καθώς 104 ασθενείς κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 819, γεγονός που χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου για το σύστημα υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, την Πέμπτη εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 615 ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Οι νοσηλευόμενοι χθες το βράδυ ανέρχονταν σε 5.555, με τους 4.268 να βρίσκονται σε απλές κλινικές covid.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύεται περίπου το 45% των ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες. Από τους 2.538 ασθενείς, οι 2.108 βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 430 είναι διασωληνωμένοι, εντός κι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης χθες καταγράφηκαν περίπου 200 νέες εισαγωγές. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.471 ασθενείς, με τους 223 διασωληνωμένους.

Ζοφερές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την έξαρση της πανδημίας, ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης έκανε ζοφερές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Παυλάκης έκανε λόγο για «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας μέχρι το Πάσχα, εξηγώντας πως με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα. Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση, υπογράμμισε.

«Το πρώτο μας καθήκον είναι να πέσουν τα κρούσματα κατακόρυφα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, συμπληρώνοντας πως «αν γίνει αυτό, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και καλό καλοκαίρι».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν. «Κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα», είπε.

Στον πάγο τα σενάρια για το Πάσχα

Στον πάγο για τουλάχιστον μια εβδομάδα βάζουν στην κυβέρνηση τα σενάρια για το Πάσχα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό, την ώρα που και οι ειδικοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί.

Δεδομένο θεωρείται πως δεν αναμένεται καμία εισήγηση αυτή την εβδομάδα, και οποιαδήποτε πρόταση, μετατίθεται για την επόμενη Παρασκευή και ενδεχομένως για ακόμη αργότερα, σε συνάρτηση πάντοτε με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Ερωτηθείσα σχετικά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε: «Το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».

«Όλοι οι δείκτες είναι σημαντικοί, δεν είναι μονοδιάστατη η πανδημία, δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης. Όπως προανέφερα είναι μία εύθραυστη ισορροπία. Γνωρίζω την αγωνία όλων για το Πάσχα. Όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός ωστόσο θα ακούσουμε τους ειδικούς και όταν έρθει η ώρα θα ζυγίσουμε τι πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε απαντώντας σε δεύτερο ερώτημα.

Υπενθυμίζεται πως στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self-test. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self-test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο.

Ο πρωθυπουργός, με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζήτησε τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει διαρκώς, «και προχωράμε βήμα βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα δεδομένα».

Χωρισμένοι σε «στρατόπεδα» οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, απόψεις τόσο υπέρ, όσο και κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο Πάσχα εκφράζονται στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των self-tests.

Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα, καθώς και της χρήσης των self-tests, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό». Όπως τόνισε, εφόσον φορούν μάσκα, ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, στις αυλές ή στους δρόμους, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης». Εξήγησε, δε, ότι το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και πρόσθεσε ότι με τα self-tests θα υπάρχει μαζική επιδημιολογική παρατήρηση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι «θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση, σημειώνοντας πως η κρίσιμη παράμετρος «δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά». Ωστόσο, τόνισε πως πλέον έχουμε καλύτερα όπλα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» τα self-tests. Ως προς την επιδημιολογική εικόνα, έκανε λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά και για τάση ανόδου στη Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων πρέπει να γίνται πιο προσκεκτικά.

Όπως τόνισε, δεν συζητά καν για το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Είπε επίσης ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων.

Αισιόδοξος για την κατάσταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας αποκλιμάκωση προς τα τέλη Απριλίου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Προειδοποίησε όμως, ότι αυτό δεν θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης προέταξε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, αποτελούν ρίσκο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή