Απόφαση ανάσα για 70.000 δανειολήπτες σε ελβετικό Φράγκο

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ 

Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση ανάσα- με την οποία δικαιώνει τους 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δεχόμενο το σκεπτικό της συλλογικής αγωγής που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ) και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).

Το ζήτημα αφορά 65.000-70.000 Έλληνες δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο από κάποιες τράπεζες, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009. Οι δανειολήπτες αυτοί, εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ, έφτασαν να πληρώνουν “χρυσά” τα ληφθέντα ποσά. Είχαν προηγηθεί δυο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αφενός οχυρώνουν νομικά τους δανειολήπτες που είχαν συνάψει τις δανειακές συμβάσεις των στεγαστικών δανείων τους σε ελβετικό φράγκο και αφετέρου κατεβάζει σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν επαναφέροντας σε ισορροπία τον οικογενειακό προϋπολογισμό εξέδωσαν τα ελληνικά δικαστήρια. Το πρόβλημα για όσους ακολούθησαν τη “μόδα” ή τις υποδείξεις των τραπεζών και πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 2008 όταν άρχισαν να βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις τους να αυξάνονται δραματικά λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου.

Στην ουσία, οποιαδήποτε καταβολή πραγματοποιούσαν οι δανειολήπτες για την εξόφληση του δανείου τους εξανεμιζόταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ το κεφάλαιο που πραγματικά δανείστηκαν, αυξανόταν διαρκώς αντί να μειώνεται. Π.χ υπήρχε περίπτωςη  η επιβάρυνση μπορεί να ανερχόταν ακόμη και σε 95.000 ευρώ για ένα δάνειο 125.000 ευρώ. 

Ειδικότερα το διατακτικό της απόφασης, που εκδόθηκε στις 24/5, απαγορεύει στην τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο “η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής” (αυτό αφορά συμβάσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου). Επίσης, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στην τράπεζα την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε CHF (ελβετικό φράγκο), βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων “κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ”.

Οι παραδοχές του δικαστηρίου που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος. Προσθέτουν ότι η τακτική ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών δεν πληρούσε το αναγκαίο πλαίσιο ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αυτό προβλέπει.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή