Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Απίθανες κομπίνες με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την αναστολή εργασίας

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Οφείλουμε να υποκλιθούμε στον νεοέλληνα. Είναι πολυμήχανος. Ιδίως όταν πρόκειται να ροκανίσει δημόσιο χρήμα. Βρίσκει πατέντες και εφαρμογές που τον οδηγούν στην πηγή του χρήματος. Μόνο που καμιά φορά υπάρχουν και οι φύλακες και τα ψάρια πέφτουν στα δίχτυα που απλώνουν.

Το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε άλλη μία φορά και μάλιστα με τρανταχτό τρόπο στους μήνες της πανδημίας και των lockdown, που οι επιχειρήσεις μπορούσαν να ζητήσουν επιστρεπτέα προκαταβολή ή να βάλουν εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.

Μάλιστα κάποιος πολύ ευφάνταστος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι έβαλε σε αναστολή 150 εργαζόμενους, όταν η επιχείρησή του είχε εμβαδόν μόλις 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στον εισαγγελέα…

Οι τόσο κραυγαλέες περιπτώσεις κίνησαν υποψίες και ύστερα από ελέγχους, στον εισαγγελέα οδηγούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δήλωναν τζίρους – μαϊμού προκειμένου να λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή ή την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ή έθεταν σε αναστολή εργασίας εργαζόμενους που λόγω μεγέθους ήταν αδύνατο να έχουν.

Μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στέλνονται στον εισαγγελέα. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ πρόκειται να διενεργήσει νέο γύρο ελέγχων στην 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που σημαίνει ότι περισσότερες από 700.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα εξεταστούν εξονυχιστικά. Ταυτόχρονα ξεσκονίζονται όλες οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ για τις Αναστολές Συμβάσεων Εργασίας.

Αναλυτικότερα, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις πιθανής καταστρατήγησης μέτρων στήριξης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν κυρίως, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Οι κομπίνες

Ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είναι οι ακόλουθες και δείχνουν πως οι παραβάτες δεν είχαν τον θεό τους κυριολεκτικά!

• Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

• ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

• Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

• Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

• Καφετέρια στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Καθώς τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εικονικές προσλήψεις, συντάσσεται σχετικός φάκελος για να σταλεί στον Εισαγγελέα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν αυτή τη στιγμή και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες –αδικαιολόγητες– ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, τα δύο υπουργεία δρομολογούν αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ορισμένων μέτρων στήριξης.

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής:

• Στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.

• Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή