Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συνιστούν η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού και η μεγάλη πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει καθαρά συμβολικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού η χώρα μας δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες εμβολίων, η έναρξη του προγράμματος δημιουργεί προσδοκίες για θωράκιση της κοινωνίας από την εφιαλτική πανδημία.

Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί τον εμβολιασμό μιας κρίσιμης μάζας που θα αγγίξει το 70% του πληθυσμού.

Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στον εμβολιασμό, αρκεί βέβαια να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων και οι αρμόδιες υπηρεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων μπροστά στις κάμερες στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε σταδιακά και με ασφάλεια στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, που προσδιορίζεται για τις 14 Ιανουαρίου, είναι η αρχή της χαλάρωσης.

Εκτιμάται ότι μια βδομάδα αργότερα θα ανοίξει και το λιανεμπόριο, για να σταματήσει αυτή η κοροϊδία με την παράδοση στο πεζοδρόμιο, που έχει τσακίσει στην κυριολεξία τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια σειρά έχει η εστίαση, ένας κλάδος που έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες και αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Ένα μεγάλο μέρος από τις επιχειρήσεις εστίασης είναι καταδικασμένο να βάλει λουκέτο, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την οικονομία και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Η εστίαση μπορεί να ανοίξει με κανόνες που θα εγγυόνται την ασφάλεια των πελατών. Άλλωστε ο κρατικός κορβανάς δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίζει επ’ αόριστον το πρόγραμμα των επιδοτήσεων και τη μετάθεση των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Ο κίνδυνος να φρακάρει το σύστημα όταν θα αρθεί το lockdown και θα έρθει η ώρα να πληρωθούν αυτές οι οικονομικές υποχρεώσεις, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην αγορά.

Η κυβέρνηση έχει χρέος να αρχίσει με προσοχή και με την επιβολή αυστηρών κανόνων την άρση των περιοριστικών μέτρων, για να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γιατί αν και το νέο έτος αντί για ανάπτυξη πέσουμε και πάλι στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τότε ο λαός και η χώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιπέτειες.

Ιανουάριος και Φεβρουάριος

Ο αριθμός αυτός των διασωληνωμένων, προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς μειώνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Οι 470 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 300 που υπολόγιζαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά από την εφαρμογή του lockdown στις αρχές Νοεμβρίου. Και αυτό εκτός των άλλων έχει ως συνέπεια και την εξάντληση των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους». Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται κάτω από τα 1.000 κάθε ημέρα, οι ειδικοί ανησυχούν για την αργή αποσυμπίεση των ΜΕΘ, ενώ δεν σταματούν τις εκκλήσεις για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, προειδοποιώντας ότι έρχονται δύο δύσκολοι μήνες για τις αναπνευστικές λοιμώξεις – ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Χαρακτηρίζουν κρίσιμο και το διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κρούωντας καμπανάκι για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των συγκεντρώσεων σε σπίτια. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους οι γιορτές θα έχουν  μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες. Το μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση και ειδικούς, είναι να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, ενώ ελπίδες γεννά η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών την Κυριακή. Στα καλά νέα είναι και ο δείκτης θετικότητας του ECDC για τη χώρα μας, που  βρίσκεται στο «πράσινο», δηλαδή κάτω από το 4%.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας 

«Προφανώς υπάρχει βελτίωση και αυτό είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα, υπάρχει όμως αρκετή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγειάς ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας με υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες», δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο ΜEGA. «Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίοι παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ο κοροναϊός είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος», σημείωσε, προσθέτοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Τα πρώτα θετικά στοιχεία που έχουμε μετά από καιρό, θα πρέπει να τα πάρουμε ως επιβράβευση και όχι ως αφορμή για να χαλαρώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δύσκολοι μήνες 

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, από τη στιγμή που θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας και αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο μαζικός εμβολιασμός. Υπογράμμισε δε ότι οι ερχόμενοι μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) είναι οι κατεξοχήν δύσκολοι μήνες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους». Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800. «Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε.

Ανησυχία για τη Δυτική Αττική

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό μειώνεται το φορτίο στην περιοχή της Αττικής, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλήτρια» των ημερήσιων κρουσμάτων. Δεν είναι όμως η Δυτική Αττική που προβληματίζει. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρκετά κρούσματα και στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξετάζεται με προσοχή από τους αρμόδιους.

Τα καλά νέα

Τα πράγματα όμως δεν είναι μόνο ζοφερά. Η άφιξη στην χώρα μας της πρώτης παρτίδας των εμβολίων και η έναρξη αύριο των εμβολιασμών, γεννά ελπίδες, ενώ στα καλά νέα, συγκαταλέγεται η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από 55 ημέρες lockdown. Τα νέα στοιχεία του ECDC για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Ελλάδα σταδιακά μπαίνει σε μια πιο ασφαλή τροχιά και πως το τελευταίο πακέτο μέτρων αρχίζει να αποδίδει.

ΕΝΘΕΤΟ

469 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ  

Στα 342 τα νέα κρούσματα, 53 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 342 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135456, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. 

5343 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40024 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

469 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 150 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 857 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 53 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1868 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή