Aναβολή της ψηφοφορίας στο ν/σ για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων

Στην πρώτη κοινοβουλευτική αρρυθμία προσέκρουσε η προγραμματισμένη, για σήμερα, ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Προ της εκπεφρασμένης βούλησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να μην ψηφίσουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το προεδρείο πρότεινε απόψε στην Ολομέλεια ονομαστική ψηφοφορία.

Η ονομαστική ψηφοφορία προτάθηκε, με βάση το άρθρο 70 του Κανονισμού της Βουλής, που δίνει αυτή τη δυνατότητα στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, αν το κρίνει αναγκαίο. Γιατί; Διότι πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από 145 βουλευτές αλλά δεν είναι πάντα δεδομένη η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών που τη στήριξαν στην πρόταση εμπιστοσύνης.

Μολονότι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, η ονομαστική ψηφοφορία κρίθηκε επιβεβλημένη από το προεδρείο, για τα τρία άρθρα που οι ΑΝΕΛ δεν δίνουν θετική ψήφο. Στόχος να τοποθετηθούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εκείνη την ώρα έλειπαν από την αίθουσα και να διαπιστωθεί αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Βαρεμένου προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να γίνει άμεσα η ψηφοφορία, όχι ονομαστική, αλλά δι΄εκφωνήσεως, με τους εισηγητές των κομμάτων από τους οποίους τεκμαίρεται και η πλειοψηφία που λαμβάνει ή δεν λαμβάνει ένα νομοθέτημα. Το προεδρείο επέμεινε όμως και έτσι η ψηφοφορία του νομοσχεδίου μεταφέρεται για αύριο Τετάρτη.

Με δεδομένο το κοινοβουλευτικό τοπίο που διαμόρφωσε η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εφεξής το ίδιο το προεδρείο της Βουλής θα ζητάει ονομαστικές ψηφοφορίες για να διαπιστώνεται πότε υπάρχει ή δεν υπάρχει πλειοψηφία. 

Χαρακτηριστικές του κλίματος που πιθανολογείται ότι θα επαναληφθεί σε επόμενες ψηφοφορίες, είναι οι διάλογοι απόψε στην Ολομέλεια.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος κήρυξε περαιωμένη τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία δι’ εκφωνήσεως.

Ο κ. Βαραμένος επικαλέστηκε το άρθρο 72 του Κανονισμού σύμφωνα με το οποίο, αν ο πρόεδρος της Βουλής το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία.

“Σύμφωνα με την πάγια πρακτική που ακολουθούμε στις ψηφοφορίες, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ψηφίζουν διά των εισηγητών τους. Σε αυτή τη διαδικασία δεν εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι πλέον αριθμούν τους δεκαέξι (16). Επομένως, σε όσα άρθρα δεν διαφαίνεται, να διαμορφώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, από τις ψήφους των εισηγητών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των συγκεκριμένων άρθρων, ώστε να εκφραστούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν εκπροσωπούνται από καμία ΚΟ”, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε αρχικά ότι ξεκινά ονομαστική ψηφοφορία.

Την ώρα όμως που ο κ. Βαρεμένος εκκινούσε την ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

“Εάν δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία, γιατί θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία”; είπε ο Μάκης Βορίδης.

“Επειδή υπάρχει το φαινόμενο των ανεξαρτήτων βουλευτών, που είναι περισσότεροι από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μη δημιουργείτε ζήτημα τώρα κύριε Βορίδη για θόρυβο”, απάντησε ο Γιώργος Βαρεμένος.

“Δεν έχω διάθεση για θόρυβο. Έχω διάθεση να αντιληφθώ με ποιες διατάξεις προχωράτε”, είπε ο Μάκης Βορίδης και δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα που δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά να ανακοινωθεί από το προεδρείο ότι απορρίπτονται.

“Είναι ένα πρωτοφανές μεταπολιτευτικό φαινόμενο. Και προχωράμε σε ονομαστική ψηφοφορία”, είπε ο Γιώργος Βαρεμένος.

“Είναι πρωτοφανές διότι δεν έχετε την πλειοψηφία”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Βουλής: “Δηλαδή, εσείς ο ίδιος θα διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία και αφού διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία, και αντί να πείτε ότι απορρίφθηκε κάποια διάταξη, θα κρίνετε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ονομαστική; Η Βουλή ψηφίζει. Όταν ψηφίζει αποφασίζει κιόλας. Ψήφισε η Βουλή και αποφάσισε. Εσείς έρχεστε και λέτε ‘ας ψηφίσουμε και αν δεν μ΄αρέσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα κάνουμε ονομαστική’! Αυτό λέτε!”, είπε ο Μάκης Βορίδης.

“Αφήστε τις δολιχοδρομίες. Θα διαπιστώσετε με ακρίβεια ποια πλειοψηφία υπάρχει με τον τρόπο που ανακοίνωσα (σ.σ. ονομαστική ψηφοφορία)” είπε ο Γιώργος Βαρεμένος.

“Καταργείτε την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου! Επειδή δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, λέτε θα ξαναμετρήσετε! Πρέπει στην παρούσα συνεδρίαση να διαπιστώσετε αν υπάρχει πλειοψηφία ή δεν υπάρχει”, είπε ο Μάκης Βορίδης.

“Το νόημα μιας ψηφοφορίας είναι να βρούμε αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Μέχρι τώρα εφόσον επιτυγχάνετο πλειοψηφία ενός ή αθροιστικά και δύο κομμάτων, προχωρούσαμε τεκμαίροντες ότι η όλη η κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος αθροίζεται και έτσι δημιουργείται η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τώρα έχουμε μια ειδική περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως επ ουδενί δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη την εκφρασμένη βούληση και την ψήφο όλων των βουλευτών, είτε ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα είτε είναι ανεξάρτητοι. Για το λόγο αυτό αν δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα κόμματα, θα πρέπει να ερωτηθούν ένας καθ΄όλα ευκαταφρόνητος βουλευτών που είναι ανεξάρτητοι”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας.

Έτσι ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι λύεται η συνεδρίαση για αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου

«Μια ακόμα ψηφίδα, στον σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της διοίκησης και τη λειτουργία του κράτους της επόμενης μέρας», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Μπαλλής. «Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εισάγει ρυθμίσεις που προωθούν την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, διορθώνοντας σημεία όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Κυρίως δίνει απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για ένα σύστημα προσλήψεων που δεν θα ξεχνά πότε θα βγάλει τις αποφάσεις, που θα λειτουργεί με κανόνες ισονομίας και αξιοκρατίας και θα ενισχύει την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ και τον ρόλο του ως θεσμικού εγγυητή ενός αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ένα Δημόσιο παραγωγικό, αποτελεσματικό και δίκαιο» και επίσης «ένα κράτος ισχυρό, που θα αφήσει πίσω τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος, τις υπόγειες συναλλαγές, ένα κράτος αποτελεσματικό και όχι ένα κράτος έρμαιο διάφορων ισχυρών συμφερόντων, ένα Δημόσιο και ένα κράτος που θα λειτουργεί με μια διαφορετική λογική».«Υπάρχει μια φιλότιμη προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου, έστω προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, για τον προγραμματισμό των προσλήψεων, είτε τον ετήσιο είτε τον πολυετή» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς που όμως σημείωσε ότι η ΝΔ είναι η πρώτη ίσως, η οποία σε ανύποπτο χρόνο στήριξε τη γενική αρχή του προγραμματισμού των προσλήψεων. Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι τη δυνατότητα του προγραμματισμού για το 2020 και το 2021 πρέπει να την έχει η όποια επόμενη κυβέρνηση. Καθώς δε, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι η τελική έγκριση για τον ετήσιο και διετή προγραμματισμό των προσλήψεων θα γίνει το δεύτερο 15θήμερο του Νοεμβρίου του 2019, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις δύο συγκεκριμένες διατάξεις. Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει αόριστες διατυπώσεις στις διατάξεις για τον πολυετή προγραμματισμό των προσλήψεων. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι με το σχέδιο νόμου δημιουργείται η 92η Ειδική Γραμματεία, για την οποία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι θα καλυφθεί με αποσπάσεις και μετατάξεις. Η ΝΔ θα ταχθεί θετικά σε ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα. 

«Μπορεί να υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο ψήγματα καλών προθέσεων, αλλά στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να μας βρουν σύμφωνους» είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιώργος Δημήτρης Καρράς και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο μπορεί να υποστηρίζει, το ΑΣΕΠ, έναν θεσμό, μία ανεξάρτητη αρχή άξια προστασίας και σεβασμού, αλλά δεν λύνει τα προβλήματά του». Ως προς το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε πως και αυτές οι διατάξεις, όσο καλές προθέσεις και αν έχουν, δεν μπορεί να ψηφιστούν γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα. 

«H κυβέρνηση επιδιώκει με πολυετές πλάνο να θωρακίσει την όποια κυβέρνηση από τα αιτήματα, τους αγώνες, την ανάγκη για άμεση στελέχωση υπηρεσιών που αφορούν υπηρεσίες προς τον λαό», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «συνδέει τις προσλήψεις με τα δημοσιονομικά δεδομένα, δηλαδή με ό,τι περισσεύει από τις επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες από τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, από τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι θα συνεχίσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων να λειτουργούν ως άλλοθι για την καθυστέρηση διορισμών και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «στη στρατηγική προσαρμογής της δημόσιας διοίκησης στις σημερινές ανάγκες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της καπιταλιστικής οικονομίας».

Θετικά τοποθετήθηκε στο σχέδιο νόμου ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς. Ο βουλευτής χαρακτήρισε συγκροτημένο το σχέδιο νόμου, είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα το ψηφίσουν, με εξαίρεση τρία άρθρα, εκείνα που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Κρίνουμε πως το παρόν νομοσχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο που μπορούμε να εντοπίσουμε, ως σημείο τριβής, είναι το εάν αυτές οι διατάξεις, οι οποίες εμπεριέχονται σε αυτό θα εφαρμοστούν με τέτοιον τρόπο που να τηρείται το πνεύμα του νόμου ή αν τα κενά που ενδεχομένως έχει, θα αξιοποιηθούν κατά περίπτωση, για να καταστρατηγηθούν όλα εκείνα που ορίζονται ως σκοποί του», αιτιολόγησε την ψήφο «παρών» ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή