«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» λένε οι επιστήμονες
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες οι σεισμολόγοι την εξέλιξη του φαινομένου στη Λευκάδα, που στοίχισε τη ζωή σε δύο γυναίκες και κατέστρεψε δεκάδες περιουσίες κατοίκων.
Μετά το «ξύπνημα» του ρήγματος του Ιονίου, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με το αν ο φονικός σεισμός των 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης ήταν ο κύριος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ένα νέο ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα του εγκέλαδου στην ευρύτερη περιοχή.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνουν πολύ ισχυροί μετασεισμοί στην Λευκάδα και ενημερώνει τους κατοίκους να συνεχίσουν τα τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ το μέγεθος των μετασεισμών είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο με αποτέλεσμα να επιτείνει τους φόβους των σεισμολόγων. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μετατόπιση των επικέντρων προς την Κεφαλονιά και ενεργοποίηση του ρήγματος που έδωσε τον ισχυρό σεισμό στο Ληξούρι της, στις αρχές του 2014.
Σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα στην επίσημη σελίδα του στο facebook ο κ. Τσελέντης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι εν εξελίξει καθ´ ότι η μετασεισμική ακολουθία δεν περιλαμβάνει τα απαιτούμενα σεισμικά μεγέθη για να ήμαστε 100% σίγουροι ότι ήταν ο κυρίως σεισμός.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουμε μετατόπιση των σεισμικών επικέντρων προς την Κεφαλονιά και παρατηρείται ενεργοποίηση της Ρηξιγενούς ζώνης ΔΝΔ-ΑΒΑ η οποία έχει άμεση σχέση με τους σεισμού του Ληξουρίου. Ήδη στο Β τμήμα της Κεφαλονιάς παρατηρούμε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως, οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα προστασίας ενώ απαιτείται ενδελεχής και όχι “περιπατητικός” οπτικός έλεγχος των σχολειών και των δημόσιων κτιρίων.
Πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγιση σε περιοχές με έντονα πρανή γιατί ο κίνδυνος να συνεχίσουμε να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα είναι υπαρκτός».
Η γη στη Λευκάδα δεν έχει σταματήσει λεπτό να τρέμει, παρατείνοντας τον εφιάλτη των κατοίκων του Ιονίου. Χθες, δύο ακόμη μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις, εντάσεων 5 και 3,6 Ρίχτερ αντίστοιχα, ταρακούνησαν εκ νέου το νησί.
Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιου Λέκκα, σύμφωνα με τον οποίο οι χθεσινοί μετασεισμοί προήλθαν από νέο εστιακό χώρο.
«Με προβληματίζει το όλο θέμα, καθώς φαίνεται πως είναι ένα απομεινάρι της ζώνης των ρηγμάτων που δεν έσπασε το 2003» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας, που με τη σειρά του τόνισε πως ότι «ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο μεγάλος σεισμός των 6,1 ρίχτερ ήταν ο κύριος».
Την πεποίθηση ότι το μέγεθος της ισχυρής δόνησης που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη ήταν μεγαλύτερος από ότι αρχικά εκτιμήθηκε και κυμαίνεται στα 6,4 ρίχτερ επανέλαβε ο Διευθυντής Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, που χαρακτήρισε πολύ κρίσιμες τις επόμενες δυο εβδομάδες.
«Τα ρήγματα της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς μας έχουν επιφυλάξει κατ’ επανάληψιν αρνητικές εκπλήξεις για αυτό οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη σε αυτό το στάδιο. Το “τόξο” του Ιονίου είναι το πιο μεγάλο στον ελλαδικό χώρο και συνεπώς το πιο επικίνδυνο. Μετά από δέκα ημέρες θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για τη σεισμική ακολουθία, ωστόσο είναι σίγουρο πως για δύο εβδομάδες η περιοχή θα σείεται έντονα» προειδοποίησε ο κ. Παπαζάχος.
Εξίσου σκεπτικός και προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Ο σεισμός έγινε στην περιοχή που έχει την πιο υψηλή σεισμικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά τους διπλούς σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014 συνεχίστηκε η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και έσπασε το ρήγμα εκεί στη Λευκάδα. Οπότε η ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο είναι σε διέγερση. Όταν λοιπόν έχουμε δυο σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ σε μια περιοχή που έχει δώσει τους σεισμούς του 1953 και του 1948 σαν σεισμολόγος πρέπει να είσαι επιφυλακτικός.
Μπορεί λοιπόν ένας χρόνος μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς να μας φαίνεται καθυστερημένη δραστηριότητα σε εμάς τους ανθρώπους για τη φύση όμως δεν είναι».
Ο Δρ. Χουλιάρας εκτίμησε, ακόμη, πως αν ο σεισμός της Λευκάδας γινόταν στην κεντρική Ελλάδα θα είχαν σημειωθεί πολύ μεγαλύτερες καταστροφές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε ότι αναμένεται μια μεγάλη μετασεισμική ακολουθία για πολλούς μήνες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο σεισμός αυτός προήλθε από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ το 1948.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα
Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον για έξι μήνες κηρύχθηκε η Λευκάδα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.
Αιτία είναι οι εκτεταμένες ζημιές στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του νησιού.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, στο νησί υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε κτίρια, κυρίως παλαιότερης κατασκευής. Μένει, δε, να εκτιμηθεί από τους ειδικούς το μέγεθος των επιπτώσεων στα δίκτυα και τις βασικές υποδομές.
Μετά τους δύο ισχυρούς μετασεισμούς, με μέγεθος 5,1 βαθμούς ο πρώτος και 3,6 ο δεύτερος, που σημειώθηκαν χθες εκκενώθηκε το νοσοκομείο Λευκάδας.
Το κτίριο του νοσοκομείου, που ήταν ήδη καταπονημένο, υπέστη ζημιές από τις δονήσεις και έτσι ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Τα περιστατικά που φθάνουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται σε πρόχειρο ιατρείο που έχει στηθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στην είσοδο του ιδρύματος.
Την ίδια ώρα άδεια είναι και η κεντρική πλατεία της Λευκάδας, καθώς τα καταστήματα έχουν κλείσει και πολλοί αναζήτησαν ασφάλεια σε κοντινές παραλίες.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους, χθες και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά, ώστε να ελεγχθούν τα σχολικά κτίρια για την καταλληλότητά τους.
Πολλοί από τους κατοίκους χωριών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του εγκέλαδου, διανυκτερεύουν πλέον σε σκηνές και σε ξενοδοχεία. Στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον Άγιο Πέτρο στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι.
Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Αθάνι Δράγανο, Άγιος Πέτρος και Βασιλική μετρούν τις πληγές τους. Δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω κατολισθήσεων, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι κατέρρευσε και ο δρόμος για τον Άγιο Νικήτα είναι γεμάτος βράχους.
Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την παραλία των Εγκρεμνών.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Λευκάδας έθεσαν στη διάθεση των πολιτών ανοικτές γραμμές επικοινωνίας.
Συγκεκριμένα, για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις-καταστήματα, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας 26453 60700 (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη) και 26453 60783 (Τμήμα Εμπορίου, κα Έλσα Κούρτη). Για την καταγραφή των προβλημάτων σε κατοικίες, λειτουργούν τα τηλέφωνα του Δήμου Λευκάδας 26453 60528-529 (Γραμματεία Τεχνικών Υπηρεσιών).