Αναδόμηση με Αβραμόπουλο στο Άμυνας

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο εσω­τερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημο­κρατίας με φόντο και τον επικείμενο ανα­σχηματισμό, ένα σενάριο που εξετάζει ο Πρωθυ­πουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος φέρε­ται να έχει μετανιώσει που δεν προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε ευρύτερο ανασχημα­τισμό και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το εκλογι­κό σενάριο που έχει αποκαλύψει η Κυριακάτι­κη Kontranews δεν φεύγει από το τραπέζι, αλλά είναι μια κίνηση που συζητά ο Κυρ. Μητσοτά­κης αλλά συναρτάται με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας και πώς θα εξελιχθεί η διαδικα­σία του εμβολιασμού.

Πρώτο μέλημα οι αλλαγές

Στο επίκεντρο όμως αυτή τη στιγμή είναι οι αλλα­γές που πρέπει να γίνουν, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, σε κρίσι­μα πόστα του υπουργικού συμβουλίου. Πότε θα γίνει αυτό; Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν για τις αρχές του έτους, ώστε να σηματοδοτηθεί και η επανεκκίνηση που θέλει και ο ίδιος ο Πρω­θυπουργός να υπάρξει και βέβαια να διορθω­θούν λάθη και αβελτηρίες που καταγράφηκαν.

Σε αυτό το σκηνικό όμως έχει ενδιαφέρον ότι καταγράφεται κινητικότητα σε πολλά επίπε­δα, τόσο σε ανώτερο επίπεδο με πρωταγωνιστές κεντρικά στελέχη με μακρά διαδρομή, όσο και σε επίπεδο βουλευτών και μελών της Πολιτικής Επιτροπής που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με κομβικά σημεία της ακολουθούμενης κυβερνη­τικής πολιτικής, αν και δεν υπάρχει τάση αμφι­σβήτησης, αλλά περισσότερο καταγραφής των ενστάσεων και των προβληματισμών.

Ετοιμάζεται για την επιστροφή

Στο ενδοκυβερνητικό και ενδοκομματικό παζλ ένα πρόσωπο που αποτελεί σημείο αναφοράς και συζήτησης για πολλούς είναι αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενός στελέχους με μακρά διαδρο­μή που ετοιμάζεται για την…ολική επαναφορά.

Ο πολύπειρος πρώην κοινοτικός επίτρο­πος και επί σειρά ετών υπουργός σε σημαντι­κά πόστα, αναμένεται να είναι ένα από τα πρό­σωπα που θα έχουν κεντρικό ρόλο στην επόμε­νη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontranews, ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να έχει συμφωνή­σει με τον Πρωθυπουργό για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, με πιο πιθανή τοποθέτηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Δ. Αβραμόπου­λος διατηρούν στενή και τακτική επικοινωνία και από την ημέρα που έληξε η θητεία του δεύ­τερου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέδω­σε το σημαντικό πόστο του επιτρόπου αρμόδι­ου και για τη μεταναστευτική πολιτική, συμφώ­νησαν στην αξιοποίησή του. Αυτό καθυστέρησε αρκετά, αλλά αυτό δεν δυσαρέστησε τον Δ. Αβρα­μόπουλο που απέφυγε συνειδητά να εμπλακεί σε οποιαδήποτε εσωκομματική διεργασία και να δημιουργήσει προβλήματα στον Πρωθυπουργό.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι συμφωνεί σε όλα όσα γίνονται, καθώς έχει τη δική του οπτι­κή στα γεγονότα και δεν υιοθετεί π.χ. τη σκληρή σύγκρουση με την αντιπολίτευση ως οπαδός της μετριοπάθειας και της συναίνεσης, όπως κατα­γράφηκε στο πρόσφατο ρεπορτάζ της Κυριακάτι­κης Kontranews, αλλά δεν είναι σε τροχιά αμφι­σβήτησης του Πρωθυπουργού. Εξάλλου η σχέ­ση τους, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι πολύ καλή, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ρίξει νερό στο κρασί του ως έμπειρος πολιτικός.

Δουλεύουν οι… μηχανές

Η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου που λειτουρ­γεί κανονικά το πολιτικό του γραφείο στο στα­θερό «στρατηγείο» του δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, είχε κλειδώσει από το καλοκαίρι του 2019, όταν συναντήθηκε και συζήτησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ, όπως πάντα, στην Α’ Αθηνών και ήδη παρατηρείται υπερκινητικό­τητα στους υποστηρικτές του.

Η υπουργοποίηση του Δ. Αβραμόπουλου είναι μια από τις πιο κομβικές αποφάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να δημι­ουργήσει ένα πιο αξιόμαχο κυβερνητικό σχή­μα, καθώς ήδη το υφιστάμενο έχει πολλά προ­βλήματα.

Δεν δίνει υπουργείο στην αδελφή του

Και επειδή πολλοί διερωτώνται εάν θα υπάρξει και υπουργοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, η απάντη­ση είναι αρνητική. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία σκέψη να εντάξει την αδελφή του στο σχή­μα και το γνωρίζει και η ίδια και κινείται πιο αυτόνομα, έχοντας την πολιτική ελευθερία και ανεξαρτησία της.

Ο ρόλος των πρώην

Ιδιαίτερο ρόλο στο νέο σχήμα θα έχουν, προ­φανώς και όχι ως συμμετέχοντες, οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώ­νης Σαμαράς και μένει να φανεί πόσο ελαστικός και δεκτικός στις επιθυμίες τους θα είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και οι δυο θέλουν να παραμείνουν ορισμένα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα ή να αξιοποιηθούν και νέα. Π.χ. ο Κ. Καραμανλής θέλει να διατηρηθεί στην κυβέρνηση ο υπουρ­γός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν και είναι δύσκολο να παραμείνει στο ίδιο πόστο ή να υπουργοποιηθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να δει υπουργό τον Κώστα Καραγκούνη ή νεότερα στελέχη σε θέση υφυ­πουργών, όπως π.χ. του Κώστα Κυρανάκη και δεν θα ήθελε να δει να τίθεται εκτός σχήματος πρόσωπα, όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.

Οι μετακινήσεις και το παρασκήνιο

Ένα πρόσωπο που πολυσυζητείται για την αυτό­νομη πορεία της είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη που έχει διαφοροποιηθεί σε καίρια θέματα. Είναι ερωτηματικό εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφω­νήσει μαζί της να υπουργοποιηθεί, εκτός εάν η ίδια δεν θελήσει να εμπλακεί και να μείνει απ’ έξω σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εισέρχε­ται σε μια κρίσιμη φάση και η περίοδος χάρι­τος έχει τελειώσει.

Η έλευση του Δ. Αβραμόπουλου δεν σημαί­νει ότι θέτει εκτός κυβέρνησης τον νυν υπουρ­γό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που θεωρείται πως πήγε πολύ καλά στο υπουργείο, αλλά θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο.

Ένα πρόσωπο που στηρίζει πολλά πάνω του ο Πρωθυπουργός και έχουν ανέβει σημαντικά οι πολιτικές μετοχές του είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης. Παράλληλα, εσχάτως κέρδισε σημαντικό έδαφος η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που έχει πλέον τη στή­ριξη του Πρωθυπουργού.

Εν μέσω των διεργασιών για το νέο κυβερνη­τικό σχήμα και της κομβικής απόφασης για επι­στροφή του Δ. Αβραμόπουλου, στο παρασκήνιο καταγράφονται και κινήσεις στελεχών που είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την πορεία της κυβέρνησης. Το κλίμα που εισπράττουν δεν είναι θετικό στην κομματική και κοινωνική βάση και ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις σε πρώτο στάδιο για τη συλλογή υπογραφών και δημοσιο­ποίησης ενός κειμένου στο οποίο θα καταγράφε­ται ο προβληματισμός. Ευρύτερο κλίμα για τάση ευθείας αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται το πρόσωπο να ηγηθεί, αν και στο Βορρά υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για μελλοντικές κινήσεις με το σκεπτικό πως υπάρχει χώρος για τη δημι­ουργία ενός δεξιού σχηματισμού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή