Στους 11.558 πλέον οι ερευνώμενοι καταθέτες – Έχει ταυτοποιηθεί το 95% των προσώπων που καλούνται πλέον για εξηγήσεις – τρέχουν να πληρώσουν για να γλιτώσουν τη φυλακή
Τουλάχιστον 1000 νέουςς μεγαλοκαταθέτες αποκάλυψε η εισβολή των εισαγγελέων στην UBS.
Πρόκειται για νέα πρόσωπα, τουλάχιστον χίλια, τα οποία τίθενται υπό έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Μπόργιανς που είχαν τα χρήματά τους στην ελβετική UBS!
Τα ονόματα αυτά των χιλίων προσώπων προστέθηκαν στα ήδη γνωστά 10.558 που βρίσκονται στη λίστα που έστειλε το κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και προέκυψαν από τις εφόδους και τις κατασχέσεις κομπιούτερς και αρχείων που έκαναν οικονομικοί εισαγγελείς και κλιμάκιο αστυνομικών, στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα, αλλά και στα γραφεία μπρόκερς.
Ήδη μάλιστα, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει ταυτοποιηθεί το 95% των ονομάτων της λίστας, κάτι που σημαίνει πως ταυτοποιούνται σύντομα και τα 1000 αυτά ονόματα, από τα οποία πιθανόν θα προκύψουν λαυράκια.
Οι πρώτες κλήσεις στους καταθέτες για εξηγήσεις έφυγαν την περασμένη Πέμπτη (γιατροί,δικηγόροι κλπ) και φτάνουν ήδη τις 300.
Η πρώτη φουρνιά των κλήσεων αφορά σε εμβάσματα από 1.000.000 ευρώ και πάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ελεγχθούν και χαμηλότερα ποσά, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά οι εισαγγελείς έχουν βάλει ένα “πλαφόν” ερευνών, ενώ στη συνέχεια θα ελεγχθούν και τα “μικρότερα” ποσά.
Οι έλεγχοι έχουν φθάσει σήμερα στους καταθέτες του 2009, με τον αριθμό τους κάθε χρονιά να αυξάνεται, αποδεικνύοντας ότι η δεκαετία 2000-2010 ήταν “χρυσή”.
Σύμφωνα με τον πρώτο «πρόχειρο» έλεγχο, που ολοκληρώθηκε, τα δηλωθέντα εισοδήματα των καταθετών, φαίνονται να είναι κατά πολύ μικρότερα από εκείνα που κατέληξαν στην UBS.
Αν ο καταθέτης δεχθεί ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, τότε θα του γίνει σύσταση να κάνει μία συμπληρωματική φορολογική δήλωση, να πληρώσει το φόρο που του αναλογεί και να κλείσει εκεί η υπόθεση του. Αν δεν δεχθεί να δώσει εξηγήσεις στους εισαγγελείς, τότε θα ξεκινήσει πλήρης φορολογικός έλεγχος με βαρύτερες συνέπειες.
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Τα πρώτα στοιχεία πάντως δείχνουν πώς οι καταθέτες σπεύδουν να πληρώσουν μόλις τους χτυπήσει την πόρτα ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας από τους 30 πρώτους που εκλήθησαν οι 14 εμφανίστηκαν και δήλωσαν ότι πρόκειται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος και να καταβάλλουν το φόρο που αναλογεί στις καταθέσεις τους στην Ελβετία.
Επίσης, 9 καταθέτες εμφανίστηκαν στην εφορία και υποστήριξαν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά. Μάλιστα ζήτησαν χρόνο προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (φορολογικές δηλώσεις, παραστατικά κλπ) που δείχνουν ότι τα χρήματα δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά προέρχονται από φορολογημένα εισοδήματα.
Οι υπόλοιποι 7 δεν εμφανίστηκαν στις αρχές και πρόκειται σύντομα να κινηθούν εναντίον τους διοικητικές και ποινικές διαδικασίες.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η προθυμία των καταθετών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα για να πληρώσουν αποτελεί ένδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία αίσθησης φορολογικής δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στις λίστες της φοροδιαφυγής καθώς και όσοι βρίσκονται σε διαδικασία φορολογικού ελέγχου για “αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας” θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα “μαύρα” κεφάλαιά τους καταβάλλοντας το φόρο που θα υπολογιστεί με βάση την φορολογική κλίμακα που ίσχυε στο έτος στο οποίο αποκτήθηκαν.