Αλλάζει το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Οι διασπάσεις, οι κόντρες, οι νέες συμμαχίες, ο ρόλος του Τσίπρα και το παρασκήνιο

Σε διαρκή κινητικότητα φαίνεται πως βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο όπου στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Από τη μία να αφουγκραστούν την κοινωνία, να κατανοήσουν τα προβλήματά της και να ασκήσουν δυναμική αντιπολίτευση και από την άλλη να βρουν τις ισορροπίες τους σε εσωκομματικό επίπεδο.

Και εγένετο η ΡΕΝΕ….

… ή αλλιώς «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα». Αυτό είναι το όνομα του νέου «ρεύμα- τος ιδεών» όπως το αποκαλούν οι εμπνευστές του, οι οποίοι προέρχονται από, τη μέχρι στιγμής, μεγαλύτερη τάση, την Κίνηση Μελών. Έχουν γίνει ήδη γνωστά τα ονόματα των Πάνου Ρήγα, Νίκου Σκορίνη, Αντώνη Κοτσακά, Γιάννη Βουλγαράκη, Δημήτρη Σακελλάρη και Διονύση Τεμπονέρα, οι οποίοι συμμετέχουν στο νέο ρεύμα, το οποίο αναμένεται να στηρίξουν ανοιχτά και άλλα στελέχη.

Στο δισέλιδο κείμενο, με το οποίο παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία, εκφράζεται μεταξύ άλλων, η άποψη να καταργηθούν οι τάσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδρομή του ήταν ένα κόμμα που διαρθρώθηκε με βάση τις συνιστώσες. Στη συνέχεια, προέκυψε η ανάγκη μετάβασης στις τάσεις. Οι τάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν θετική συμβολή, σήμερα όμως έχουν υπερβεί τα όριά τους και κατά συνέπεια προτείνεται η κατάργησή τους και η υιοθέτηση των ρευμάτων ιδεών».

Τι σημαίνει Ρεύμα Ιδεών

Ιστορικά, στα κόμματα της Αριστεράς υπήρχαν οι φράξιες, οι τάσεις και τα ρεύματα ιδε- ών. Φράξια ουσιαστικά είναι ένα κόμμα μέσα στο κόμμα και για αυτό έχει αποκτήσει πλέον αρνητική έννοια. Τάση αποτελεί μια ομάδα ανθρώπων μέσα στο κόμμα με συγκεκριμένη δομή, τα μέλη της οποίας συνήθως αλλη- λοστηρίζονται στα κομματικά όργανα. Από τη ΡΕΝΕ σημειώνουν πως τα ρεύματα ιδεών δεν έχουν συγκεκριμένη οργανωτική δομή, ούτε ιεραρχία και ο ρόλος τους είναι να προτείνουν ιδέες προς όφελος του κόμματος. «Δεν συνιστούν μηχανισμούς αναπαραγωγής χρεοκοπημένων νοοτροπιών» αναφέρεται με νόημα στη διακήρυξη…

Η εσωκομματική γεωγραφία

Αυτή τη στιγμή, η Κίνηση Mελών είναι η μεγαλύτερη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι τους αποκαλούν και «προεδρικούς»), μέλη της οποίας είναι ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, κ.α. Από τη συγκεκριμένη τάση αποχώρησαν τα μέλη που δημιούργησαν τη ΡΕΝΕ.

Στα πιο …αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η τάση των 53+, όπου μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Τάσια Χριστοδουλόπουλου, Ράνια Σβίγγου, Πάνος Λάμπρου, κ.α.

Πριν μερικούς μήνες δημιουργήθηκε το Αριστερό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν ο Δημήτρης Βίτσας, ο Κώστας Πουλάκης, η Έφη Καλαμαρά, κ.α.

Εκτός τάσεων βρίσκονται αρκετά επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, των οποίων οι απόψεις συχνά συμπίπτουν με αυτές των 53+, αλλά δεν μπορεί κανένας να πει ότι αποτελούν μέλη της συγκεκριμένης τάσης. Στην ίδια ομάδα …των ανένταχτων ανήκει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απομακρύνθηκε προσφάτως από την Κίνηση Μελών.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου και η Έφη Αχτσιόγλου, που αποτελούν τον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού, προσπαθούν να μείνουν εκτός κομματικού παιχνιδιού και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής κρατούν αποστάσεις από τάσεις και εσωτερικές συμμαχίες.

Το δημοσίευμα που άναψε φωτιές

Η αλήθεια είναι πως το διαζύγιο της ΡΕΝΕ με την Κίνηση Μελών δεν ήταν όσο …βελούδινο ήλπιζαν πολλοί. Αίτια ένα δημοσίευμα στο σάιτ του Πρώτου Θέματος, το οποίο θεωρήθηκε πως ήταν διαρροή από τα στελέχη της ΡΕΝΕ:

«…πάρα πολλοί εκ των αποστασιοποιημένων πλέον “προεδρικών” έχουν χάσει κάθε ψυχική επαφή με στελέχη, τα οποία συγκέντρωσαν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των υποθέσεων Μιωνή ή της “Παπαδημούπολης”), καθώς βρίσκονται “μονίμως απολογούμενοι και με την πλάτη στον τοίχο”, κάθε φορά που μια νέα υπόθεση ή ανάρτηση βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, οι δυσφορούντες “προεδρικοί” δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για εκφράσεις και επιλογές αρχηγισμού, “καπελώματα”, “παραγοντισμούς” και ισχυρές δόσεις αλαζονείας, ακόμη και μέσα στους κόλπους της “προεδρικής φρουράς”» ανέφερε το δημοσίευμα.

Από τη μεριά τους, τα στελέχη της ΡΕΝΕ αρνούνται ότι διέρρευσαν τα παραπάνω και κάνουν λόγο για προβοκάτσια, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα έκαναν «αρνητικά σχόλια που αφορούν συντρόφους».

Επί μέρους διαφωνίες και δυσαρέσκεια

Από την Κίνηση Μελών τονίζουν πως τα μέλη της ΡΕΝΕ επιθυμούν να παγώσει προσωρινά η επιχείρηση διεύρυνσης, κάτι που από αρκετούς ερμηνεύεται ως …κλείσιμο του ματιού στους 53+ οι οποίοι ανέκαθεν ήταν πιο σφιχτοί στον μετασχηματισμό του κόμματος και στην εισροή στελεχών που είχαν συνδέσει το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ.

Από τη ΡΕΝΕ υποστηρίζουν πως αυτή η κριτική δεν έχει βάση και σημειώνουν πως το κείμενο με το οποίο παρουσιάστηκαν απευθύνεται στην κοινωνία, την οποία καλούν να συμπορευθεί σε ένα μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα, στο οποίο θα έχουν ενερ- γό ρόλο τα μέλη. Επίσης, τονίζουν πως η ΡΕΝΕ δεν είναι αντίθετη ακόμα και σε συνέδριο όπου θα χρησιμοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη (κάτι που δεν συζητούν καν οι 53+), ενώ τονίζουν πως ούτε θα παρέμβουν, ούτε θα προσπαθή- σουν να επηρεάσουν τις επικείμενες νομαρχιακές συνδιασκέψεις.

Το δεδομένο είναι πως στην Κίνηση Μελών

επικρατεί δυσαρέσκεια για τον Αντώνη Κοτσακά (ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πράσινος υπουργός), καθώς με τη στήριξη της τάσης είχε βγει πρώτος σε σταυρούς στην 21μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ξεπερνώντας ιστορικά στελέχη όπως τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Θοδωρή Δρίτσα, τον Νίκο Παππά, κ.α.

Η …αντιπολιτευτική Ομπρέλα

Η «Ομπρέλα» ουσιαστικά έκανε την εμφάνισή της με ένα κείμενο πολλών χιλιάδων λέξεων το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων, στελέχη των 53+, του Αριστερού Δικτύου και η τριάδα Φίλης – Βούτσης – Σκουρλέτης. Πολλοί κάνουν λόγο για μια νέα συμμαχία που γεννιέται, η οποία θα ασκεί την απαιτούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι οι υπογραφές των Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Πουλάκη, οι οποίοι παραδοσιακά διατηρούσαν αποστάσεις στις εσωκομματικές διεργασίες από τους 53+.

Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς», ζητούν «τεκμηριωμένη, μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση», κάνουν λόγο για «αντιπαράθεση με το παλαιό πολιτικό σύστημα» και ζητούν να σταματήσουν τα «πλαστά διλήμματα» που τίθενται στις εσωκομματικές διεργασίες, όπως π.χ. «ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση», «ποιοι υπονομεύουν τον πρόεδρο», «αν γίνεται αμήχανη και ασθενική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και να σταματήσει η συζήtηση για «το κόμμα του 3% σε αντιπαράθεση με εκείνο του 33%»…

Το μεγάλο στοίχημα

Η Κυριακάτικη Kontranews γνωρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρα- πάνω πρωτοβουλίες. Κορυφαία στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώ- νουν πως σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παροτρύνει, ούτε αποθαρ- ρύνει τα στελέχη να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόεδρος όλου του κόμματος, το οποίο από τη φύση του λειτουργεί με εσω- κομματικό διάλογο και εσωτερικές διαφωνίες.

Το μείζον όμως αυτή την περίοδο είναι να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επαφή του με την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι ασχολείται περισσότερο με τα εσωκομματικά του και λιγότερο με τα προβλήματα της κοινωνίας εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Χωράνε τελικά δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη; Ο καιρός και …η κάλπη θα το δείξουν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή