Την Τρίτη ο Μητσοτάκης υπέστη μια ακόμη κοινοβουλευτική ήττα. Περισσότερο από τον κυνισμό που ανέδυε για τη δημόσια εκπαίδευση- ως άνθρωπος που δεν τη γνώρισε ποτέ- και λιγότερο από τη συνήθη αδυναμία του να υπηρετήσει σκηνικά το κείμενο του. Όσα δηλαδή του γράφουν οι πρώην «αριστεροί» που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον ελληνικό λόγο στις ιδιοτελείς επιδιώξεις του.
Την επομένη οι καλύτεροι φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι, για να «γλυκάνουν» την αδυναμία του Μητσοτάκη, εστίασαν στην «επιδεξιότητα» του Τσίπρα να απευθύνεται στη νεολαία. Επειδή ,λέει, πρωταγωνιστούσε σε μαθητικές καταλήψεις. Έτσι, χωρίς να το καταλάβουν, ανέδειξαν ένα ακόμη στρατηγικό προσόν του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον αντίπαλό του: την επαφή με την κοινωνία.
Πράγματι ο Τσίπρας επικράτησε ως τώρα -και ενδεχομένως θα επικρατήσει εκ νέου- ως γήινος απέναντι σε γόνους. Η σκηνική του ανωτερότητα, απέναντι στον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη, δεν προκύπτει από το ρητορικό χάρισμα, αλλά από το βίωμα της καταγωγής του. Ως τέκνο μεσοαστικής οικογένειας , όφειλε να σπουδάσει για να επιβιώσει και το έκανε.
Ταυτόχρονα τον έστελνε στους αγώνες της γενιάς του, η οικογενειακή ρίζα: Βενιζελισμός, Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, 1-1-4 και αντίθεση στη χούντα, ως την ανακούφιση για τον ζωογόνο αέρα της Μεταπολίτευσης.
Με αυτά τα αταβιστικά προσόντα ο Τσίπρας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας που δεν προέρχεται από τζάκι. Δεν μπήκε στην πολιτική σαν κληρονόμος, δηλαδή σαν σφετεριστής ιδιοτήτων που ανήκουν σε άλλους, αλλά σαν «καταληψίας».
Ήτοι σαν νέος που διεκδικεί κόντρα στο ρεύμα και βάζει πάνω από τον εαυτό του το συλλογικό συμφέρον της ομάδας και όχι τον ατομισμό της υποβοηθουμένης καριέρας. Αυτό δεν τον κάνει απλώς «καλύτερο άνθρωπο», απέναντι στον Κυριάκο , «με τα χρυσά κουτάλια» που έλεγε και ο Άδωνις. Το κάνει καλύτερο πολιτικό.
Επειδή αν θα χάσει η αν θα κερδίσει θα κριθεί από το βαθμό επικοινωνίας του με την κοινωνία και εκπροσώπησης των πιο αδυνάμων και όχι από το ακριβοπληρωμένο πολιτικό μάρκετινγκ. Αντίθετα ο Μητσοτάκης , όπως κατασκευάσθηκε ως «επιτυχημένος» από την οικογένειά του, έτσι κατασκευάσθηκε και ως «πολιτικός» από ένα σύστημα οικονομικής και μιντιακής ισχύος.
Το οποίο, όπως τον επέβαλε, έτσι μπορεί και να τον καταπιεί- σαν τον πατέρα του μεταξύ 1989 και 1993. Αυτό λοιπόν που υπερίσχυσε στη Βουλή, δεν ήταν απλώς η σκηνική επάρκεια του Τσίπρα, απέναντι στη ρηχή και αδέξια παρουσία του Κυριάκου. Δεν ήταν καν η προφανής διαφορά ανάμεσα στην αριστοκρατική αντίληψη του Μητσοτάκη για τη εκπαίδευση και τη δημοκρατική κουλτούρα του Τσίπρα για την ευθύνη της Πολιτείας να δίνει ίσες ευκαιρίες στους νέους. Ήταν η ηθική ανωτερότητα της κατάληψης και των ιδεών, απέναντι στην πεζή δολιότητα του ατομισμού και της επικράτησης επί πτωμάτων.
Ήταν η ηθική ανωτερότητα της κατάληψης και των ιδεών, απέναντι στην πεζή δολιότητα του ατομισμού και της επικράτησης επί πτωμάτων
ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί ξαναφορούν τις μάσκες
Αλλάζουν οι συστάσεις λόγω του στελέχους Δέλτα
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη αναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας στους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα αυξάνει εκ νέου τα κρούσματα. Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα CDC αναμένεται να συστήσουν στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς. Τα CDC και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Τα αμερικανικά Κέντρα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Τον Μάιο, τα CDC ανακοίνωσαν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και στους περισσότερους εσωτερικούς. Είχαν επίσης ανακοινώσει ότι οι πλήρως ανοσοποιημένοι δεν χρειάζεται να τηρούν αποστάσεις στους περισσότερους χώρους.
Την ίδια ώρα, το Τόκιο ανακοίνωσε νέα κρούσματα της Covid-19, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Παράλληλα, τα σοβαρά περιστατικά έχουν διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα, φτάνοντας τα 78 – όπως άλλωστε και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες έφτασαν στις 2.717. Όσο για τις κλίνες και τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία, αποδεικνύονται λίγες μπροστά στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας – έστω κι αν, για την ώρα, ο αριθμός των θανάτων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός και μακριά από τους 38 που είχαν καταγραφεί στο τέλος Ιανουαρίου (μόνο στην πρωτεύουσα). Παρά δε την απαγόρευση παρουσίας θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το τέταρτο κατά σειρά lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη από την έναρξη της πανδημίας και θα διαρκέσει ως το τέλος τους, ελάχιστοι πλέον είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν ότι η νέα «έκρηξη» σχετίζεται και με τους Αγώνες, που αναπόφευκτα δημιουργούν μεγαλύτερη κινητικότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μόνο στις τάξεις των εθνικών αποστολών έχουν μέχρι σήμερα αναφερθεί επισήμως 155 κρούσματα. Στην επιδείνωση της εικόνας συμβάλλει και το σχετικά χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο (36% για την ακρίβεια) των κατοίκων του Τόκιο έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση – όταν, συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό είναι σαφώς πάνω από 50% τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Η κατάσταση έχει, ασφαλώς, και πολιτικές προεκτάσεις, ειδικά καθώς η κυβέρνηση και οι οργανωτική επιτροπή αγνόησαν τη βούληση της πλειοψηφίας που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάσσονταν υπέρ της νέας αναβολής των Αγώνων ή ακόμη και της ματαίωσής τους. Ήδη, το ποσοστό των Ιαπώνων που στηρίζει τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα έχει υποχωρήσει στο 34%, που είναι και το χαμηλότερο από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τον Σεπτέμβριο του 2020.