Αλέξης Γεωργούλης: Η αγάπη για την Ελλάδα δεν έχει χρώμα

Συνέντευξη στη Μαρία Ανδρέου
«Η αγάπη για την Ελλάδα δεν έχει χρώμα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, είναι μαζί μου, γιατί αντικειμενικά ξέρουν ποιο είναι το εθνικό συμφέρον. Μου λένε Αλέξη, προχώρα , αξίζει τον κόπο. Γιατί ξέρουν το πόσο αγαπώ τον κινηματογράφο, πόσο έχω προσπαθήσει στο εξωτερικό και τι γνωριμίες έχω δημιουργήσει σε διεθνές καλλιτεχνικό επίπεδο και θα τις αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο» λέει στην «Kontra news» ο Αλέξης Γεωργούλης ο οποίος κατεβαίνει στην μάχη των ευρωεκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
– Κύριε Γεωργούλη, πως αποφασίσατε να κατεβείτε στην μάχη των ευρωεκλογών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Ποτέ δεν ήμουν ενταγμένος σε κάποια πολιτική παράταξη. Η κομματικοποίηση με βρίσκει αντίθετο από την βάση της. Δεν πιστεύω με στην «ποδοσφαιροποίηση» της πολιτικής γιατί η πολιτική δεν αφορά ομάδες . Ο έξυπνος άνθρωπος πρέπει να στέκεται μπροστά στο κάθε κόμμα με βάση το πρόγραμμα που του προτείνει και όχι με βάση τις ταμπέλες. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να πέφτει λάσπη στο πρόσωπο ενός καλλιτέχνη που θέλει να κάνει κάτι καλό για την χώρα του με βάση τον πολιτισμό.
– Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, μπορούν να αρθρώσουν λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο ή θα βρουν απέναντι τους αυστηρούς τραπεζίτες ;
Η δημιουργία χαρούμενων ανθρώπων έχει τεράστιος κέρδος για την κοινωνία και την ζωή. Δεν μπορεί η Ευρώπη του πολιτισμού να βλέπει να ευνοούνται οι αριθμοί και να γίνονται σκλάβοι οι άνθρωποι. Δεν είναι όλα χρήμα. Τι ιδεολογία είναι αυτή; Η Ευρώπη έχει αγωνιστεί για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει πολεμήσει τον φασισμό. Σκληρές οικονομικές πολιτικές τρέφουν τα άκρα και αυτό η Ευρώπη το έχει πληρώσει ακριβά. Ο άνθρωπος είναι ισορροπημένος όταν προσεγγίζει την ευτυχία μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, την φύση. Επειδή έζησα το Brexit στην Βρετανία, δεδομένο ότι αυτήν την περίοδο ζούσα και δούλευα εκεί θα σας πω, πως το αφουγκράστηκα. Ο κόσμος στην Βρετανία ψήφισε σ αυτό το δημοψήφισμα όχι σαν οικονομολόγος ή σαν πολιτικός για να ξέρει τι συνέπειες του Brexit και την κρίση που θα αντιμετωπίσει από την έξοδο του από την Ε.Ε . Ψήφισε ως άνθρωπος που ζει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που του συμπεριφέρεται…. σαν ρομπότ. Ψήφισε με αγανάκτηση. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια παραγωγική μηχανή με στενούς οικονομικούς όρους κέρδους, ζημίας, κόστους. Η ζωή θέλει και χαρά και δημιουργία και ελπίδα.
– Ποιος σας προσέγγισε από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Ένα κομμάτι λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ για εμένα έκανε κάτι πρωτοποριακό για τον πολιτισμό . Ως καλλιτέχνης και δημιουργός που έχω δουλέψει στον χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στο εξωτερικό είδα ότι άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ δούλεψαν με φαντασία και έφτιαξαν το ΕΚΟΜΕ ( Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) μια εταιρεία που στηρίζει οικονομικά τους κινηματογραφικούς, τους τηλεοπτικούς παραγωγούς με σκοπό να κάνουν ταινίες, σειρές στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο να προβάλουν και να διαφημίσουν τον τόπο. Παράλληλα μέσα από το ΕΚΟΜΕ οι παραγωγοί παίρνουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από την οικονομική τους επένδυση και αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ.
– Άρα ο πολιτισμός είναι το «brand name» της Ελλάδας;
Ακριβώς . Ο Λεύτερης Κρέτσος είναι ο άνθρωπος που είδε ότι σ αυτόν τον τομέα υπάρχει κενό και συνειδητοποίησε την δυνατότητα ανάπτυξης. Από το 2015 ασχολείται με το ΕΚΟΜΕ και το έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ξέρετε ότι ο ΕΟΤ έχει κάνει μια μελέτη και έχει δει ότι σ όποια περιοχή, της Ελλάδας έχει γυριστεί μια ταινία από το εξωτερικό -«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» μέχρι το «Mamma mia!» και το « Απέραντο γαλάζιο»- ο τουρισμός αυξήθηκε και δεν μειώθηκε από την ημέρα προβολής της; Αν μια κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει το ΕΚΟΜΕ τότε δεν τον ενδιαφέρει ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η οικονομία της . Τι ξέρουμε για την Αμερική; Τις περισσότερες εικόνες τις έχουμε μέσα από τις ταινίες . Μιλάμε για τέτοια διείσδυση. Επίσης ο κινηματογράφος σου δίνει δύναμη για να υποστηρίξεις και την ιστορία σου και τον πολιτισμό σου. Γενικότερα θα έλεγα ότι μέσα από αυτό το βήμα μου στην πολιτική θα ήθελα να υποστηρίξω τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που είναι πιο ανθρωποκεντρικός και δημιουργεί κουλτούρα. Είναι μια απάντηση στις παθογένειες του δυτικού κόσμου που έχει βάλει στην κορυφή της πυραμίδας το χρήμα ενώ η ευτυχία έχει άλλες αξίες. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι η συνέχεια του ελληνικού.
– Ισχύει ότι 42 παραγωγοί από το Χόλιγουντ έχουν ενδιαφερθεί για γυρίσματα στην Ελλάδα μέσα από την πόρτα που άνοιξε το ΕΚΟΜΕ αλλά και ο παγκόσμιος τηλεοπτικός κολοσσός Netflix;
Μια ταινία που θα γυριστεί στην Ελλάδα ,θα ταξιδέψει σ όλο τον κόσμο. Και αυτή η ταινία θα έχει εικόνα από τις ομορφιές της χώρα μας. Και σας φέρνω ως παράδειγμα την βρετανική σειρά «The Durells» στην οποία συμμετείχα και κατάφερε να αυξήσει τον τουρισμό στην Κέρκυρα αφού γυρίστηκε εκεί και μάγεψε τους τηλεθεατές από την Βρετανία μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία. Όπως πληροφορούμαι έχουν αυξηθεί οι αγοροπωλησίες στο νησί αλλά και οι τιμές των ακινήτων. Και όλα αυτά από μια σειρά. Οι ταινίες, τα σίριαλ είναι μια «πράσινη» βιομηχανία. Δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, το αφήνουν όπως το βρήκαν και θα έλεγαν ότι κάποιες φορές το φτιάχνουν προς το καλύτερο. Από όλες τις πλευρές η κινηματογραφική βιομηχανία είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα… Ο κινηματογράφος επηρεάζει τον κόσμο παγκόσμια. Ένας παραγωγός που ερχόταν στην Ελλάδα έβρισκε τέτοια γραφειοκρατία που την θεωρούσε τουλάχιστον κινηματογραφικά υποανάπτυκτη…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης