Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Αλέξη, είναι λίγα ζήτα τους να το μειώσουν και άλλο για να μην τους φύγουμε

Μειώνουν 65 δις το χρέος μας – O φόβος του Τραμπ και η επιμονή του Τσίπρα, που έδωσε και τα λεφτά στους συνταξιούχους, παρά την αντίθεση του Κυριάκου, υποχρέωσαν τους Γερμανούς να υποχωρήσουν.

Ο φόβος του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ και η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα που έδωσε τα λεφτά στους συνταξιούχους χωρίς να υπολογίσει τις απειλές Σόιμπλε υποχρέωσαν τους Γερμανούς σε άτακτη υποχώρηση στο μείζον ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η κυβέρνηση πέτυχε μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες που σημαίνει εξήντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν φτάνει. Για να γίνει πραγματικά βιώσιμο το χρέος οι ξένοι τοκογλύφοι πρέπει να προχωρήσουν σε νέα γενναία μείωση. Ο Πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να θέσει και  πάλι επιτακτικά το ζήτημα απειλώντας τηv Μέρκελ με αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τώρα που η Μέρκελ βρίσκεται σε κατάσταση απομόνωσης και ο νέος πλανητάρχης διαμορφώνει νέες συμμαχίες που δεν συμπεριλαμβάνουν τηv Γερμανία είναι το κατάλληλο τάιμινγκ για να περάσουμε στην επίθεση.

Πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος που φέρουν την κύρια ευθύνη για την τραγωδία που ζει ο Ελληνικός λαός συνιστά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σταθερότητας (ΕSM) να εγκρίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Οι μνημονιακές δυνάμεις, κατά την πάγια τακτική τους είχαν επενδύσει πολιτικά στο πάγωμα των αποφάσεων, για την ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού δημόσιου χρέους. Έφτασαν, μάλιστα, σε σημείο να καταψηφίσουν στην Βουλή την επίμαχη τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση είχε δώσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους προκειμένου, να δώσουν διαπιστευτήρια στο Σόιμπλε και τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επενδύοντας στην αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα.

Με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποστεί στρατηγική ήττα. Μάλιστα σε συνδυασμό με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης τινάζεται στον αέρα όλο το σχέδιο της ΝΔ και των Βαρόνων της ενημέρωσης για προσφυγή σε εκλογές που θα προκαλούσαν ολική επαναφορά των μνημονιακών δυνάμεων στην εξουσία.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κλίμα στην οικονομία και να δρομολογήσει την ποσοτική χαλάρωση, που θα δώσει ρευστότητα στις τράπεζες, για να αρχίσει επιτέλους η επανεκκίνησή της χρηματοδότησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε καθεστώς ασφυξίας. Η επίλυση της μεγάλης εκκρεμότητας για το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει σχέση με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται, μετά την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ.

Με δεδομένη την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διαμορφώσει μια ισχυρή συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία και προνομιακές σχέσεις με την ηγέτιδα του σκληρού ΒREXIT, Τερέζα Μέι, οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης αναδιπλώθηκαν.

Για να μη δείχνει η ευρωζώνη διαλυμένο μαγαζί και να προλάβουν νέες αποχωρήσεις μελών, τις οποίες προανήγγελλε ο Ντόναλντ Τραμπ, άρχισαν να επιλύουν σιγά-σιγά τις διάφορες εκκρεμότητες. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το χρέος δεν είναι άσχετη με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μετέωρη στην κυριολεξία η Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας πλέον απέναντί της την αμερικανική υπερδύναμη, επιχειρεί να περισώσει ό,τι μπορεί για να γλιτώσει από μια εκλογική συντριβή. Βέβαια είναι πλέον αργά για διορθωτικές κινήσεις, αφού το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων απεγκλωβισμού από τη Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Το κόμμα της «Ελευθερίας» στην Ολλανδία καλπάζει και οι εκλογές που θα γίνουν στις αρχές του Μαρτίου αποτελούν δείκτη για ολόκληρη την ευρωζώνη. Μέρκελ και Σόιμπλε φαίνεται ότι χάνουν οριστικά το παιχνίδι, ενώ ο Γκαμπριέλ αναζητά συμμαχίες στα κόμματα της αριστεράς, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή χριστιανοδημοκρατών.

Η Γερμανία είναι ανήσυχη και από την εκλογή στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του σοσιαλιστικού κόμματος Γαλλίας, του υποψήφιου που υποστηρίζει ακραίες αριστερές θέσεις. Οι Γερμανοί βρίσκονται πλέον σε καθεστώς απομόνωσης, αφού όλο το παιχνίδι παίζεται σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Μόσχα και Ισραήλ.

Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί τι σημαίνουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι νέες γεωπολιτικές συμμαχίες, που έχει αποφασίσει ο νέος πλανητάρχης και γι’ αυτό αναζητούν εναγωνίως λύσεις, προκειμένου να συγκρατήσουν έστω και προσωρινά ενωμένο το φρενοκομείο που λέγεται ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση δικαιολογημένα πανηγυρίζει για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για το δημόσιο χρέος και όπως αναμενόταν επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της ΝΔ.

Τι λέει ο ESM

«Τα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ  Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. του ESM και του EFSF υιοθέτησε τους κανόνες εφαρμογής. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα με ανταλλαγή χρέους με σταθερά αντί κυμαινόμενα επιτόκια και με μείωση του βάρος αποπληρωμής. Το ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα μετά από μια γραπτή διαδικασία που προηγήθηκε στις 20 Ιανουαρίου. «Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

Αναμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ταμείου.

Tα τρία σχέδια

Ο ESM ενέκρινε τρία σχέδια που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου της Ελλάδας.  Το πρώτο είναι μια ανταλλαγή ομολόγων, τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διατέθηκαν από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου. Το δεύτερο επιτρέπει στον ESM να εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) για να μειώσει το ρίσκο η Ελλάδα να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο στα δάνεια της όταν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να αυξάνουν.

Το τρίτο είναι γνωστό ως «προσαρμογή χρηματοδότησης» (matched funding), που θα γίνει με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία στενά παρακολουθούν τη λήξη των ελληνικών δανείων και υποθέτουν ότι ο ESM θα χρεώνει ένα σταθερό επιτόκιο στις μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα.

Ομόλογα

Το διοικητικό συμβούλιο έχει επίσης αποδεχτεί μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια σε σκοπό και σχεδιασμό με εκείνη του ESM, που θα εφαρμοστεί στα ομόλογα του EFSF με κυμαινόμενο επιτόκιο που δόθηκαν στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα ο EFSF παγώνει την αύξηση των επιτοκίων για το 2017 σε τίτλους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά χρέους. Ένα περιθώριο 2% είχε αρχικά προβλεφθεί εν αρχή για το 2017. Ένα επιπρόσθετο μέτρο για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Προσδοκάται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Ιανουαρίου καταλήγει ο ESM στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα εγκρίθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Μαξίμου: το μόνο που απέμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι διαπιστευτήρια υποταγής

Στην απόφαση  του ESM εστιάζει η κυβέρνηση και εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, τονίζει ότι “εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη”. Όπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης: “σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

1) Ανταλλαγή ομολόγων. 2) Swaps Επιτοκίων. 3) Προσαρμογή χρηματοδότησης

Υπογραμμίζουν δε, πως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας. Τέλος, επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.  Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή