«Η Ελλάδα αποτελεί από σήμερα το 18ο μέλος της Πρωτοβουλίας των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας ανακοίνωση ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος των εργασιών της 8ης συνόδου κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας που ονομάζεται πλέον «Πρωτοβουλία 17+1».
«Η Ελλάδα σήμερα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο, τον σημαντικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Έγινε μέλος, το 17ο μέλος, μιας πρωτοβουλίας, που εδώ και 7 περίπου χρόνια έχει αναλάβει η Κίνα, μια πολύ σημαντική παγκόσμια δύναμη, οικονομική δύναμη. Μια πρωτοβουλία που αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και με την προσθήκη της Ελλάδας σε αυτή την πρωτοβουλία, πλέον αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας»τόνισε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 8ης Συνόδου Κορυφής «Πρωτοβουλία 16+1» ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας είπε: «Ελλάδα είναι μια κρίσιμη χώρα στην περιοχή. Είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα η οποία αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Τόσο, βεβαίως, με την δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο όμως και μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο ιδιαίτερος ρόλος που αναλαμβάνει η χώρα ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.
Σήμερα αποδεικνύεται μία ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η χώρα και δεν τις αξιοποιούσε. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας, με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο. Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονές μας σε αυτήν την πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Όλοι, όμως, είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. Το αντίθετο συνέβαινε.
Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η ιστορική ανακρίβεια αποκαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς, γιατί εμείς έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη περιοχή, και οι γείτονές μας με το νέο συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες. Σήμερα, κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας. Και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση.
Πριν από 4 χρόνια, η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις και εξελίξεις της περιοχής. Με διαμάχες με τους βόρειους γείτονές της.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που όλοι την αναγνωρίζουν, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές. Χθες είχαμε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο, από τότε που αρχίσαμε να μετράμε την καμπύλη του δεκαετούς ομολόγου, από το 1997. Χθες καταγράψαμε την χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο με 3,3%, το χαμηλότερο επιτόκιο, δηλαδή έχουμε πλέον την φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές στην ιστορία μας.
Και, ταυτόχρονα, είμαστε μια χώρα που έχουμε ανακτήσει, επαναλαμβάνω, το κύρος μας στην ευρύτερη περιοχή, τη σημασία μας, πράγμα το οποίο προμηνύει θετικές εξελίξεις στο απώτερο μέλλον. Τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και η σημερινή μέρα, λοιπόν, είναι μια σημαντική μέρα που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο.»
«Να αφήσουμε πίσω την κρίση, να βάλουμε θεμέλια για την περιφερειακή ανάπτυξη»
Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού
Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα. Εκπροσωπώ την Ελλάδα, που για πρώτη φορά είναι κανονικό μέλος της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία πλέον θα μπορούσε να ονομάζεται αντί «Πρωτοβουλία 16+1», «Πρωτοβουλία 17+1». Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη της συνεργασίας και πρωτοβουλίας μας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω όλους και ειδικότερα τον οικοδεσπότη της Συνόδου, εσένα, Αντρέι, και φυσικά την κινέζικη αντιπροσωπεία για τις προσπάθειές της, που επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα θα είναι ένα κανονικό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας εδώ στο Ντουμπρόβνικ.
Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί με όλους εσάς σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την πρωτοβουλία, καθόλα σεβόμενος τους κανόνες και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη μέσα από αυτή την πολύ αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας με την Κίνα.
Θεωρώ πως αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να χτίσουμε νέα θεμέλια που θα στηρίξουμε τη περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία μας.
Επομένως, εμείς αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως οι διαμάχες στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, πρόσφατα καταφέραμε, μαζί με τον ομόλογό μου, Ζόραν Ζάεφ, να επιλύσουμε το ονοματολογικό πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι ιδιαιτέρα κρίσιμο για την περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμη, πρόσφατα, εκκινήσαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην περιοχή, όπως η κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, με την Cosco. Όπως, επίσης, με τη συνεργασία για την πρωτοβουλία, «One Belt, One Road».
Επομένως, πιστεύω πως όλα αυτά αποδεικνύουν πως η χώρα μου επιθυμεί να συνεργαστεί, πολύ στενά, με χώρες στην περιοχή, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, αλλά και να χτίσει σχέσεις και γέφυρες με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα.
Για ακόμη μία φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσμένω στη συνεργασία με όλους εσάς. Πιστεύω πως σήμερα γίναμε «Πρωτοβουλία 17+1» και αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας και θεωρώ πως όλοι θα προσπαθήσουμε ώστε η συνεργασία μας να αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Συνάντηση Τσίπρα-Ράμα: Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας κεντρικό κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ και η διμερής συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της «Πρωτοβουλίας 17+1» στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατέστησε σαφές πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα. Επίσης, ο κ. Ράμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.
Περαιτέρω, οι δυο ηγέτες συζήτησαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα επόμενα βήματα σε σχέση με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια.
Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.
17ο μέλος η Ελλάδα
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», ο οικοδεσπότης Αντρέι Πλένκοβιτς ενώπιον των αρχηγών κυβερνήσεων της Συνόδου, δήλωσε πως έχει την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζει την Ελλάδα ως νέο μέλος της Πρωτοβουλίας.
Η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω Πρωτοβουλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Κίνα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία αυτή «κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα».
Γίνεται επίσης γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω Πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.
