Στη δημοσιότητα οι λίστες από την ΓΓΔΕ με 6.226 ιδιώτες και 7.504 επιχειρήσεις
Τις λίστες με τα 13.730 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που έχουν χρέη στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ, έβγαλε στη «σέντρα», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Πρόκειται για τα ονόματα 6.226 φυσικών προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο περίπου 19,6 δισ. ευρώ και 7.504 επιχειρήσεων με «φέσια» 67 δισ. ευρώ. Όλα τα χρέη είναι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές και η δημοσιοποίησή τους εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας του Οικονομικού επιτελείου, να μαζέψει έσοδα στα Δημόσια Ταμεία. Στόχος ήταν το προηγούμενο διάστημα, η απειλή της δημοσιοποίησης τους, να κάνει τους οφειλέτες να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και πηγές με καλή γνώση των εξελίξεων να τονίζουν πως σε σημαντικό βαθμό ο στόχος επιτεύχθηκε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η λίστα που τελικά βγήκε στην δημοσιότητα, σε μεγάλο βαθμό έμοιαζε με την ανάλογη που είχε δημοσιοποιηθεί το 2012. Αυτό δεν μείωσε το ενδιαφέρον των ελλήνων, αφού μόλις ανέβηκε η λίστα στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ, λίγα λεπτά μετά, είχε «πέσει» ολόκληρος από την αυξημένη επισκεψιμότητα!
Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα που έχουν απομείνει στις λίστες, ούτε προκαλούν εντύπωση, ούτε μπορούν να θεωρηθούν σημαντική πηγή εσόδων για το Δημόσιο, με πολλές από τις εταιρείες να αποτελούν «φαντάσματα» του παρελθόντος. Άλλες εταιρίες έχουν κλείσει, άλλες που άνηκαν στο Δημόσιο να έχουν ιδιωτικοποιηθεί και άλλες να βρίσκονται σε εκκαθαριστικό «λίμπο». Από την άλλη, πλευρά στα φυσικά πρόσωπα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι βρίσκονται ακόμα εν ζωή και πόσοι μετά από μία σκληρή εξαετία λιτότητας, έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην κάλυψη των οφειλών τους. Άρα πολλά από αυτά τα 90 δις περίπου των χρεών προς το Δημόσιο, δεν αναμένεται να αποπληρωθούν και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη που από το βήμα της βουλής, είχε εκτιμήσει πως ότι από τα 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών, μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί μεγάλο μέρος της αγοράς και με τα δεδομένα αυτά, ρεαλιστικά, κανείς δεν περιμένει να σωθεί η ελληνική Οικονομία από την είσπραξη αυτών των οφειλών.
Οι πρωταθλητές στα φέσια και «ιστορίες» του 1990
Από τις εταιρίες, τις περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολική οφειλή ύψους 8,54 δισ. ευρώ. Η εταιρία μετά το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, έχει κλείσει και οι εν ζωή, υπεύθυνοι βρίσκονται στην φυλακή. Ακολουθεί δεύτερη, η Ολυμπιακή Αεροπορία που έχει χρέη που συνολικά ξεπερνούν το 1,3 δις και μετά την ιδιωτικοποίηση της δεν υπάρχει πια.
Μέσα στην λίστα υπάρχουν εταιρίες που τα ονόματά τους έρχονται από το παρελθόν και κανείς δεν περιμένει να εισπράξει από εκεί οφειλές. Τέτοια είναι η Πειραϊκή Πατραϊκή που εδώ και δεκαετίες είναι μόνο μία ανάμνηση, τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με χρέη 654.000 ευρώ, που έκλεισαν εδώ και χρόνια και η ΑΤΤΙΚΑΤ κατασκευή επίσης κλειστή επιχείρηση. Μέσα σε όλα αυτά, τα ονόματα υπάρχουν και εταιρίες του Δημοσίου, από τις οποίες κανείς δεν περιμένει να σώσουν το Δημόσιο χρέος, όπως η ΕΑΒ (οφειλή 629 εκατ. ευρώ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (οφειλή 629 εκατ. ευρώ) που υπολειτουργούν. Ανάμεσα σε άλλες, στη λίστα βρίσκονται και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών που έχει ιδιωτικοποιηθεί και τον έχει πάρει ο ΟΠΑΠ. Δε υπάρχει θέμα με χρέη και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που έχει κλείσει!
Από την πλευρά των φυσικών προσώπων, υπάρχουν αρκετά, άλλα περισσότερο και άλλα, λιγότερο γνωστά ονόματα, όπως ένας πρώην πρόεδρος γνωστής ομάδας της Θεσσαλονίκης, γιατροί, δικηγόροι και ένας ομογενής με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Περισσότερο ενδιαφέρον από όλους, έχει ο πρώτος της λίστας, ένας γνωστός λογιστής, που μετά από ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, που συντάραξε την συμπρωτεύουσα, το καλοκαίρι του 2009, βρέθηκε στη φυλακή. Ένα φυσικό πρόσωπο που εκτίει την ποινή του στη φυλακή και χρωστά περίπου 1,26 δις ευρώ! Από το συγκεκριμένο άτομο βέβαια, κανείς δεν περιμένει το Δημόσιο να εισπράξει τα χρωστούμενα.