(Φωτογραφίες&Βίντεο) Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ
Διαφορετικό πλοίο από τα συνηθισμένα βρίσκεται πλέον ανοιχτά της Κύπρου.
Ο λόγος για το πλοίο-γεωτρύπανο (Drillship) West Capella, το οποίο θα ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως θα δείτε, πρόκειται για ένα «θηρίο» 228 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 2008 από το ναυπηγείο της Samsung στην Κορέα και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 180 εργαζόμενοι και άλλο προσωπικό, ενώ πλέει υπό σημαία Παναμά.
Το βάπτισμα του πυρός στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις το πήρε το 2009 στο κοίτασμα «Ογόβο» της Νιγηρίας για λογαριασμό της ExxonMobil, η οποία χρησιμοποιούσε μέχρι και το 2016 το γεωτρύπανο στην ίδια περιοχή. Tο συμβόλαιο για το γεωτρύπανο ακυρώθηκε το 2016, όταν η κρίση στις τιμές πετρελαίου μείωσε σημαντικά τη γεωτρητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα παγκόσμια. Τότε η γαλλική Total βρήκε την ευκαιρία και δέσμευσε το γεωτρύπανο για τη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι δυνατότητες του West Capella
Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.048 μέτρα, ενώ το γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 11.433 μέτρα κάτω από τον βυθό. Διαθέτει ελικοδρόμιο το οποίο μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερα τύπου SIKORSKY S-92 και MIL-MI-8.
Αίθουσες διασκέδασης και γυμναστήριο
Για το προσωπικό διαθέτει σύγχρονα σαλόνια και αίθουσες για παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά και εστιατόριο, ενώ εντύπωση προκαλεί και το καλά εξοπλισμένο και ευρύχωρο γυμναστήριο.


Τα χαρακτηριστικά του West Capella
IMO number: 9372523
Name of the ship: WEST CAPELLA
Type of ship: DRILL SHIP
MMSI: 356736000
Gross tonnage: 59626 tons
DWT: 61311 tons
Year of build: 2008
Builder: SAMSUNG SHIPBUILDING & HEAVY INDUSTRIES – GEOJE, SOUTH KOREA
Flag: PANAMA
Class society: AMERICAN BUREAU OF SHIPPING
Manager: SEADRILL MANAGEMENT AME – DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES
Owner: SEADRILL MANAGEMENT SINGAPORE – SINGAPORE

Στο σημείο των ερευνών

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά, όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), λίγες ημέρες, μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.
Στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα “Ονησίφορος” αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017.
Το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella” της Total – ENI έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση.
Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.
Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex (ΝΑΥΤΕΞ), οδηγία προς ναυτιλομένους, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.
Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι, αλλά και αυτό του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον.
Μέχρι και αργά χθες δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας.
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας.
Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία.
Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες στην ΑΟΖ
Το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και να αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, στηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την έναρξη της διευρευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.
«Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.