«Απίστευτος Γιάννης, όλοι οι Έλληνες πανηγυρίζουμε». Υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπα; Όλοι; Ακόμη και όσοι του φώναζαν ότι «δεν θα γίνει Έλληνας ποτέ»; Πρέπει να το βασάνισαν πολύ οι χειριστές του λογαριασμού του στοTwitτer για να βγάλουν αυτές τις έξι λέξεις.
Η διατύπωση μυρίζει πολιτικό μάρκετινγκ: να μπει στο κάδρο, χωρίς να στεναχωρήσει όσους εκμαυλίζει από χρόνια , έχοντας δίπλα του τον Βορίδη, τον Μπογδάνο, τον Κυρανάκη και ακριβώς στα δεξιά του τον Γεωργιάδη.
Ο πανταχού παρών αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός, κατάπιε τη γλώσσα του αυτές τις μέρες. Ούτε τη συνήθη πρακτική της υποκρισίας, δια της «συγγνώμης» δεν μπόρεσε να βάλει μπροστά. Αυτός ο …Ακενοτούμπο τον τάπωσε.
Από μια άποψη όμως ο Άδωνις είναι πιο έντιμος από όσους ομοϊδεάτες του «συγκινήθηκαν». Θυμήθηκαν τα Σεπόλια, την καημένη τη μανούλα του και την μεγάλη προσπάθεια του Γιάννη να ξεχωρίσει, στην αναμέτρηση με το άπιαστο.
Δεν θυμήθηκαν ωστόσο όσους έκαναν ότι μπορούσαν να του κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια. «Να τους δυσκολέψουμε τη ζωή για να αναγκαστούν να φύγουν», έλεγε ο σημερινός υπουργός. Είναι κι αυτός μέσα στους «Έλληνες που πανηγυρίζουμε»;
Ορισμένοι μικρόψυχοι- από πεποίθηση και από χαρακτήρα- απέναντι στους μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα ,κάνουν τάχα πως χειροκροτούν τον Αντετοκούνμπο- για το θρύλο που δημιουργεί.
Δεν τους περνάει από μυαλό -ή τους παραπερνάει , αλλά το φοβούνται- ότι σε εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που δεν φτάνει ποτέ η ματιά τους, υπάρχουν πολλοί Γιάννηδες με πολλά ταλέντα.
Αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότεροι χωρίς ταλέντα- συνηθισμένοι άνθρωποι. Ασχολούνται μαζί τους μόνο για να τους ενοχοποιήσουν, να τους δείξουν την έξοδο , ή να ζητήσουν να συγκεντρωθούν σε ξερονήσια. Κι αυτό από βουλευτή του Μητσοτάκη.
Δεν τον ακούσαμε ποτέ να τους αποδοκιμάζει. Τους καλύπτει, τους δίνει το χέρι του και υπουργεία. Ως υπουργός μιλούσε ο Άδωνις για «αλλοίωση της χώρας», μετά τους 12 νεκρούς στους Παξούς. Ο ίδιος μένει αναλλοίωτος, αμετανόητος και συνεπής στην πορεία του. Δεν δείχνει διάθεση να τον συμπεριλάβουν στους « Έλληνες που πανηγυρίζουν» για τον «απίστευτο Γιάννη».
Με τη σιωπή του υποδηλώνει ότι ο Μητσοτάκης υποκρίνεται. Ποιος Γιάννης; Απλώς ένας μαύρος από τη Νιγηρία, ξέφυγε από τα ραντάρ της ρατσιστικής εποπτείας και δοξάζεται.
Ένας …Ακενοτούμπο, δεν αλλάζει τη γνώμη του: «να πάρουν έναν στο σπίτι τους όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ». Το αφεντικό του Γεωργιάδη προσπαθεί να υποκλέψει κάτι από τη δόξα του Γιάννη, σαν να είναι οικείος του. Δεν είναι. Είναι ένα από τα παιδιά των μεταναστών που δεινοπαθούν ,όπου έχουν λόγο οι άνθρωποι τους οποίους ο ίδιος επιβραβεύει στο κόμμα του.
Το αφεντικό του Γεωργιάδη προσπαθεί να υποκλέψει κάτι από τη δόξα του Γιάννη, σαν να είναι οικείος του. Δεν είναι. Είναι ένα από τα παιδιά των μεταναστών που δεινοπαθούν ,όπου έχουν λόγο οι άνθρωποι τους οποίους ο ίδιος επιβραβεύει στο κόμμα του
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ LOCKDOWN
Ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί ο τουρισμός
H μετάλλαξη «Δέλτα» και το υπάρχον lockodwn στη Μύκονο δημιουργεί μια κατάσταση εύθραυστης ισορροπίας
Με έναν ακροβάτη που ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει ο ελληνικός τουρισμός με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Όλο το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του κορωνοϊού κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτά τα νούμερα μαζί με τη μετάλλαξη «Δέλτα», που συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα με 219 νέα κρούσματα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ταυτόχρονα, το lockdown που έχει επιβληθεί στη Μύκονο παραμένει μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όταν και θα παρθεί νέα απόφαση για την τύχη του «νησιού των ανέμων». Όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν την κατάσταση και κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο να «πονοκεφαλιάζει» για το πώς θα κινηθεί. Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε την Κρήτη για να έχει άμεση εικόνα των συνθηκών που επικρατούν, ενώ συνάντησε ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «ο τουρισμός είναι ο γιατρός της οικονομίας», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι άλλα lockdown είναι δύσκολο να αποφασιστούν. Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε την έκκληση για εμβολιασμό, διευκρινίζοντας ότι η όποια αισιοδοξία που υπάρχει στηρίζεται στη σκληρή δουλειά και ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα «που επιμένει ότι η ισορροπία και η υγειονομική ασφάλεια είναι το διαβατήριο». Όπως είναι φυσικό, το lockdown στη Μύκονο έχει στείλει σε διεθνές επίπεδο ένα μήνυμα αβεβαιότητας. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τις κρατήσεις των Βρετανών. Μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη σε σχέση με αυτή πριν από τις 19 Ιουλίου, όμως οι κρατήσεις δεν φτάνουν τον ρυθμό που προέβλεπαν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Θυμίζουμε ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Ίσως, ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Γερμανία, η Νο1 αγορά για την Ελλάδα, «υποβάθμισε» τη χώρα μας στην κατηγορία των κρατών «κινδύνου», κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση συνιστά να μη γίνονται ταξίδια.
Ο πραγματικός κίνδυνος που υπάρχει σε ενδεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της Ελλάδας είναι να ανακοινωθεί υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή των Γερμανών τουριστών από τη χώρα, μια πρακτική που ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα η Βρετανία, κάτι το οποίο θα περιορίσει αισθητά τα ταξίδια προς τα ελληνικά νησιά. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα τουριστικά έσοδα για φέτος.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος αναφέρει: «Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να το διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι».