Άδικες οι πανελλήνιες ακόμα και ο υπουργός Παιδείας θέλει να αλλάξουν!

Τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους έβαλε η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, μεγάλη πτώση σημειώθηκε σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές, ενώ θεαματική ήταν η  άνοδος στις Παιδαγωγικές. Οι μεταβολές στις βάσεις των σχολών δείχνουν ότι χιλιάδες υποψήφιοι προτίμησαν να δηλώσουν σχολές κοντά στην κατοικία τους, κάτι που συνδέεται και με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Χιλιάδες νοικοκυριά, ήδη έχουν θυσιάσει πολλά για να βοηθήσουν το παιδί τους να πετύχει στις εξετάσεις. Σε αυτό το άδικο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, που προωθεί την παπαγαλία και την βαθμοθηρία, το σχολείο έχει πάρει δεύτερο ρόλο, μετά τα φροντιστήρια!

Ένα σύστημα που όλο «βελτιώνεται» αλλά ποτέ δεν αλλάζει έχει καταστρέψει οικονομικά εκατοντάδες οικογένειες, ενώ συνεχίζει να παράγει υποψήφιους ανέργους, καθώς δεν υπάρχει εξειδίκευση ή επαρκής σύνδεση ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την αγορά εργασίας. Από τις πρώτες δηλώσεις των νέων επιτυχόντων, έγινε σαφές, ότι ο στόχος μεγάλης μερίδας, ήταν να περάσουν σε μία καλή σχολή, για να κερδίσουν ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, όπου ελπίζουν να μείνουν και να εργαστούν. Με το σύστημα των πανελληνίων να έχει σημαντικές «τρύπες» ειδικοί και μη ζητούν να βρεθεί ένα άλλο έντιμο και δίκαιο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, για να μην κόβονται άδικα τα φτερά των νέων παιδιών και να γλυτώσουν οι ελληνικές οικογένειες από τα μεγάλα κόστη των κροντηριών!

Γαβρόγλου: Το σύστημα πρέπει να αλλάξει!

Την ανάγκη αλλαγής του σημερινού συστήματος των πανελλαδικών τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Παρά την θέση του υπέρ της αλλαγής, ο ίδιος τάσσεται κατά της κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι  «πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στην συνέχεια, προσέθεσε ότι  «αυτή τη στιγμή με το υπάρχον σύστημα μόλις το 20% των μαθητών καταφέρνουν να περνούν στις 5 πρώτες σχολές της προτίμησης του, ενώ το 18% περνά με βαθμολογία κάτω από τη βάση». «Πρέπει να υπάρξει ένα εξεταστικό σύστημα, αξιόπιστο και παιδαγωγικού χαρακτήρα», δήλωσε στο ΑΠΕ, ενώ ευχήθηκε και «καλή επιτυχία στα παιδιά μας και να θυμούνται όσα έμαθαν στο σχολείο».

Το 2017, πέρασαν 1.538 παραπάνω νέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων το 2017, ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά σε Πανεπιστήμια, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Τα 5 επιστημονικά πεδία και η «κατάρα» των Μαθηματικών

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ’ εξοχήν στις μαθηματικές σχολές.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Τα στοιχεία δείχνουν  άνοδος στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων, σε σχέση με τις σχολές των κεντρικών, ενώ η ανοδική πορεία πολλών ΤΕΙ, ανατρέπουν το σκηνικό και δημιουργούν νέα δεδομένα τους εισακτέους.

 «Βουτιά» σε Πολυτεχνικά και Οικονομικά τμήματα, που ξάφνιασαν πολλούς ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιδόσεων σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στροφή των υποψηφίων στα Παιδαγωγικά. Ένας υπερδιαπλασιασμός της ζήτησης, που συνεπάγεται θεαματική άνοδο στο σύνολο των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, άνοδος στα μόρια εισαγωγής σε τμήματα Χημείας ανά την Ελλάδα (οι υποψήφιοι φέτος εισάγονται εκεί από δύο διαφορετικά Πεδία), διατήρηση της αίγλης των τμημάτων Πληροφορικής, αλλά και Στατιστικής, καθώς και δραματική πτώση σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως εκείνα της Οικονομικής Επιστήμης, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αλλά και το τμήμα Μάρκετινγκ.

Μόνο δύο είναι οι σχολές που κράτησαν αμετάβλητες τις βάσεις τους, σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθηνών με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας με βάση 17.793.

Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο ΑΠΘ και το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 4.006 μόρια, εν συνεχεία στην Ισπανική Φιλολογία με 5.600 μόρια, στη Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια, ενώ και η Γεωγραφία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 7.157 μόρια, αν και ελαφρώς αυξημένη από το 2016 (από 5.941 μόρια).

Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο «χάρτης» των Πανελλαδικών

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Οι ευχές των αρχηγών στους επιτυχόντες

Σε συγχαρητήριες δηλώσεις προχώρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια δοκιμασία, το αύριο της νέας γενιάς είναι γεμάτο νέους δρόμους. Συγχαρητήρια στους νέους φοιτητές. Για όλους ανεξάρτητα από τα σημερινά αποτελέσματα η επόμενη μέρα είναι η πρώτη από μια περίοδο με νέες εμπειρίες, ευκαιρίες, δυνατότητες. Χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον στη νέα γενιά που ονειρεύεται και αγωνίζεται μέσα στο δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον της κρίσης», έγραψε η Φώφη Γεννηματά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε, «Στα παιδιά που πέτυχαν & σε όσα δεν τα κατάφεραν, οφείλουμε εκτός από συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους, μια χώρα με δουλειές & δικαιοσύνη».

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα συγχαρητήριά του στους επιτυχόντες, τονίζοντας ότι «για πολλούς από σας ξεκινά σήμερα μια νέα περίοδος στη ζωή σας.  Σας συγχαίρω, μαζί με τις οικογένειές σας και τους καθηγητές σας, που στάθηκαν πλάι σας, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Στα φοιτητικά σας χρόνια θα ζήσετε σπουδαίες εμπειρίες. Εύχομαι να τα χαρείτε με κάθε τρόπο.  Να αποκτήσετε γνώσεις, ερεθίσματα, παραστάσεις που θα ανοίξουν τους ορίζοντές σας και θα σας δώσουν εργαλεία για να προχωρήσετε όπως θέλετε στη ζωή σας».

 

 

Inline image 3Inline image 2Inline image 1

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή